Friese dumkes door Cees Holtkamp


Nederland is een koekjesland als geen ander. Elke provincie heeft een eigen assortiment en in Friesland is het dumke de plaatselijke trots. Het wordt er dan ook op grote schaal gefabriceerd. Maar deze zomervakantie gaan de Friese bakkers een dip in de omzet zien want ik heb een fenomenaal dumkesrecept van Cees Holtkamp gekregen, dat niet in zijn standaardwerk De Banketbakker staat. Met verschillende notenvarianten en de smaak van anijs(zaad) geen kinderachtig koekje. Het recept komt uit het boek Koekje van Jonah Freud:
115 gram roomboter
100 gram witte basterdsuiker
2 gram zout
15 gram melk
een theelepel rum
een mespuntje kaneel
een theelepel anijspoeder
15 gram anijszaad
50 gram gehakte noten (amandelen, hazelnoten cashewnoten)
175 gram Zeeuwse bloem
1 theelepel bakpoeder
een losgeklopt ei

Kneed alles behalve de melk, de bloem en de noten goed door elkaar, voeg de melk toe, kneed even verder en voeg de noten toe.
Kneed er op het laatst de Zeeuwse bloem doorheen. Maak een plak van het deeg en laat het een paar uur tussen keukenfolie in de koelkast rijpen.
Verdeel het deeg in vieren, rol er vier ‘pillen’ van plm 25 mm diameter. Druk die vervolgens eningszins plat, bestrijk de bovenkant met een kwastje met het losgelopte ei en snij er koekjes vanvan ongeveer 2 centimeter lang. Leg die op een bakplaat en schuif die in een oven van 160 graden. De baktijd is ongeveer 15-20 minuten, tussentijds even kijken of de dumkes al op kleur zijn en eventueel de bakplaat draaien.

Geplaatst in:
Patisserie
Recepten
Snoep
Lees meer over:
anijs
Cees Holtkamp
De Banketbakker
dumke

2 reacties op 'Friese dumkes door Cees Holtkamp'

Isabel

Prima recept! Ik kan niet van mijn vers gebakken dúmkes afblijven.

En bedankt voor de uitleg over wat Zeeuwse bloem en waarom hij beter gebruikt wordt om koekjes te bakken.

Aan degenen die in het buitenland wonen en die dit recept willen proberen, in andere landen van Europa hebben ze farine à pâtisserie,
Mehl für die Patisserie, etc., die ook uit zachte tarwe wordt gemaakt en die prima voldoet -tenminste als ik mijn eigen dúmkes als maatstaf mag gebruiken.

Isabel

Prima recept! Ik kan niet van mijn vers gebakken dúmkes afblijven.

En bedankt voor de uitleg over wat Zeeuwse bloem en waarom hij beter gebruikt wordt om koekjes te bakken.

Aan degenen die in het buitenland wonen en die dit recept willen proberen, in andere landen van Europa hebben ze farine à pâtisserie,
Mehl für die Patisserie, etc., die ook uit zachte tarwe wordt gemaakt en die prima voldoet -tenminste als ik mijn eigen dúmkes als maatstaf mag gebruiken.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief