Fatima’s fabuleuze lamsstoofpot

‘Laat maar, ik doe het voor jou”, zei Fatima, en voor ik met mijn ogen kon knipperen was de ui gesnipperd. „Wacht even, doe dat nog eens”, zei ik en klikte op het video-icoontje van mijniPhone. In razend tempo snipperde Fatima een tweede ui. Met een klein schilmesje kerfde ze kriskras tientallen verticale sneetjes in de witte bol, om het even later met een simpele horizontale snede ragfijne uiensnippers te laten sneeuwen boven mijn braadpan. „Wauw”, zei ik, „mag ik dit filmpje op Facebook zetten?” Fatima glimlachte alleen maar en zei: „In Marokko doen we dat altijd zo.”

Ja, ongetwijfeld snippert iedereen in Marokko op die manier uien. Het is een typische huisvrouwentruc: niks grote koksmessen of snijplanken, gewoon uit de losse pols even een klusje klaren. Toch vind ik het razend knap, want ik kan het niet. En uit de reacties van mijn Facebookvrienden op het uiensnipperfilmpje op te maken, ben ik niet de enige.

Fatima is al meer dan tien jaar onze trouwe poetsfee. Ik wil haar voor geen goud kwijt. Maar als er een televisieproducent zou aankloppen die van Fatima de nieuwe Nigella Lawson wil maken, zou ik zeggen: „Go girl!” Dit is haar lamstajine met saffraan en hij is verrukkelijk. Je kunt er ook nog aardappelen aan toevoegen, die dan het laatste half uur moeten meekoken.

Schenk een royale plens olie in een zware braadpan of een tajine. Voeg de uien toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Zet op middelhoog vuur en laat de uien 5 tot 8 minuten fruiten tot ze goudblond zijn. Doe de knoflooktenen in een vijzel, voeg een snufje zout toe en wrijf tot een fijne pasta. Schenk er een half glas water op en roer even los. Voeg de saffraandraadjes, de geelwortel, gember en peper toe en roer nog een keer om. Schenk dit saffraanmengsel over in een diep bord en wentel het vlees erdoor. Voeg het vlees toe aan de uien in de pan. Schep om en schenk er zoveel water bij dat het vlees net onder staat. Bind de takjes koriander tot een bosje en leg dit in de pan tussen het vlees. Breng alles aan de kook, draai het vuur vervolgens laag en laat 1,5 – 2 uur stoven, tot het vlees door en door gaar is. Check tussendoor regelmatig of de tajine niet te droog wordt. Voeg zo nodig een scheut water toe en schep het vlees telkens even om. Vis de koriander eruit en proef of er nog zout bij moet. Serveer met plat brood.

Lamstajine

600 - 750 g lamsstoofvlees met bot, in grote dobbelstenen

olijfolie

3 middelgrote uien, fijngesnipperd

1 (lams- of kippen)bouillonblokje

2 teentjes knoflook, gepeld

plukje saffraan

¼ tl geelwortelpoeder

½ tl gemberpoeder

1½ tl gemalen zwarte peper

paar takjes koriander

12 reacties op 'Fatima’s fabuleuze lamsstoofpot'

Boris de Jong

Mag het filmpje online? Ik zou het snipperen op topsnelheid ook wel willen zien. (Ik heb namelijk geen leven)

Boris de Jong

Overigens: Schrijf je al deze recepten voor circa 4 personen, Janneke?

Willem Driessen

Beste Janneke, zet het filmpje er svp bij (ben geen facebook fan).
Dank!

Karin Schrage

Beste Janneke, deze column maakt nieuwsgierig en ik zou nu dat filmpje erg graag willen zien, maar ik kan het nergens vinden. Is het ergens te zien?
Groet Karin Schrage

Arjan van Hessen

Lijkt me heerlijk. Vraag: als je de stoofpot in de oven wilt klaar maken: hoelang en op welke temperatuur moet je dat dan doen?

janneke Vreugdenhil

Voor wie de uiensnippertruc met eigen ogen wil aanschouwen: http://bit.ly/y1RA0b

janneke Vreugdenhil

Niet alle, en meestal schrijf ik het erbij, Boris, maar dit recept is inderdaad voor 4 personen.

Fatima (safranaargana)

Als naamgenoot schaam ik me nu om te zeggen dat ik het nooit zo doe. Alhoewel ik het snipperen wel zo geleerd heb en idd. in Maroc. een bekende methode.

Lekker recept, lang niet gehad.

Sas Verheggen

Laten we wel wezen: de ‘westerse’ manier om een ui te snipperen biedt de mogelijkheid om je handen zoveel mogelijk vrij van sap (en dus geur) te houden – vandaar ook het relatief grote mes. Fatima’s manier maalt daar gewoon niet om, zoals (mijns inziens) echt koken (en bijvoorbeeld ook tuinieren) is: vol met je handen erin! :)

Anne Mulder

Doe er aan het begin een scheut witte azijn bij dan hoef je maar 1 uur te stoven!! Je proeft de azijn niet.

Rumia WIjnhoven-Bose

Als late reactie, een opmerking en een vraag. Ik gebruik sinds jaren ëen apparaat dat heet Alligator, the onion cutter. Het is een soort “uiengullotine”, en geeft perfecte uien snippers in een beweging, met makkelijk schoonmaak erna. Met een vrij hoge uienconsumptie voor Indiaas eten loont de aanschafkost van €25.
En de vraag: Is het de bedoeling om de saffraanmengsel later toe te voegen bij het water voor het gerecht – of toch niet?

Karl de Leeuw

Fatima heeft zich sterk aangepast aan Nl. Ik zie geen Spaanse peper, niets van pruimedanten, rozijnen, dadels of verse vijgen noch amandelen. De echte tajine is van aardewerk en kan niet op de gaspit. Echte saffraan kost rond de 10-15 € per gram en gebruik je niet om in te marineren.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.