Kantine met vleugels

Bijzonder

Welk restaurant zet er nu een vliegtuig en twee windmolens in zijn logo? Welnu, een restaurant met uitzicht op de start- en landingsbaan van Luchthaven Lelystad. Restaurant Flantuas, een goed bewaard geheim onder sportvliegers en vlieginstructeurs, doet denken aan …

Lees verder Van de kaart
door op 31 januari 2015

Altijd sneeuwballen

Het geurige oranjebloesemwater in dit recept wordt vaak gebruikt om gebak en andere zoetigheid uit het Midden-Oosten een vleugje citrus mee te geven. De zoete smaak van stroperige baklava of stevig gebak van polenta, griesmeel of gemalen amandelen wordt door …

Lees verder thuiskok
door op 31 januari 2015

Ajam pangeh

3001nnkook-vr.jpg

Deze ajam pangeh uit Bantam is een recept van Beb Vuyk. Haar Groot Indonesisch Kookboek stamt uit 1973, maar is onlangs opnieuw uitgegeven. De inhoud is daarbij grotendeels ongewijzigd gebleven, terwijl de tijden toch veranderd zijn. Nu producten als gember- …

Lees verder thuiskok
door op 30 januari 2015

Kaber-kabertoe

2901nnkook-do.jpg

We koken uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk deze week. Het boek heeft sinds het verschijnen ervan in 1973 als standaardwerk gegolden, al heb ik er in Indische kringen ook weleens minder positieve opmerkingen over gehoord. Zoals ik …

Lees verder thuiskok
door op 29 januari 2015

Goerami

2801nnkook-wo.jpg

De goerami of gourami (Osphronemus goramy) is een karpersoort die in Indonesië in zoetwatervijvers wordt gekweekt. Hij kan in dit recept uit het Groot Indonesisch Kookboek van Beb Vuyk worden vervangen door baars. De vis wordt in zijn geheel gebruikt, …

Lees verder thuiskok
door op 28 januari 2015

Bami

2701nnkook-di.jpg

We gaan terug in de tijd vandaag, met deze Chinees-Indische bami van Beb Vuyk. Zo’n heerlijk ouderwetse bami met reepjes omelet, ham en augurk. Alleen die ve-tsin is wel erg retro. Wie wil, laat deze synthetische smaakversterker gewoon weg. Doe …

Lees verder thuiskok
door op 27 januari 2015

Gratin van koolraap

Koolraap

Gratin Dauphinois is een onweerstaanbare calorieënbom van aardappel en room uit de Dauphiné, een streek in het zuidoosten van Frankrijk. Als je toch al een flinke hoeveelheid room wilt gebruiken, kun je dat beter in combinatie met aardappelen dan met …

Lees verder Aardappel
door op 24 januari 2015