Wijn bij paardenvlees

Natuurlijk moeten we het juist nu even hebben over welke wijn er het beste bij paard gedronken kan worden. Geen overbodig advies, lijkt mij. Afgelopen dinsdag riep Volkskrantcolumniste Sylvia Witteman al op tot ’Eet meer paard!’ Omdat zij de dieren egocentrische, chagrijnige ijdeltuiten zonder verder enig nut vindt. Haar oproep plus de uitvoerige berichtgeving over ‘Horsegate’ hebben er voor gezorgd dat er de afgelopen dagen twee keer meer paardenvlees verkocht is dan gewoonlijk. En dan niet anoniem verwerkt in supermarktlasagne maar puur. ‘De mensen zijn gewoon nieuwsgierig geworden naar hoe het smaakt’ rapporteerde het ontbijtprogramma Vandaag de Dag vanmorgen.

Maar welke wijn erbij te drinken? De vele nationale - en internationale wijn-spijsboeken in mijn bibliotheek ontkennen het bestaan van paardenvlees in alle toonaarden. Zelfs het Vlaamse Vlees & Wijn van Willem Asaert en het Zuid-Afrikaanse The Food & Wine Pairing Guide van Van Niekerk en Burke houden de edele viervoeter op stal.

Wel voorziet laatstgenoemde uitgave in wat voor rood te schenken bij het overigens te verwachten struisvogelbiefstukje en de obligate springbokfilet. Asaert speelt daarentegen wel erg op safe. Daarin kom ik niet verder dan welke wijnen het beste combineren bij verschillende bereidingen van ‘stressvrij lam’.

Waterkonijn of grasbuikje, de eufemistische aliassen waarmee de Belgische spijskaartschrijvers respectievelijk bisamrat en pony afficheren, ontbreken echter in dit naslagwerk.

Gelukkig kan ik putten uit wat eigen ervaringen. Zo dronk ik met veel plezier een beendroog glaasje manzanilla bij paardenrookvlees. Bij Mestreechs zoervleis een Montepulciano d’Abruzzo. En ten tijde van de BSE-crisis kreeg ik in restaurant Le Garage bij steak de cheval fraai rood uit de Loire geserveerd.

‘Die zuren van de cabernet franc doen het mooi met dat wat zoetige paardenvlees’, wist gastheer-sommelier Erwin Walthaus. Niek Hartering, het wijngeweten van Gebr. Hartering, een restaurant uit de Amsterdamse Nouveau Ruig school dat ook niet schroomt om runderhart, varkensnier en kalfshersenen te serveren, meent dat het zuidelijke rood van Domaine de Trévallon ook een mooie keuze is.

Tot slot is daar het rood van de Italiaanse primitivodruif. Dat is de perfecte wijn voor diegenen die liever verstoppertje spelen en hun paardenvlees slechts blieven in de vorm van runderlasagne. Als dat in de supermarkt tenminste nu nog te  vinden is.

Geplaatst in:
Franse wijn
Italiaanse wijn
Kookboeken
Recepten
Restaurants
Wijn
Wijnboeken
Zuid-Afrika
Lees meer over:
gebr. hartering
grasbuikje
lasagne
Le Garage
paardenvlees
pony
Sylvia Witteman

21 reacties op 'Wijn bij paardenvlees'

h.kruiz

Er is niets mis met paardenvlees. Sterker nog, het is gezonder dan rundvlees. Prima scharrelvlees (ingeval van paard waarschijnlijk loopvlees) met een hoog gehalte aan ijzer. Dat het niet op de verpakking staat is natuurlijk niet goed maar dat daar nu ook al creatief mee wordt omgegaan zal niemand verbazen. Zo is wordt hout toegevoegd al vezels in brood en pieren als eiwit in hamburgers. Noem paardenvlees scharrelvlees en geen haan die kraai. Opgelost staat netjes.

Daan Koetzier

Paard eten gebeurt al zo lang.

Heb je wel gehoord van de holle bolle wagen,
Waar die schrokkerige Gijs op zat?
Die kon schrokken
Groote brokken:
Een koe en een kalf,
Een heel paard half,
Een os en een stier,
Zeven tonnen bier,
Een schip met rapen,
Een kerk vol schapen –
En nog kon Gijs van den honger niet slapen!

In dit geval met bier.

Frans berg

In ieder geval tot begin jaren 90 waren er in Amsterdam diverse speciale paardenslagers en at ik het minstens enkele keren per maand, het was goedkoper en gezonder (meer ijzer, minder vet en cholesterol, en minder vatbaar voor bactreriën en er werd minder met hormonen gerommelt) de smaak was prima als je er iets meer zout op deed en met name paardenhaas was heerlijk mals. Het is jammer dat het tegenwoordig zo moeilijk te krijgen is in pure vorm, weet iemand een slager in Amsterdam die het nog verloopt?
In met name de angelsaksische wereld wordt het als een gruwel beschauwd, omdat ik graag mensen een aparte ervaring op laat doen, heb ik vroeger dan ook heel vaak paardenvlees aan buitenlandse gasten geserveerd, waarbij ik het pas vlak voor hun laatste hap vertelde, dit met zeer uiteenlopende reacties.
Overgens vind ik de wijn die er bij past meer afhangen van met wat voor saus de biefstuk geserveerd wordt.

titus

gezemel over paarden wordt nog overtroffen door welke wijn bij het paard gedronken moet worden. En dan volgt een flutverhaal, lullige leukigheid. Ik wil echte paardegerechten -daar hoort de wijn toch bij, niet bij zoeist algemeens als paardenvlees- en echte adviezen. Niet dit gehinnik/gegrinnik!

Harold Hamersma

Hallo Titus of zo.

Montepulciano bij het echte paardengerecht zoervleis (zie ook de receptuur). Steak cheval (paardenbiefstuk) bij rode Loire. Druk op de links en je krijgt er de echte recepten en de echte wijnen bij. Echt lekker, en op je gezondheid of zo.

Mark Dronten

Geweldig: “deze wijnen smaken er goed bij”.

Herman

De prijs van het paardenvlees wordt zo gewoon omhoog gekletst! Wég ons geheim van een bijzonder smakelijk stukje vlees voor een prikkie. Gelukkig is onze paardenslager nog niet bij het grote publiek bekend….

Jacob van der Sluis

Wij aten thuis paardenrookvlees dat was lekkerder dan rund of een stoofpot van draaitjesvlees van paard met rodekool.
Nu is een paard een soort veredeld mens of tenminste een beschermd huisdier. Echter ook een paard gaat dood. Dan kun je 2 dingen doen, laten wegrotten of opeten.
In Friesland kozen we voor het laatste.

Joris

Voor iedereen die trek heeft in paardenvlees maar niet weet waar het te kopen. De Makro (in ieder geval Beverwijk) heeft al weer enige tijd vers paardenvlees in het assortiment!

dirk

@ frans berg: zo kreeg ik ooit bij een goede vriendin op het hoogtepunt van het geitenschandaal geitenvlees voorgezet, het was heerlijk, ze had goed haar best gedaan, maar waar had ze het vandaan? over paardenvlees, er schijnt ook paardenkaas te bestaan in italie, caccio cavallo!ook best lekker! zou de verkoop daarvan nu in de lift of in de vrije val zitten???

Julie

Mijn Opa lustte geen paardenvlees volgens mijn moeder. Hij zou er bij flauw vallen als hij alleen de geur al rook. Tot het moment dat hij weer eens bij mijn moeder een heerlijk mals biefstukje van het paard at. Het smaakte zoals altijd voortreffelijk. Opa gaf aan dat zo’n koe toch beste biefstuk gaf. En dit biefstukje dan? Paardenvlees???
Dat zou hij nooit eten. Waarop mijn moeder hem vertelde dat hij minstens al anderhalf paard verslonden had.

Kees van Dijk

Na de oorlog moest ik van de dokter iedere dag een biefstukje eten wegens een gebrek aan proteine. Dus heeft mijn Moeder paardenvlees gekocht. Was best lekker, ik ben er gezond door gebleven. Nu ik (helaas)in Amerika woon en dat aan mijn vrienden vertel, gruwelen ze ervan, the stumperds (nieuw Engels woord).

justine

Bij de Makro verkopen ze paardevlees. Elk jaar houden wij met een grote groep vrienden een derdekerstdagdiner. Iedereen maakt (samen met iemand) een gang. Dit jaar hebben we genoten van paardebiefstuk met een niet te zoete cranberrysaus en een goed glas montepulciano. Heerlijk! De wijn hebben we op advies van wijnhandelaar Utaste gekozen. Dit bleek een goede combinatie die we vaker gaan herhalen, zowel de wijn als het vlees.

Peter Bottelier

Ik lust wel paard maar drink liever bier….

Jan van Oort

Primitivo ? Uitstekende keus, en dan niet alleen voor bij paardevlees. Op een ruige reis door Zuid-Italie heb ik me dag aan dag een bedwelming gedronken aan die bijna zwarte, geurige en koppige wijn, een “mannenwijn” zulen we maar zeggen. ( Het zou naar verluidt dezelfde wijn zijn geweest die de helden van Homerus in “kraters”, grote drinkschalen, goten en met water vermengden omdat hij zo ongehoord sterk was. Overigens at een goede Griekse zeeman minstens één maal per jaar paard: Poseidon, god van de zee en van de aardbevingen, nam met niet minder genoegen dan met… een paardenoffer. )

hazeltongirl

ik heb vaak paardenvlees gegeten, heerlijk! Ik kocht het gewoon in de supermarkt, de Vomar in Haarlem had t standaard in het assortiment…biefstuk en stoofvlees!

Donovan van der Roest

Vergeet vooral ook de wijnen uit de omgeving van Verona niet. Paardenvlees is in Verona de normaalste zaak van de wereld, sterker nog het is een delicatesse.

Zoals in elke regio in Italië kan je geen betere wijn vinden voor een gerecht dan uit de regio waar deze vandaan komt.

Zin in luxe, neem een Amarone della valpolicella. Liever wat goedkoper dan zou ik voor een lekkere volle Rosso Veronese gaan!

Robert Koote

Die wijn kan je ook gebruiken om de riblappen van het paard in te smoren, daar wordt het vlees heerlijk zacht van. De 2e fles drink je dan leeg tijdens het eten van de paardenrib.

dirk

ik mis hier nog wat suggesties voor bij het grasbuikje, de pony dus, of de pseudo-walvis uit het program van Klootwijk!

take knol

Als bier bij een paardenbiefstuk zou ik gaan voor een Westmalle Dubbel of een la trappe dubbel, in ieder geval als er een romiga saus bij zit.

Een goede pittig gekruide paardegoulash zou ik met een Brewdog Punk IPA of een andere krachtiger India Pale Ale wegspoelen.

Als je meer aan paardenrookvlees denkt, dan zou ik een weihenstephaner Hefeweize proberen.

willemsen

Toen alles nog “ambachtelijk” was; de slager, de bakker, de groetenboer, de melkboer enz. enz. was er ook de paardenslager. In een béétje stad was wel een paardenslager, die dan ook uitsluitend paardenvlees verkocht. Wij hadden thuis een bakkerij. In de weekenden werd er vanaf vrijdagavond tot zaterdagochtend aan eén stuk doorgewerkt. Een ware marathon.Behalve de vaste kern werkten er ook weleens een paar vrienden mee.Tegen 2 uur waren zij uitgeteld en moesten dan even een tukje doen. Rond de klok van 3 was het etenstijd, een moment waar we naartoe werkten en de “gastwerkers” weer wakker waren, want dan ging mijn broer de keuken in en bereidde het eten voor. Na een kwartier was dat dan klaar. Een schaal gesneden brood op tafel en een grote koekenpan met …. in de boter gebakken paardenbiefstukken. Als je dáár aan terugdenkt! Mensen, wat een rijkdom! Vandaag heeft men het over “paardenvleesschandaal”. Klopt wel, als we het hebben over paardenvlees dat voor rundvlees verkocht wordt. Maar er zijn veel mensen die dat fout lezen en menen dat paardenvlees minderwaardig is. Nee dus!

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.