Gratis software voor je gehackte smartphone

neo1973.jpgWat telefoonleveranciers en softwareontwikkelaars proberen te voorkomen met simlock en serienummers wordt door OpenMoko juist gepromoot: hack je eigen telefoon. OpenMoko is een open-brongroep die gratis software ontwikkelt voor mobiele apparaten. De eerste hardware die op OpenMoko draait is nu beschikbaar: een telefoon met fraaie afgeronde hoeken, met GPS-ontvanger, GSM/GPRS-ondersteuning en… GEEN knoppen. De Neo1973 heeft een touch-interface en vandaar dat veel mensen het apparaat meteen tot iPhone-killer uitroepen. Dat lijkt echter wat voorbarig.

De meest smartphones draaien op Symbian, Windows Mobile of UIQ. Met de iPhone is daar OS X bijgekomen. OpenMoko is een mobiel platform dat draait op een Linux kernel. Op zich niets bijzonders, kijk maar eens naar deze lijst. Maar het is wel prettig dat alle beschikbare software gratis is en dat je al een simlock-vrije smartphone voor 300 dollar hebt die werkt op het OpenMoko-platform. Er is een applicatie voor OpenMoko beschikbaar waarmee je gratis push email kunt ontvangen, zoals de Blackberry dat ook biedt. Navigatiesoftware zou ook geen probleem moeten zijn: de losse TomTom-kastjes die je op de snelweg ziet draaien ook op een Linux-systeem.

De oranje-zwarte Neo1973 ziet er gelikt uit met z’n ronde vormen en 2,8 inch kleurenscherm. Het kan echter geen kwaad om te wachten op de volgende hardware update, als de Neo1973 wordt uitgevoerd met een wifi-ontvanger en bewegingssensoren. Dan kun je - net als bij de iPhone - het scherm automatisch laten kantelen als je de telefoon beweegt. Deze nieuwe versie gaat 450 dollar kosten en is vanaf oktober beschikbaar.