We verliezen de jihadisten uit het oog

De AIVD kan de jihadbeweging in Nederland niet bijbenen. De inlichtingendienst kampt met een capaciteitsprobleem. En datterwijl het jihadisme hier ‘explodeert’.

De inlichtingendienst AIVD kan jihadisten in Nederland niet meer goed volgen, door bezuinigingen en ‘nieuwe dynamiek’ in de jihadbeweging. Volgens een AIVD-nota die volgende week verschijnt, is de jihadbeweging nu ongrijpbaarder en gevaarlijker „dan ooit tevoren”. Dat zeggen bronnen rond het ministerie van Binnenlandse Zaken.

AIVD-teams zijn al overbelast met het volgen van jihadreizigers die meevechten in Syrië en Irak, die dat van plan zijn of er juist van terugkeren. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) wil extra bezuinigingen: als die doorgaan moet de dienst nog meer „essentiële taken” laten vallen dan al het geval is. Complete ‘jihad-teams’ moeten dan worden opgeheven. „We doen wat nodig is”, zegt een AIVD-woordvoerder, die geen details wil geven over lopende operaties.

Lees dit hele artikel

U kunt dit artikel uit nrc.next lezen door in te loggen.  Abonnees van nrc.next kunnen alle artikelen gratis lezen.
NRC biedt niet-abonnees 15 artikelen gratis aan.

Beste abonnee

Natuurlijk heeft u ook toegang tot de digitale artikelen van uw krant.  Om u als abonnee te herkennen kunt u inloggen met uw emailadres en wachtwoord. Heeft u nog geen toegang, dan vragen wij u om eenmalig uw abonnement online te activeren.

Beste lezer

Wij bieden niet-abonnees van nrc.next de eerste 15 artikelen gratis aan. Hiervoor dient u een account aan te maken.

Abonnees van nrc.next kunnen alle artikelen van nrc.next gratis lezen.