Betere wereld begint met een quiche

Wees gerust, we gaan het niet weer over paarden hebben. Na al die vleesaffaires van de afgelopen weken lijkt vandaag me een mooie dag voor iets vegetarisch. Het is tenslotte Meatless Monday. En nog vastentijd ook.

Apropos, op 13 februari ging de campagne Dagen zonder Vlees van start, een Belgisch initiatief dat dit jaar voor het eerst ook in Nederland werd uitgerold. Het doel is zoveel mogelijk mensen ertoe over te halen om in de 40 dagen voor Pasen geen of minder vlees en vis te eten. Een bescheiden assortiment bekende Vlamingen en dito Nederlanders doet mee en de DZV-website belooft dat we binnenkort kunnen lezen hoe zij het er vanaf brengen als gelegenheidsvegetariër.

Instappen kan overigens nog steeds. Per vlees- en visloze dag bespaar je 11 vierkante meter op je ecologische voetafdruk, 1000 liter water en 2 kilo broeikasgassen. Dat klinkt wellicht als een druppel op die bekende gloeiende plaat. Maar vorige week stond de teller al op ruim 12.000 deelnemende niet-vegetariërs, die hun gezamenlijke ecologische voetafdruk met iets meer dan 450.000 vierkante meter hadden gereduceerd. Met zoveel mensen tegelijk tikt het toch best lekker aan. Zoals ene Annemie op dagenzondervlees.be terecht zegt: „Amai, ik ben fier op ons.”

Mijn eigen bescheiden bijdrage aan een betere wereld: een quiche van geroosterde kerstomaatjes, tijm en twee soorten kaas.

Verwarm de oven op 200 graden. Kwast een kleine quichevorm (20 cm) in met olijfolie. Ontkroon de tomaatjes en doe ze in een ovenschaal. Ris de blaadjes van een takjes tijm. Bestrooi de tomaatjes met het grootste deel van de tijm (houd een beetje apart voor de garnering), suiker, versgemalen zwarte peper en een snuf zout. Sprenkel de olijfolie erover en hussel. Rooster de tomaatjes een kwartier in het midden van de oven. Bekleed de quichevorm met het bladerdeeg. Prik met een vork hier en daar gaatjes in het deeg. Haal de tomaatjes uit de oven en verdeel ze over de deegbodem. Verkruimel de geitenkaas en verdeel tussen de tomaatjes. Klop de eieren los met de crème fraîche. Schenk het vocht dat in de ovenschaal is achtergebleven erbij, voeg ook de Parmezaanse kaas toe en klop nogmaals. Schenk dit mengsel over de tomaatjes en geitenkaas. Ris nog wat tijmblaadjes en strooi ze over de taart. Bak hem in 25 - 30 minuten goudbruin en gaar in de oven. Serveer de quiche liever niet gloeiend heet, maar warm of zelfs op kamertemperatuur. Met een groene salade erbij heb je er een hoofdgerecht voor 4 personen aan.

Quiche kaas en tomaat

Voor vier personen:

400 gram kerstomaatjes

paar takjes verse of 1 tl gedroogde tijm

1 theelepel suiker

2 eetlepels olijfolie

5 plakjes roomboterbladerdeeg

150 gram jonge zachte geitenkaas

2 eieren

125 ml crème fraîche

50 gram geraspte parmezaan

24 reacties op 'Betere wereld begint met een quiche'

Sander van der Linden

Ik heb zelf matige ervaring met de onderkant van de quiche in geval van bladerdeeg. Door het vocht uit de groenten gaart het maar zeer matig ook met extra onderwarmte. Dan vind ik ‘hartige taart deeg’ een goed alternatief.

Stephie

Wat soms helpt tegen een natte boden is het deeg voorbakken en/of de bodem bestrooien met wat paneermeel.

anneke

Moet je een oven altijd eerst voor verwarmen?

Nicoline Smits

Leren jullie nou toch eens hoeveelheden op te schrijven in grammen, zodat ik weet hoeveel bladerdeeg ik nodig heb zonder dat ik eerst met NL moet overleggen om te vragen hoe groot plakken bladerdeeg daar zijn!

janneke Vreugdenhil

Uiteraard kun je ook hartigetaartdeeg gebruiken, Sander. Of zelfgemaakt kruimeldeeg. En ja, Anneke, ik ben bang dat het bij gebak altijd nodig is om een oven voor te verwarmen. Bij andere zaken zoals stoofpotten niet.

Jan-Willem

Een initiatief als Dagen zonder Vlees heeft natuurlijk alleen zin als er daadwerkelijk minder dieren gefokt/geslacht worden als gevolg van deze campagne. Is er een effect te merken bij slagerijen?

menno

Eigenlijk heb ik het opgegeven om dit soort “natte” vullingen zo op het rauwe deeg te bakken. Het risico of bijna de zekerheid dat de bodem niet gaar wordt is me te groot. Dus altijd eerst 15 à 20 minuten blind bakken en dan bij gebruik van bladerdeeg zo veel mogelijk gedroogde peulvruchten of keramische bakbonen op bakpapier op het deeg leggen om te voorkomen dat de zijkanten al gaan “bladeren”, zie ook http://www.wikihow.com/Blind-Bake

Sam

Bladerdeeg bovenop is wat dat betreft een stuk makkelijker: http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/recipes/7653348/Yotam-Ottolenghis-surprise-tatin.html

Jeroen

Geitenkaas, roomboterbladerdeeg, eieren, creme fraiche en parmezaan. Tja dat heet vegetarisch maar daar heb je hennen, geiten en koeien voor nodig. Indien je bedenkt dat tegen over ieder vrouwlijk dier een mannelijk dier geboren wordt, kun je net zo goed die hanen, stieren en bokken ook nuttigen. Of gooi je die soms ongebruikt de afvalverbrandingsinstallatie in?

Anne-Riet de Boer

In aansluiting op Menno: de bladerdeegbodem is prima even voor te bakken tegelijkertijd met het roosteren van de tomaatjes.
Ik gebruik graag deeg van 110 gram roomboter ( of olijfolie), 175 gram bloem , beetje ijskoud water. Kruimeldeeg maken met de ‘ snelle methode met koele handen’.. Een laagje parmezaanse kaas op de bodem van de bodem is in dit recept heerlijk!

Truus Weifels

Jan-Willem: Kip en koe met hun CO2 waren nodig om niet hun vlees te eten. Die quiche is belachelijk maar typisch voor een volkse opine. Wilders komt morgen in deze sectie met een recept voor eekhoorntjesbrood sinds die niet een grotere voet op aarde geven. Ik hoop dat de taaie kip goed smaakt in de soep met Pasen!
Lux er veritas.

Gerda Hoogenboom

Hoe zit het met de ecologische voetafdruk van kerstomaatjes die zo hartje winter wel van heel ver moeten komen of gekweekt zijn met een onecologische warmtebron?

Michiel

@ Janneke bedankt voor je aanzet tot iets minder van dat idiote vlees, paard of koe!
Inderdaad Menno, voor 2010 had ik nooit van ‘ blind bakken gehoord’ en nu blijkt iedereen om mij heen dat (al jaren ) te doen!

Janneke Vreugdenhil

@Gerda Tomaten worden in het Westland tegenwoordig steeds milieuneutraler geteeld. En als je me een beetje volgt in de krant weet je dat ik vrijwel altijd de seizoenen volg. Zo af en toe het zonnetje even laten schijnen tussen alle wortels en kolen moet kunnen. Vind ik. Maar daar mag je uiteraard ook anders over denken.

Eventjes blind voorbakken en ook dat laagje Parmezaan van Anne-Riet, prima idee!

S.F. van Hest

Als eerste een laagje kaas op de bodem werkt goed tegen doorlekken en het anderszins zompig blijven van hartige taarten, behalve als het geraspte kaas betreft, want die blijft ook bij smelten poreus en vormt nauwelijks een barrière.

Van Parmezaan en andere hardere kazen gebruikt men daarom best het schaafsel, dunne plakjes, en zeer zachte kaas (zoals mozzarella) snijde men in kleine blokjes, van zo’n 4×4 mm.

PietjeS

“Per vlees- en visloze dag bespaar je 11 vierkante meter op je ecologische voetafdruk, 1000 liter water en 2 kilo broeikasgassen”. Ik vraag me af of kaas niet hetzelfde effect heeft? (wel heel erg lekker recept lijkt me)

Jeroen vd Sloot

@Jeroen Je bent in de war met een veganisme. Geeft niet.

dirk

@ janneke (en jeroen+gerda): een pondje kaas kost 5 lt melk en elke lt melk ca 1000 lt water, de winst zit ‘m dus vooral in vegetarische (groene, fruitige) zaken, even opgezocht: 1 tomaat(70gr): 13 lt water, dus 1 kerstomaatje pakweg 3 lt, een schijntje. daar staat tegenover 1 kg wol 170.000 lt, dus pas op met wollen truien en dekens, zeer onverantwoord, beter kou lijden of aan de acryl!

Janneke Vreugdenhil

Kijk, Dirk. Meten is weten!

Piet

(overigens Dirk, Real men don’t eat quiche)

justine

Betere wereld door deze quiche of niet, het lijkt me in ieder geval erg lekker. Het initiatief om wat minder vlees te nuttigen vind ik erg goed. Deze quiche staat dit weekend als hartig onderdeel bij de High Tea op tafel.

dirk

@ piet: laatst las ik bij Broese als titel op een boek -echte mannen houden niet van kaas-, terwijl ik net die morgen een pondje oude kaas bij de kaasboer had gekocht, gelukkig bleek het om loverboys te gaan, waar ik sowieso niet graag mee geidentificeerd wil worden, dus kon ik fluitend verder lopen.

Johanna

Het recept lijkt mij heerlijk. Ik neem aan dat je ook Tasty Toms kan gebruiken in plaats van kerstomaatjes. De TT’s zijn wat zoeter en ik vind ze lekkerder!

constant

tegen natte bodem: eerst wat besprenkelen met maizena; dat bindt het vocht. en deen voorbakken tot half gaar

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.