Barramundi met raapsteeltjessaus en krieltjes met look

Voor 4 personen

 • 800 g witvisfilet (barramundi, zeebaars, roodbaars)
 • grof zeezout
 • 2 trossen kleine tomaatjes met steel
 • Raapsteeltjessaus
 • 2 bosjes raapstelen
 • 30 g boter of 1 dl slagroom
 • 1 teentje knoflook, fijngesneden
 • kneepje citroen

Verwarm de oven op 200 graden. Geef aan de velkant een paar inkepingen in het dikste gedeelte van de visfilets. Wrijf er wat zeezout in, bestrooi ze met peper en wrijf er een drupje olijfolie over uit. Leg ze in een ingevette ovenschaal en vlij de tomaatjes erbovenop of ernaast. Bak tot de vis gaar is, dat duurt ongeveer een kwartier. Controleer de gaarheid door met de punt van een scherp mesje in het dikste gedeelte te prikken.

Wie dat liever heeft, kan de vis ook in de koekenpan bakken, tien minuten op de velkant, dan omdraaien en nog een minuut of vijf op de andere kant. Bak de tomaatjes apart in een andere koekenpan, ongeveer vijf minuten.

Was de raapsteeltjes en laat ze uitlekken. Snijd eventuele worteltjes ervan af, snij de rest van de raapstelen in stukken.

Laat de boter smelten in een koekenpan en roerbak de raapsteeltjes 1 minuut. Kies voor een wat mildere of een hevigere knoflooksmaak door de knoflook wel of niet mee te roerbakken – van bakken wordt-ie milder.

Draai het gas uit, bestrooi de raapstelen met peper en zout en maal ze met de rauwe of gestoofde knoflook fijn in de keukenmachine of met de staafmixer. Doe er naar keus een drupje citroensap bij en eventueel nog wat extra boter.

Leg de vis met de tomaatjes op een schaal en giet er de raapsteeltjessaus naast. Serveer met de krieltjes.

Krieltjes met kruiden

 • 1 pond krieltjes in de schil
 • scheutje olijfolie
 • flink wat bieslook
 • 2 lente-uitjes met groen en al

Stoom de aardappelen in een kwartier gaar. Snij ze doormidden. Doe ze terug in de pan en schud ze om met fleur de sel of Maldon zeezout (dat zijn die dunne schilfertjes zout die smelten op de tong), de fijngehakte bieslook en de fijngehakte lenteui.

 

 

Geplaatst in:

2 reacties op 'Barramundi met raapsteeltjessaus en krieltjes met look'

anne uuldersma

Marjoleine, hoe deze keer de kop van hierboven voor mij werkte. Gistermiddag terug van een leuk weekendje uit en Oost West, thuis ook altijd weer Best,de Lux lezen. Mooi beschreven en weer een mooie foto erbij. NTR: intervieuws met Charlotte Mutsaers, een door mij zeer bewonderde kunstenares, genieten dus. Ja, dan daarna: en wat gaan wij eten?
Het krieltjesrecept. Charlottes, echt en dankzij een markt verkregen, aangevuld met wat ik zoal nog voor handen had liggen. Enigszins karig, maar het weekend genoeg verwent met oa lamsbiefstuk en heel lekker.
Van de paar drupjes citroensap wist ik niet. Zal het gaan uitproberen.

Menno

Het werd zeebaars en niet in de oven maar gebakken in een koekenpan wel veel korter, dat ligt natuurlijk aan de dikte van de vis. Vraag me overigens af wat de raapsteeltjes toevoegen, die zijn rauw door de purée te lekker om zo te smoren. Ga volgende keer spinazie gebruiken, ik denk dat dat minstens zo goed kan. Overigens levert alles bij elkaar een zeer geslaagde combinatie in dit recept of eigenlijk meervoud: deze recepten. Dank.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.