Wijn bij paardenvlees: de barrage

Opvallend: geen enkele reactie van de groente-Taliban, de Partij voor de Dieren of van paardenbakvissen op mijn bijdrage van afgelopen donderdag over welke wijn te schenken bij paardenvlees. Normaal gesproken resulteert het in een artikel vermelden van een enkele vleessnipper minimaal tot één oekaze om dat nooit meer te doen. Om nog maar te zwijgen over wat er allemaal in de mailbox belandt bij het in de mond nemen van een stukje ganzenlever.

Nog opvallender deze keer: de bijval, de extra tips over hoe het dier het lekkerst te bereiden, en vooral ook het flinke aantal extra suggesties wat nog meer te drinken bij paardbereidingen.

Zo kreeg ik het advies om bij paardenbiefstuk vooral bier te tappen, en dan bij voorkeur Westmalle Dubbel of La Trappe Dubbel. Helemaal als daar een romige saus bij geserveerd wordt.

Voorts diende een pittig gekruide paardengoulash vooral met Brewdog Punk IPA of een India Pale Ale weggespoeld te worden. En waar ik een aangename ervaring had met rookvlees en manzanilla, tipte de bierhoek om toch ook eens een Weihenstephaner Hefeweissbier te schenken.

Ik zal deze soorten doorgeven aan het de afgelopen paar dagen ook al zo in de belangstelling staande Steakhouse Piet de Leeuw waar al vanaf 1949 paardenbiefstuk wordt geserveerd. In een interview afgelopen vrijdag in Het Parool las ik namelijk dat Piet de Leeuw senior, paardenslager in Amsterdam Noord, die het café in 1949 kocht de formule bedacht om bij het bier biefstuk te serveren.

Maar met alle respect, ik drink toch liever wijn bij mijn paardje. ‘Neem dan vooral Amarone della Valpolicella’, meent lezer Donovan van der Roest. ‘In de buurt van Verona, waar deze wijn vandaan komt, wordt paardenvlees als een delicatesse beschouwd.’ Om te vervolgen met: ‘En ook de plaatselijke Rosso Veronese past daarom goed. Bovendien is deze wijn een  stuk voordeliger.’

Die laatste wijn moet het natuurlijk worden. Want was ‘voordeliger’ juist niet waar het allemaal om draaide in deze paardenkwestie?

Geplaatst in:
Italiaanse wijn
Recepten
Lees meer over:
Bier
hachee
paardenvlees
Partij voor de Dieren
Piet de Leeuw
rode wijn
Taliban
vegetarisch

13 reacties op 'Wijn bij paardenvlees: de barrage'

Jeroen

Geen reacties? Tja, zal het wel niet de moeite zijn om er op te reageren. Succes met je flauwekul verder. Zo, tevreden.

Harold Hamersma

Goedemorgen Jeroen,

Nee, niet helemaal tevreden. Uit je bericht kan ik opmaken dat je de eerste bijdrage en de daarbij behorende reacties niet gelezen hebt. Vervolgens weet ik niet in welke hoedanigheid je zelf reageert. Als groente-Taliban? Als Partij voor de Dieren lid? Als beiden? Eerlijk gezegd, denk ik dat je geen paardenmeisje bent. Kortom, waar reageer je precies op? Nu komt het over als schreeuwen door de brievenbus en dan vervolgens heel hard weglopen. En dat is pas echt flauw.

Eva Kist

Nuttig en vermakelijk stuk donderdag en vandaag. Op de ‘paardenopleiding’ in Deurne (het walhalla voor paardenbakvissen die de rest van hun leven met paarden bezig willen zijn) wordt in een les aandacht besteed aan het eten van paardenvlees, en hierin wordt het eten van paardenvlees juist gepromoot. Als ik het goed heb begrepen wordt er nu in Nederland zo weinig paardenvlees gegeten dat de meeste dieren naar Italië vervoerd worden om te worden geslacht, en dat veetransport gaat vaak onder erbarmelijke omstandigheden (met zijn allen gepropt in een vrachtwagen, geen eten of drinken onderweg). Als er in Nederland meer paardenvlees zou worden gegeten, zou het rendabel worden om de paarden hier te slachten, en besparen we ze dus een paar akelige dagen in een trailer. Tevens hebben wij niks te zeggen over de slachtmethoden in Italië, maar kunnen we wel controle uitoefenen over de manier waarop dat in Nederland gebeurt. De moraal van deze les was in ieder geval dat je paarden juist een plezier doet als je meer paardenvlees op het menu zet.

dirk

inderdaad een beetje vreemd harold. vorig jaar nog stond het bekende foodlog.nl op punt van bersten vanwege de over elkaar heen tuimelende dierenliefhebbers en veganisten na elke opgediende vleesflinter, dick veerman sloot de tent en opende hem opnieuw met een slot op de deur (inloggen) en een sterrensysteem, hijzelf en getrouwen 5 sterren en de mensen die met stenen en paardenmest gooiden, of helemaal niet meer erin of met een enkele ster te kijk gezet.die tijden lijken voorbij!

Harold Hamersma

Dag Eva,

Beter een paard van Kist dan een kistkalf.

S.F. van Hest

Het klinkt misschien gek, maar bij paardenstoofvlees zoals in België bij sommige fritkotten wordt verkocht (liefst met friet gebakken in paardenvet) past een ijskoude cola wonderwel.

Door het zoet-zure, de overeenkomstige specerijen en niet te vergeten het koolzuur geeft cola (liefst droge, zoals Coke of Freeway) de paardenstoof echt een kick!

(Niet bij iedere frituur in België vindt men tegenwoordig nog paardenstoof –of friet uit ossewit c.q. paardenvet–, helaas.
Waar ze het wel hebben is het vaak van de firma Coertjens, die het ingeblikt verkoopt, ook in supermarkten aldaar en bij o.a. de Makro in Nederland.
Heerlijk spul, handig om wat blikken in huis te hebben; net als cola eigenlijk…)

Hazelton Girl

Misschien heb je niet zoveel reakties gekregen omdat het eten van paardenvlees het laatste taboe was in Nederland…iedereen doet t wel eens, maar niemand durft er voor uit te komen

Harold Hamersma

Beslist niets te klagen over het aantal reacties noch over de inhoudelijkheid van vele.

Maarten van Schijndel

Harold voelde zich afgelopen donderdag het onontdekte stukje paard in de biefburger. Sterkte, ik hoop dat je snel het nieuws haalt!

Harold Hamersma

Lasagne, Maarten. Blijf het nieuws goed volgen, het was lasagne. Vervolgens paardenbiefstuk. Van de burger ontbreekt nog ieder spoor.

S.F. van Hest

@ Harold Hamersma

Heeft u wellicht een database met tags waarmee u op wijnen met ‘animale’ kwaliteiten (‘stallucht’, ‘natte paarden’, ‘champignons op vijgen’; effectief beschrijvende termen die ik niet verzin) cross reference zou kunnen toepassen, als u begrijpt wat ik bedoel?

Overigens smaken old skool wijnen als die uit de Beka (Libanon) of de new skool tegenhangers uit die regionen, zoals Mascara (Algerije) ook perfect bij een paardje, evenals trouwens dat vlezig-sappige Portugese rood waarvan ik de naam nou toch net effe niet kan bedenken (want anders binnenkort uitverkocht, begriede wol Geurt?)

Go right to the source and ask the horse
He’ll give you the answer that you’ll endorse.

(Uiteraard, mijn paard!)

Leo J.M.van Mierlo

A horse is a horse, of course, of course zongen we vroeger:
Nooit gedacht hierbij een wijncombinatie te bedenken, maar misschien de volgende: Chateau Cheval Blanc: Le petit Cheval rouge?

dirk

ja leo, de wereld is opgedeeld in francofielen en anglofielen, die laatsten zijn ook nog eens (komt door al die paardenrennen en hoeden daarbij) equifielen!

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.