Varkensvet eten tegen horrorkou

De ramen dicht tapen. Een bontjas dragen. Wodka drinken. Wekelijks naar de sauna. Zomaar een paar gewoontes die we van de Russen zouden kunnen overnemen nu het hier eindelijk ook weer eens goed vriest. Reisjournalist Jelle Brandt Corstius noemt er nog een paar in zijn blog ‘Kou voor gevorderden’, dat hij al vorige winter schreef, maar die dezer dagen opnieuw actueel is en bovendien erg leuk om te lezen. Nog belangrijker dan warme kleding, schrijft Jelle, is veel en vet eten. Een van de dingen waarmee Russen hun natuurlijke isolatielaag onderhouden is salo, vet spek. Ik had er nog nooit over gehoord, maar vond een hoofdstukje gewijd aan salo in Culinaria Russia, een fijn, rijk geïllustreerd naslagwerk over de Russische keuken.

Salo komt oorspronkelijk uit Oekraïne, waar varkensvlees zo mogelijk nog geliefder is dan in de rest van Oost-Europa. Het witte buikvet wordt met zwoerd en al gezouten, opgebonden en opgehangen of luchtdicht ingepakt, zodat het kan rijpen. Vervolgens gaat het op roggebrood met rauwe gehakte knoflook – Jelle adviseert een paar plakken salo, een teentje knof en een glaasje wodka als ontbijt voor koukleumen.

In de lokale keuken wordt het spek ook in de vulling van varenyky (Russische ravioli) gebruikt, in de goloebsti (gevulde koolrolletjes) en uitgebakken tot smalets (kaantjes). De reuzel van de kaantjes dient dan weer als vet voor gebakken aardappelen, gebraden vlees en aardappelpannenkoekjes. Het is daar, kortom, een groot varkensvetfestijn. Tegelijkertijd zou het me dan weer niets verbazen als het aantal hartinfarcten in deze contreien opvallend laag blijkt te zijn, dankzij de vaatverfrissende werking van wodka. De Oekraïense paradox, zeg maar.

Salo kun je kopen bij Russische winkels, maar ja, die vind je alleen in grote steden. Daarom koos ik uit Culinaria Russia een recept voor aardappelpannenkoekjes met zure room. Evengoed lekker vet en dus een uitstekende manier om warm te blijven tijdens onze eigen Hollandse horrorwinter.

Schil de aardappelen en rasp ze grof boven een zeef. Druk met een houten lepel het vocht eruit. Klop de eieren los en roer ze met de uisnippers door de aardappelrasp. Roer de met bakpoeder vermengde bloem erdoor. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Verhit reuzel of olie in een koekenpan. Schep lepels van het aardappelmengsel in het hete vet. Bak de pannenkoekjes aan beide kanten goudbruin. Fruit in een andere pan de uienringen goudbruin in olie. (Doe dit in meerdere porties of gebruik een heel grote pan, anders gaan de uien stoven in plaats van bakken.) Dien de pannenkoekjes op met de uienringen en geef er zure room bij.

Dyroeny

Voor 4 personen:

750 g vastkokende aardappelen

2 eieren

1 ui, gesnipperd

1 mespunt bakpoeder

2 - 3 el bloem

reuzel of olie

2 - 3 uien, in ringen

1 - 2 bekertjes zure room

peper, zout

9 reacties op 'Varkensvet eten tegen horrorkou'

Fred Hartman

Proef eens oberländer-achtig brood (rogge dus) met reuzel, afgemaakt met pittig paprikapoeder. Groetjes uit de Balkan.

Fred Hartman

Trouwens, wat betreft het recept, ik gebruik één ei minder en ipv bloem gaat er havermout in. Hierdoor zijn de koekjes wat minder massief.
Voor jonge mondjes is appelmoes een goede vervanger van de zure room. En volgens mijn Bulgaarse vrouw mag de sambal niet ontbreken…

J. de Vries

Lijkt me een prima recept. Ga het deze week zeker maken! Mijn slager verkoopt nog heerlijke gesmolten varkensreuzel en er is niets lekkerder om daar je aardappels in te bakken.

Maak je geen zorgen over dichtslibbende aderen en hartkwalen. Zolang je de “weapons of mass destruction” als margarines, croma’s, blue band’s, en andere slopers van je lichaam laat staan, vaart je lijf er wel bij.

Zoek en download en lees het gratis ebook “Voedzame Tradities” (als PDF) maar eens en je raakt nooit meer als die kunstmatig gemodificeerde vetten aan.

janneke Vreugdenhil

Goed idee, Fred, met appelmoes. En die sambal klinkt curieus, maar wel aantrekkelijk. Van dit soort aardappelkoekjes bestaan overigens vele varianten, van de Joodse latkes tot Duitse reibekuchen (ook te eten met appelmoes) en Zwitserse rosti.

janneke Vreugdenhil

Dit is Jelle BC’s blog ‘Kou voor gevorderden’: http://www.jellebc.nl/kou-voor-gevorderden/

dirk

dat is ook wat, leren we draniki,aardappelpannekoekjes, maken van joep op 20 jan (ook van aardappelrasp, ei, ui en met zure room), en vist janneke even later uit de russische culinaria ookzo’n koekje voor ons op,ietsje anders, maar niet veel, zonder naar collega joep te referen! gek hoor!

janneke Vreugdenhil

Beste Dirk, je hebt helemaal gelijk, dit is heel dom van mij. Inderdaad publiceerde Joep op 20 januari ook al een recept voor Russische aardappelpannenkoekjes. En hoewel ik zijn bijdrage wekelijks met zeer veel plezier lees, is deze per ongeluk aan mijn aandacht ontglipt. Ik ga mijn best doen dit soort slordigheden in de toekomst te vermijden.

Liesbeth Lute

Voor een thuiskok heeft Janneke weinig kennis van wat er in de winkel te koop is en dát valt tégen…..!

In bijna élke supermarkt ligt varkensvet gewoon in het koelvak bij de spekjes; “Vetspek” noemen ze dat. Bij de supermarkt koop je ‘t in blokjes, die je in een koekenpan heerlijk kunt ‘uitbakken’ Bij de slager koop je het zoals je zelf wilt; aan een stuk, gesneden of in blokjes.
Het vet dat door het uitbakken vrijkomt, kun je voor vele toepassingen gebruiken;als jus of inderdaad op roggebrood en zelfs in de sla! Het heeft smaak.

We hoeven dus niet naar Rusland of de stad om iets voedzaams te kopen ter bestrijding van de kou…… gewoon naar slager of supermarkt!

Receptje voor koude dagen? Capucijners met uitgebakken vetspekblokjes, een kleingesneden uitje, jus van het vetspek (en als je wilt wat tomatenketchup?

dirk

@ janneke, dat dacht ik eigenlijk al, kan gebeuren, zou het soms ook zo gaan met plagiaat in de wetenschap, zo simpelweg parallel op gaan?

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.