Verkrijgbaar in de appstore

De winnaars van National Geographic’s fotowedstrijd 2012 14 foto's

Uit meer dan 22.000 inzendingen heeft National Geographic de winnaars gekozen van de National Geographic Photo Contest 2012. De foto's kwamen uit 150 landen, van professionele fotografen, amateurs en alles wat daartussen zit. De jury heeft de foto's beoordeeld op creativiteit en fotografische kwaliteit. De winnaar van de Grand-Prize, Ashley Vincent, heeft tienduizend dollar gewonnen. De winnaars zijn onderverdeeld in drie categorieën: mensen, plaatsen en natuur. Er is de winnaar van de Grand-Prize, er zijn twee winnaars in de andere categorieën, winnaars in de keuze van de kijker (die konden stemmen op de foto's), en eervolle vermeldingen. Bekijk hier enkele van de genomineerden, die we in november publiceerden.

Bekijk meer foto's over:
National Geographic
2012
mensen
National Geographic
National Geographic Photo Contest
natuur
plaatsen
wetenschap
Winnaar Grand-Prize National Geographic Photo Contest 2012: de tijger Busaba, een goedverzorgde Indochinese vrouwtje, gefotografeerd in de Khao Kheow Open Zoo in Thailand. De fotograaf: "Ik had hiervoor nog veel meer portretten van Busaba genomen en het werd steeds lastiger om een originele foto te nemen. Daarom ben ik haar voorzichtiger gaan observeren, in de hoop een shot te kunnen nemen van meer natuurlijk gedrag. Eindelijk kreeg ik die mogelijkheid, toen Busaba van haar privézwembad aan het genieten was, en zichzelf droogschudde. Ik moet in alle nederigheid zeggen dat moeder natuur naar me glimlachte die dag."

1. Winnaar Grand-Prize National Geographic Photo Contest 2012: de tijger Busaba, een goedverzorgde Indochinese vrouwtje, gefotografeerd in de Khao Kheow Open Zoo in Thailand. De fotograaf: "Ik had hiervoor nog veel meer portretten van Busaba genomen en het werd steeds lastiger om een originele foto te nemen. Daarom ben ik haar voorzichtiger gaan observeren, in de hoop een shot te kunnen nemen van meer natuurlijk gedrag. Eindelijk kreeg ik die mogelijkheid, toen Busaba van haar privézwembad aan het genieten was, en zichzelf droogschudde. Ik moet in alle nederigheid zeggen dat moeder natuur naar me glimlachte die dag." Foto Ashley Vincent / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Eerste plaats in categorie plaatsen: De Matterhorn, een Zwitserse alp van 4478 meter, bij een volle maan.

2. Eerste plaats in categorie plaatsen: De Matterhorn, een Zwitserse alp van 4478 meter, bij een volle maan. Foto Nenad Saljic / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Eerste plaats in de categorie mensen: Aan het einde van de dag mogen vrouwen de afvalberg van Dandora op, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Ze doorzoeken het afval naar wat ze maar kunnen gebruiken of verkopen.

3. Eerste plaats in de categorie mensen: Aan het einde van de dag mogen vrouwen de afvalberg van Dandora op, in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Ze doorzoeken het afval naar wat ze maar kunnen gebruiken of verkopen. Foto Micah Albert / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Kijkerskeuze in de categorie plaatsen: bij Nunavut, in het noorden van Canada, breken deze mannen die een weekend aan het jagen zijn stukken ijs af voor drinkwater. Ze hebben dat geleerd van de oorspronkelijke bevolking, de Inuit, die dat ook zo doen.

[Toon scherpe foto] 4. Kijkerskeuze in de categorie plaatsen: bij Nunavut, in het noorden van Canada, breken deze mannen die een weekend aan het jagen zijn stukken ijs af voor drinkwater. Ze hebben dat geleerd van de oorspronkelijke bevolking, de Inuit, die dat ook zo doen. Foto Adam Coish / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Kijkerskeuze in de categorie mensen: In voorbereiding op een reis over Groenland, volgt een groep mensen de voetstappen van ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Ze komen over het Hardangervidda plateau in Noorwegen. Ze moeten zo'n honderd kilometer over het plateau, de exacte route die Amundsen ook afgelegd heeft als voorbereiding voor zijn zuidpoolreis. Hoewel, Amundsen zelf heeft het plateau niet helemaal overgestoken; hij moest terug vanwege slecht weer.

[Toon scherpe foto] 5. Kijkerskeuze in de categorie mensen: In voorbereiding op een reis over Groenland, volgt een groep mensen de voetstappen van ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. Ze komen over het Hardangervidda plateau in Noorwegen. Ze moeten zo'n honderd kilometer over het plateau, de exacte route die Amundsen ook afgelegd heeft als voorbereiding voor zijn zuidpoolreis. Hoewel, Amundsen zelf heeft het plateau niet helemaal overgestoken; hij moest terug vanwege slecht weer. Foto Kai-Otto Melau / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Kijkerskeuze in de categorie natuur: Een jachtluipaard met haar jong in Mara, Kenia. Dit vrouwtje, Malaika, staat erom bekend dat ze regelmatig bovenop auto's springt. Malaika's moeder deed dat ook al, laat de fotograaf weten. Nu leert Malaika haar eigen jong de kneepjes van het cheeta-schap.

[Toon scherpe foto] 6. Kijkerskeuze in de categorie natuur: Een jachtluipaard met haar jong in Mara, Kenia. Dit vrouwtje, Malaika, staat erom bekend dat ze regelmatig bovenop auto's springt. Malaika's moeder deed dat ook al, laat de fotograaf weten. Nu leert Malaika haar eigen jong de kneepjes van het cheeta-schap. Foto Sanjeev Bhor / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Eervolle vermelding: Met z'n uitzonderlijk goede hoorvermogen, heeft deze rode vos onder een bijna halve meter dikke laag sneeuw een muisje gehoord. Na een hoge sprong boort hij zichzelf door de ijzige sneeuw, en grijpt de muis. Niet bekend is gemaakt waar de foto is genomen.

[Toon scherpe foto] 7. Eervolle vermelding: Met z'n uitzonderlijk goede hoorvermogen, heeft deze rode vos onder een bijna halve meter dikke laag sneeuw een muisje gehoord. Na een hoge sprong boort hij zichzelf door de ijzige sneeuw, en grijpt de muis. Niet bekend is gemaakt waar de foto is genomen. Foto Michael Eastman / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Eervolle vermelding: Drakenbootracen is een traditionele vorm van ontspanning in China. De watersport, bedoeld om de patriottische dichter Gu Yuan te eren, wordt meestal bij festivals gehouden, die vaak zo'n tweeduizend jaar oud zijn.

[Toon scherpe foto] 8. Eervolle vermelding: Drakenbootracen is een traditionele vorm van ontspanning in China. De watersport, bedoeld om de patriottische dichter Gu Yuan te eren, wordt meestal bij festivals gehouden, die vaak zo'n tweeduizend jaar oud zijn. Foto 关嘉城 / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Eervolle vermelding: gletsjerijs is aangespoeld aan de oostkust van IJsland, nadat het is afgekalfd van de Breiðamerkurjökull-gletsjer. De foto is genomen aan het einde van een zomerdag, met een belichting van vier minuten. Het ijs werd twee minuten daarvan verlicht met een lamp.

[Toon scherpe foto] 9. Eervolle vermelding: gletsjerijs is aangespoeld aan de oostkust van IJsland, nadat het is afgekalfd van de Breiðamerkurjökull-gletsjer. De foto is genomen aan het einde van een zomerdag, met een belichting van vier minuten. Het ijs werd twee minuten daarvan verlicht met een lamp. Foto Eric Guth / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Eervolle vermelding: deze foto is genomen in het Yayasan Galuy Rehabilitation Center in Bekasi, Indonesië. In dat centrum worden zo'n 250 verstandelijk gehandicapten gehuisvest. De meesten van hen komen uit arme families, die niet langer voor ze willen of kunnen zorgen. Sommigen zijn dakloos en worden van de straat geplukt door de politie. De enige medicijnen die beschikbaar zijn in het centrum zijn voor huidaandoeningen. Meer dan een derde van de patiënten wordt vastgehouden in ketenen. Van hen wordt gedacht dat ze gevaarlijk kunnen zijn.

[Toon scherpe foto] 10. Eervolle vermelding: deze foto is genomen in het Yayasan Galuy Rehabilitation Center in Bekasi, Indonesië. In dat centrum worden zo'n 250 verstandelijk gehandicapten gehuisvest. De meesten van hen komen uit arme families, die niet langer voor ze willen of kunnen zorgen. Sommigen zijn dakloos en worden van de straat geplukt door de politie. De enige medicijnen die beschikbaar zijn in het centrum zijn voor huidaandoeningen. Meer dan een derde van de patiënten wordt vastgehouden in ketenen. Van hen wordt gedacht dat ze gevaarlijk kunnen zijn. Foto Wendell Philips / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Eervolle vermelding: de fotograaf laat weten gretig het winterweer gebruikt te hebben, om dit wat griezelige beeld van de Eiffeltoren vast te leggen.

[Toon scherpe foto] 11. Eervolle vermelding: de fotograaf laat weten gretig het winterweer gebruikt te hebben, om dit wat griezelige beeld van de Eiffeltoren vast te leggen. Foto Indra Swari Wonowidjojo / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Eervolle vermelding: de fotograaf nam deze foto bij Komodo, Indonesië. Ze vertelt: "Ik was totaal omsingeld door duizenden vissen, die synchroon bewogen omdat ze werden opgejaagd. Het was een geweldige belevenis."

[Toon scherpe foto] 12. Eervolle vermelding: de fotograaf nam deze foto bij Komodo, Indonesië. Ze vertelt: "Ik was totaal omsingeld door duizenden vissen, die synchroon bewogen omdat ze werden opgejaagd. Het was een geweldige belevenis." Foto Fransisca Harlijanto / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Eervolle vermelding: een Alaskaanse bruine beer graaft met z'n neus in een spoor dat hij volgt. De fotograaf heeft de foto genomen door middel van een zelfgebouwde bewegingsdetector.

[Toon scherpe foto] 13. Eervolle vermelding: een Alaskaanse bruine beer graaft met z'n neus in een spoor dat hij volgt. De fotograaf heeft de foto genomen door middel van een zelfgebouwde bewegingsdetector. Foto Jason Ching / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Eervolle vermelding: Steltvissen, een typische vistechniek in Sri Lanka. De vissers zitten op een plank, de 'petta', die is vastgebonden aan een verticale paal die in het koraalrif staat. De lange sluitertijd van deze foto toont aan hoe instabiel hun positie is.

[Toon scherpe foto] 14. Eervolle vermelding: Steltvissen, een typische vistechniek in Sri Lanka. De vissers zitten op een plank, de 'petta', die is vastgebonden aan een verticale paal die in het koraalrif staat. De lange sluitertijd van deze foto toont aan hoe instabiel hun positie is. Foto Ulrich Lambert / National Geographic Photo Contest Deel deze foto…

Geplaatst in:
National Geographic

21 reacties op 'De winnaars van National Geographic’s fotowedstrijd 2012'

Frank Rijk

Is ‘kijkers keuze’ alvast voor de volgende verkiezing van “vreemde spatie”?

Rob van der Hilst

De ver kiezing van De Vreemdste Spatie wordt nog eens de be langrijkste ver kiezing ter wereld!

Mootje Kamal

Miss Vreemde Spatie verkiezingen 2013

AgriCola

Lekker belangrijk…

Mooie foto’s!!!

Petra

7/14
ik ken dat, onze collie deed dat ook, ving dan een woelratje

Robbie Blom

Wat een gezeik over “den vreemde spatie”. Benne mooie foto’s

Marc Wellink

WaaromhebbenNederlanderszo’nhekelaanspaties?

Marc Wellink

Mooie foto’s overigens!

Gert

7/14
Waar zijn de sporen van de vos? Of is hij uit de lucht komen vallen?

guus van rijs

dragonboat race ??? jaren in Azie gewoond en de races gezien.
staand in een boot?
waar is de boot?

PaulC

@Gert: scherp opgemerkt. Op http://www.youtube.com/watch?v=dP15zlyra3c zie je ze wel!

D. de Graaf

Is daar niet een stichting van? Stichting SOS: Signalering Onjuist Spatiegebruik? (ik stem voor een andere Stichting SOS: Signalering Onzinnige Stichtingen)

D.Jansen

Als amateurfotograaf kan ik alleen maar bewondering opbrengen voor de foto`s

frank rijk

Ach, verander dan meteen ook even de eerste regel onder de winnaar: ‘goedverzorgde indochinese’ in ‘goedverzorgd’ en ‘Indochinees’ (met een hoofdletter).

frank rijk

Trouwens, er kunnen zo links en rechts ook nog wel wat komma’s bij…….

Ate Zwart

@ Frank rijk,
over vreemde spaties gesproken….is het niet gewoon Frankrijk ?

Anna

Deze redacteur heeft mooie plaatjes gevonden, maar wellicht is het een goed idee om de teksten te laten schrijven door iemand anders, bij voorkeur iemand die Nederlands kan.

Wim Berg

Je ziet bij de Vos ook geen sneeuwverplaatsing..zelfs bij schoonspringen zie je meer

Nan Luursema

Geweldig, dank @NRC!

Abel Braaksma

Hier zitten veel posterwaardige foto’s tussen, met en zonder spaties absoluut schitterend. Dat eenzame blok ijs, pure kunst!

Jadwiga de Bock Majewska

Hartelijk dank voor prachtige foto’s.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.