Inloggen
Nieuws Columns Weblogs

weten

We verliezen de jihadisten uit het oog

De AIVD kan de jihadbeweging in Nederland niet bijbenen. De inlichtingendienst kampt met een capaciteitsprobleem. En datterwijl het jihadisme hier ‘explodeert’.

De inlichtingendienst AIVD kan jihadisten in Nederland niet meer goed volgen, door bezuinigingen en ‘nieuwe dynamiek’ in de jihadbeweging. Volgens een AIVD-nota die volgende week verschijnt, is de jihadbeweging nu ongrijpbaarder en gevaarlijker „dan ooit tevoren”. Dat zeggen bronnen rond het ministerie van Binnenlandse Zaken.

AIVD-teams zijn al overbelast met het volgen van jihadreizigers die meevechten in Syrië en Irak, die dat van plan zijn of er juist van terugkeren. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) wil extra bezuinigingen: als die doorgaan moet de dienst nog meer „essentiële taken” laten vallen dan al het geval is. Complete ‘jihad-teams’ moeten dan worden opgeheven. „We doen wat nodig is”, zegt een AIVD-woordvoerder, die geen details wil geven over lopende operaties.

Veiligheidsdeskundige Rob de Wijk, directeur van het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag, zegt desgevraagd dat de AIVD een „enorm capaciteitsprobleem” heeft om het jihadisme te volgen. Dat is volgens hem recent „geëxplodeerd”, en het speelt zich nu af buiten gevestigde structuren, zoals de moskees. Het blijkt onmogelijk alle betrokkenen te volgen. „Daarom moet de AIVD-capaciteit juist worden uitgebreid”, zegt De Wijk.

Lees de volledige versie van dit artikel (683 woorden) op nrc.nl