Verkrijgbaar in de appstore

Wonen in een moskee in Rotterdam-Noord 12 foto's

In Nederland wonen honderden kinderen in moskeeën. Alleen in het weekend gaan ze naar huis. Sommige van deze islamitische internaten zijn, zo blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad vandaag, slecht onderhouden, brandonveilig en een enkele is illegaal. De overheid houdt, in tegenstelling tot andere vormen van kinderopvang, op geen enkele manier toezicht op hoe de kinderen in deze internaten worden behandeld. Alleen al in Rotterdam zijn, voor zover bekend, drie moskee-internaten en is een vierde in oprichting. Een ervan, in het zuiden van de stad, is een illegaal meisjesinternaat. De moskee laat er illegaal, dus zonder slaapvergunning, vijftig meisjes op zolder wonen. In de zomer van vorig jaar is de situatie er nog "absoluut brandonveilig" en, gezien de slapende kinderen, "zelfs gevaarlijk te noemen", staat in een vertrouwelijke notitie van de gemeente. In de Iskender Pasa moskee in Rotterdam-Noord zit een legaal internaat. De blauwe tapijtvloer van de slaapzaal van Iskender Pasa is schoon. Er liggen geen tassen op de grond, zelfs geen kleren. Ook de muren zijn leeg. In de hal van het trapgat hangt een bordje; ‘Reinheid is de helft van het geloof’, staat erop. In deze zaal zouden 28 Turkse puberjongens van 12 tot 18 jaar verblijven. Overdag gaan ze naar een middelbare school, de rest van hun tijd brengen ze hier door. Robin Utrecht maakte een fotoserie bij Iskender Pasa. Lees meer over deze en andere islamitische internaten, zaterdag in NRC Handelsblad.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
internaat
islam
islamitisch internaat
moskee
Robin Utrecht
Rotterdam

1. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

2. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

3. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

[Toon scherpe foto] 4. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

[Toon scherpe foto] 5. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

[Toon scherpe foto] 6. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

[Toon scherpe foto] 7. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

[Toon scherpe foto] 8. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

[Toon scherpe foto] 9. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

[Toon scherpe foto] 10. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

[Toon scherpe foto] 11. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

[Toon scherpe foto] 12. Foto NRC / Robin Utrecht Deel deze foto…

Geplaatst in:
Binnenland

53 reacties op 'Wonen in een moskee in Rotterdam-Noord'

Ernst

Jammer dat ze kennelijk wel weer boeken krijgen te lezen over gewapende strijd.

J Jansen

dit is over the top. als de ouders voor de beslissing plaatsing in dit soort ‘opvang’ verantwoordelijk zijn verdienen zij (her)opvoeding. als het andere krachten zijn die tot dergelijke opvang aanzetten, verdienen deze sluiting en de leiders uitzetting. deze onderontwikkeling en broeinesten in spe hebben we niet nodig.
de ambtenaren die met deze groepen en ouders in gesprek zijn dienen autochtone Nederlanders te zijn die voor dergelijke ontwikkelingen geen cultureel begrip kunnen opbrengen.
Dit kan niet aan mensen als Hamit Karakus of Sadet Karabulut (spreken voor de buehne) worden overgelaten. Ze hebben bij mensen uit deze culturen iets te verliezen en beoordelen dergelijke situaties niet vanuit een Nederlandse achtergrond. Discriminierend? zal wel, soms is discriminatie (Nederland’s grootste onrecht) beter als zachte heelmeesters.

Johan_Amsterdam

Hier wordt een nieuwe elite gekweekt. De katholieken weten dat het werkt. vele ambtenaren en beambten kennen elkaar uit het seminarie. Dat werkt nog jaren door, lang nadat ze zijn opgeheven. De tactiek is bekend, goed toezicht is de oplossing. Voorkom nieuwe pedoverhalen in de toekomst.

rachid

So …whtas the problem?? je kunt beter je kind daar opvoeden dan op straat en vervolgens in de cel belanden…

LeGrognard

Terug naar: de jaren vijftig.

ace

Probeer eerst te begrijpen/luisteren voordat je een oordeel velt over iets.

birsel uyar

wat is hier de probleem beter zo opvoeden dan op straat………

Bram

Meneer Jansen, toezicht houden op veiligheid is prima! Maar zomaar verbieden omdat het jou niet aanstaat is volkomen onzin. Ik heb zelf jarenlang op een goede internaat gezeten en kan je vertellen dat het internaat in positieve zin heeft bijgedragen aan wie ik nu ben en waar ik nu binnen de maatschappij sta. Kinderen binnen internaten krijgen morele waarden en normen mee en dit ontbreekt vaak binnen de opvoeding die ze thuis krijgen. Kinderen worden dan gevormd door de straat en belanden sneller in de cel. Mijn visie op internaten is dat ze juist bijdragen aan goede integratie.

Koutstaal

Dit is een betere oplossing voor kinderen die zonder ingrijpen in het criminele circuit terecht dreigen te komen dan ze op straat aan hun lot overlaten. De “begeleiding” van Nederlandse juffrouwen – met eigen Dr. Spock-agenda – is voor deze jongelui een lachertje. Laten we het ook eens hebben over jongelui die door hun ouders niet in een internaat zijn ondergebracht, ne vervolgens in de z.g. “gesloten jeugdzorg” – lees jeugdgevangenis – terecht komen. Zonder enige vorm van proces.

Ik juich het van harte toe dat gemeenschappen de zorg voor hun eigen nog-net-niet probleemjeugd in eigen hand genomen hebben. Chapeau!

Barhoumi

Zou een goed idee zijn ,een internaat, maar dit heeft een ander doel.
Deze kinderen worden gehersenspoeld met de Islam/koran.
Ben tegen elke inmenging van welk geloof dan ook en hoort niet bij opvoeding.
Pas als je volwassen bent zou je je in het geloof mogen verdiepen.
Net zoals je zelf pas mag beslissen met een hoop andere zaken als je volwassen bent. Maar snap dat de beste manier is om kinderen zo snel mogelijk te hersenspoelen, maar het is een bedenkelijke manier van opvoeden, zou verboden moeten zijn.

marianne holterman

..en ik me maar druk maken dat mijn ex onze kinderen (18 en bijna 17..)tegen hum wil meeneemt naar de verjaardag van 82 jarige zwaar invalide oma.
Tja, ik moet mij schamen

Damrak

Als je een fiets in de gang hebt staan dreigt een woningcorporatie al. De brandweer kan er last van hebben als er brand uitbreekt. Vijftig meisjes op een zolder is dan weer geen probleem.

De minister van Justitie heeft koud excuses aangeboden over het verwaarlozen van kinderbelangen door de overheid of het volgende schandaal dient zich al weer aan. Kom er maar in, meneer Brenninkmeijer.

f.durmaz

weer vooroordelen!!! boek over gewapenden???? weten jullie überhaubt wel wat dat voor boek is. mensen, kinderen leren hier normen en waarden die vergeten en verlaten zijn, waardoor ze beter kunnen functioneren in de gemeenschappelijke samenleving. er klopt een heleboel niet wat er staat en kinderen krijgen zeker geen lijfstraffen. dit is absoluut niet toegestaan in de Islam.

Dirk

Waarom horen wij hier niets over via de nieuws uitzendingen van de Publieke Omroepen???

M Bertens

Dit is Nederland en gelukkig geen Saoedi arabië waar hun geloof met de stok er in geslagen word, tot dat het zo diep zit dat ze alleen nog maar als marionetten kunnen leven. Zoveel films van gezien. En dat is een groot probleem.

Oymer

Dit is een uitstekend gelegenheid voor de jongeren om succesvol te presteren op school. Daarom is deze genaamd naar School-internaat.
Ondertussen kunnen ze ook hun geloof leren en bestuderen, wat ook van belang is voor een zinvolle leven.

Ömer

Gekukkug lees ik niets over pedofilie, als het de autochtonen waren geweest (@J Jansen) zou het niet over de leefomgeving gaan maar over de begeleiders die hun zaakje niet in hun broek kunnen houden. Ik zie niks verkeerds aan dit verhaal, ouders sturen zelf hun kinderen naar dit soort studiecentra, jongeren willen er ook zelf verblijven want kom mij niet vertellen dat je een kind van 16 kan dwingen om er te verblijven. Wel weet ik dat een kind niet bewust seksueel mishandeld wilt worden, laat daarom de autochtonen maar eerst naar hun zelf kijken voordat ze dit soort zaken als illegaal bestempelen.

Thomas

Sadet Karabulutis, Tweede Kamerlid voor de Socialistische Partij, “is bang dat van de internaten een segregerende werking uitgaat.”
Lijkt mij niet onwaarschijnlijk.

Forma

“So …whtas the problem?? je kunt beter je kind daar opvoeden dan op straat en vervolgens in de cel belanden…”

Tot er een keer brand uitbreekt en je een zolder met vijftig verkoolde kinderlijken hebt. Waarom zouden deze instellingen niet aan veiligheidseisen moeten voldoen? Ik zie niet in waarom er moskeeën minder streng gecontroleerd zouden moeten worden dan, bijvoorbeeld, schippersinternaten.

Forma

“So …whtas the problem?? je kunt beter je kind daar opvoeden dan op straat en vervolgens in de cel belanden…”

Tot er een keer brand uitbreekt en je een zolder met vijftig verkoolde kinderlijken hebt. Waarom zouden deze instellingen niet aan veiligheidseisen moeten voldoen? Ik zie niet in waarom moskeeën minder streng gecontroleerd zouden moeten worden dan, bijvoorbeeld, schippersinternaten.

lin

Ik heb die moskeeën ooit van binnen gezien..
Het is heel erg schoon, en ik zag ook dat niemand elkaar dwong om te bidden etc.. iedereen is gewoon vrij om alles te doen.

Ze moeten eerst iets onderzoeken voordat ze dingen gaan lullen.
Ze zeggen dat ze in de zolder slapen.. Ten eerste is dat geen zolder, maar een gedeelte van het studiecentrum, en ten tweede zijn er geen 50 kinderen in dat studie centrum..

Als je iets schrijft, moet je het eerst goed onderzoeken…

Karen

laat ze dan iets doen tegen de veiligheidsnormen, maar roep niet meteen dat alles negatief is aan het internaat, want dat zal reuze mee vallen, beter daar , dan op straat!!

Bilal

Natuurlijk moeten alle gebouwen in NL volgens geldende regels worden ingericht. Aan die eisen van inrichting schort het vaak. Ook binnen kinderdagverblijven, andere scholen, kantoren, en zelfs gewone woningen. Kijk niet naar de technische details maar naar de context van dit soort initiatieven.

Initiatieven gestoeld op onze grondwet.

Ik werk zelf met (probleem)jongeren.
De Westerse opvoeding en onderwijsbestel is niet meer opgewassen tegen onze digitaliserende en hebzuchtige maatschappij. Jongeren raken volledig de weg en realiteit kwijt doordat vele ouders niet meer in staat zijn om op te voeden.
Ziet u wat de crisis en wereldeconomie gaat brengen?

Omarm dit soort tehuizen, onderwijs en gebedsplekken.

Zo niet, blijf vanuit argwaan en angst mekkeren over de zogenaamde negatieve invloeden van religies.
Over 10/20 jaar niet janken aub…
Uw kont als bejaarde (zonder fatsoenlijke pensioen) wordt niet meer gewassen en het zorgstelsel hoopt dat u zo snel mogelijk euthanasie omarmt want u kost geld…

Voed je kinderen op zodat die nog hopelijk je gaan verzorgen…

Sommige mensen zijn zo simpel.
De incest binnen sommige Katholieke Kerken uitsmeren over Islamitische Moskeeën…

Lyeland

Wat kinderopvang, scholen, clubhuizen etc. betreft, oefent de overheid ALTIJD controle uit; waarom niet op Moslim internaten?? Is de overheid, of liever gezegd: zijn de ambtenaren bang? Bang voor stemverlies? Bang om voor discriminerend te worden versleten? Het is de angst die hier regeert. Niemand durft meer in dit land ferm voor zijn mening of standpunt uit te komen, zogauw het ‘de Moslimgemeenschap’betreft…

Jan

Het toppunt van segregatie en het dieptepunt van integratie in Nederland. Hoe moeten deze kinderen straks in een maatschappij kunnen functioneren waarvan men de normen en waarden niet goed kent. De taalachterstand zal niet bepaald verminderen. Ook is er een reële kans dat men anders denkende voor minderwaardig aan gaat zien. De gelijkheid van man en vrouw, een groot goed in Nederland, kan hier ook serieus in het gedrang komen.

f.durmaz

niemand zegt niet controleren… maar deze kinderen krijgen hier zeker niets te leren die de samenleving in gevaar brengt. dit zijn slechts vooroordelen van een paar onwetende islam vijanden.de kinderen leren slechts normen en waarden waardoor ze beter in de gemeenschappelijke samenleving kunnen functioneren. en lichamelijke straf wordt absoluut niet toegestaan in de moskee of islam…

Fahriye

Het is zeker slecht dat je extra huiswerkbegeleiding krijgt, dat je niet rookt of drinkt of aan cocaine doet, het is zeker goed dat je als tiener op straat zwerft en talloze tienermoeders hebt terwijl ze hard zouden moeten studeren voor hun toekomst. Lichamelijk geweld is absoluut onzin en al die kinderen krijgen begeleiding voor zowel school als godsdienstlessen. alle ouders van deze kinderen zijn exact op de hoogte wat er speelt in deze STUDIECENTRUM i.p.v. ‘internaat’.De onderzoeker moet wat mij betreft objectief handelen en eerst de naam correct overbrengen. Met alle respect ben ik voor jongeren die hard werken voor hun toekomst dan dat ze op straat hangen. Vergeet niet dat Rotterdam heel veel heeft geinvesteerd om hangjongeren en criminelen aan te pakken.

duyar

niemand zegt niet controleren… maar deze kinderen krijgen hier zeker niets te leren die de samenleving in gevaar brengt. dit zijn slechts vooroordelen van een paar onwetende islam vijanden.de kinderen leren slechts normen en waarden waardoor ze beter in de gemeenschappelijke samenleving kunnen functioneren. en lichamelijke straf wordt absoluut niet toegestaan in de moskee of islam…

Maud

Wat ik op de foto’s zie, dan is dit goed.
Deze kinderen gaan naar school, hebben toegang tot het internet, boeken, kunnen hier spelen en slapen. Dat dit internaat ook Islamitisch is, is voor mij geen probleem. Ze leren hier regels, hebben waarschijnlijk begeleiding en hebben goed discipline.
Zolang deze moskee legaal, schoon en brandveilig is, zie ik het probleem niet in.

En het vooroordeel dat alle Marokkaanse en Turkse jongens op straat leven en later naar de cel gaan is niet altijd waar.
Zelf doe ik gymnasium en 1/3 van de school heeft een andere afkomst. Hiermee wil ik niet zeggen dat andere niveaus slecht zijn, maar gewoon een voorbeeld geven.

els

Wat mooi om te zien hoe die jongens helemaal worden klaargestoomd voor de multicultuur. Ook de foto’s van de meisjes geven ook een heel geruststellend beeld over de islam. Integrerend in alle facetten.

Frans Groenendijk

De jongen op foto 9 is een boek aan het lezen. ‘Sehit Mektuplari’. Hier kun je een stukje uit dat boek lezen: http://oncevatanturkiyem.tr.gg/%26%23350%3Behit-Mektuplar%26%23305%3B.htm
De Nederlandse vertaling van het stuk door Google Translate is niet zo erg goed, de Engelse is ook verre van perfect maar er is geen onduidelijkheid over het onderwerp: “Mother, this land will avoid enemy occupation. Hang on, hang on my mother! I’ll wait among you a martyr. (…)”Do not say a martyr dead!” Said God showed us our place before he died. I’ve seen this place a moment before you want to be a martyr. I’ll wait there, boy! I hope you’ll be martyred! (…) O what a beauty! I understand I flew to heaven. Do not bother with blood in my body is left. I did not take any pain. Death of the martyrs that no one else in the world can not live a comfortable ride as much as I did.”
Dat is ook het thema volgens Google Books: “Martyrs, Terrorism”
ISBN 9759850400, 9789759850401
Length 384 pages
Verontrustend.
Náást de absurditeit dat de veiligheid van deze kinderen blijkbaar minder telt dan van andere kinderen vanwege de ideologie van hun ouders.

Greet

Tot er een keer brand uitbreekt en je een zolder met vijftig verkoolde kinderlijken hebt….
En dan zijn het toch echt de gemeente ambtenaren en de jeugdzorg van de plaats waar desbetreffend internaat stond, wiens koppen gaan rollen, wegens falend toezicht met dood tot gevolg. Maar inderdaad, tot er een keer brand uitbreekt, zal het wel rustig blijven.

anna aarts

Den Haag is naïef; en vergelijkingen met ‘katholieke kostscholen’ gaan mank omdat die onze cultuur niet uitsluiten, Islam is culturele Apartheid en Koran Christendom en Judaisme afzet, waardoor christenen t/m ernstig vijandig behandeld worden in Islamitische landen. Op kostscholen verbonden aan moskeeën in Pakistan worden kinderen, volgens een ex-student vluchteling van Islam, regelmatig t/m bewusteloosheid afgeranseld, jongetjes verkracht door imams, en geleerd vrouwen- en alles niet Islam te haten. Kinderen die zo geïsoleerd van ouderlijk toezicht leven zijn psychisch en fysiek uiterst kwetsbaar in handen van de macht van volwassenen, bovenal die ‘in naam van God’ met Hel dreigen verzekeren gehoorzaamheid uit angst. ’50 meisjes op zolder’is levensgevaarlijke kolder.

lin

Ik ben het totaal niet eens met wat er allemaal gezegd wordt over die stichtingen. Het is niet waar dat ze de kinderen ‘s nachts om 3 uur wakker maken op een preek te houden.. Zeker niet. Ik heb zelf ook wel eens gezeten op zo’n stichting. Het is een studiecentrum met een leuk atmosfeer waar je met iedereen heel goed om gaat. Ik vind het zelf wel brandveilig. Bij alle stichtingen hebben we uitgansdeuren waar we bij nood uit het gebouw kunnen gaan. Ik denk dat er mensen zijn die er niet tegen kunnen dat kinderen hun geloof leren, en die zulke nare opmerkingen maken over dit soort stichtingen. Het gaat niemand lukken om iets te doen met onze stichtingen, zolang er moslims zoals die kinderen bestaan, die niks anders doen dan school en geloof tegelijkertijd leren… School heb je nodig om later een goed baan te krijgen, en je geloof heb je nodig om als een goed persoon te kunnen leven. Mensen die dit niet begrijpen, die zullen even beter moeten nadenken waar ze mee bezig zijn….

Jozef Schepers

Lijkt me beter dat deze jongeren in hun eigen cultuur en
thuisland worden opgevoed….Hoe kan er hier ooit sprake zijn van volledige integratie in de Nederlandse maatschappij ?

I. Erdogan

@Ernst: ik raad je aan de titel van het boek te vertalen en te kijken wat daaruit komt. Je reactie is totaal niet toe te passen in deze situatie. Ten eerste is het kind dat dit boek leest blijkbaar zelf geïnteresseerd geraakt in het boek en heeft besloten er even in te kijken. Er is dus geen sprake van ”ze krijgen te lezen”. Ten tweede heeft dit boek niets te maken met gewapende strijd. Ik weet precies waar je het naartoe probeert te linken (wat overigens wel normaal is tegenwoordig met de invloed van de media), maar het heeft hier niets mee te maken. Nogmaals: vertaal de titel even!

@ J Jansen: de ouders die hun kinderen in deze internaat plaatsen, doen dit voor de ontwikkeling van hun kind. Sommige ouders zijn zelf niet/laagopgeleid en als hun zoon geen oudere zus of broer heeft die hem kan ondersteunen met zijn studie, wat moet een ouder dan doen? Wat zou jij in deze situatie gedaan hebben? Je bekijkt het allemaal van één kant. De ouders van deze kinderen willen dat hun kind iets bereikt en een bijdrage kunnen leveren aan deze maatschappij in de toekomst. De benodigde hulp krijgen zij in deze internaat. Dagelijks wordt er huiswerkbegeleiding gegeven en de kinderen worden gestimuleerd tot studeren en het afronden van hun studie. Waarom zou een moeder anders zijn zoontje van huis willen hebben 5 dagen in de week? Dat jij dan meteen spreekt over heropvoeding van deze ouders vind ik totaal onacceptabel en vooral dat je spreekt over allochtone Nederlanders is erg discriminerend. Je hebt ten slotte ook niet het recht zo te spreken over wethouder Karakus. Als jij het beter denkt te kunnen, probeer dan maar te komen waar hij nu staat :).

Zoals jullie ook kunnen lezen, is de internaat in de moskee Iskender Pasa goed onderhouden. Er zijn blijkbaar een aantal internaten die niet brandveilig zijn, hier moet dus zeker wat aan worden gedaan. Het is natuurlijk absoluut niet acceptabel dat er kinderen slapen op een brandveilige/onhygiënische plaats. Bij deze gevallen zal heer Karakus dus optreden. Zoals in ieder geval te lezen valt, zijn er wel internaten die aan de eisen voldoen en waar er echt toegevoegde waarde is voor de kinderen, qua studie en het praktiseren van de religie. Mijn boodschap aan de mensen die dan ook zomaar wat plaatsen als reactie: loop niet te generaliseren en spreek niet voor je niet weet waar het over gaat!

H.Kamphuis

Moeten deze kinderen in een internaat omdat de ouders geen vaste
woon plaats hebben (zo als schippers)?Of zijn het wezen of onhandelbaar tuig.Of maken de ouders zich met gemak af van hun opvoedende taak.Waarom zitten die kinderen op zo´n internaat is mijn vraag.

Mustafa70

“Het gesprek moet gaan, zegt hij, over al deze onderwerpen: de moskee-internaten, de illegale winkels en kappers, de brandveiligheid.”

In vrijwel elke moskee zit wel een klein kruidenierswinkeltje, theehuis en vaak ook een kapper. Dit is helemaal niet illegaal want de kisten met groenten van het minimarktje staan overal gewoon buiten. Het is dus niet verborgen. Zolang de moskee als algemeen nut beogende instelling (anbi) niet de concurrentie verstoort door op grote schaal vrachtwagens vol tomaten voor veilingprijzen te verkopen terwijl ze als anbi geen werknemerskosten (vrijwilligers) hebben (dus ook geen winst- of werknemersbelasting), is hier niets illegaal aan. Deze wet geldt namelijk ook voor kerken en synagogen waar er ook veelvuldig gebruik van gemaakt wordt.

http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=bi6844

Wat betreft de internaten ben ik het er wel mee eens dat de brandveiligheid en dergelijke in acht moeten worden genomen (als dat al niet gewoon gebeurt). De huidige positie is dat de gemeente, overheid zich niet zo veel met de moskeeën (en ook kerken en synagogen) bemoeit. Men weet simpelweg niet wat er achter de voordeur afspeelt. Er wordt in principe alleen maar uitgekeken naar terrorisme.

Vooral de Turkse moskeeën ontlopen hierdoor vaak controle, omdat de Turkse moskeeën eigenlijk vanuit Turkije bestuurd worden (imam gestuurd, goedgekeurd door het Turkse Ministerie van Religie). Het Turkse Ministerie van Religie kijkt al ontzettend goed uit naar fundamentalistische elementen en staat eigenlijk alleen een bepaalde ongevaarlijke, gematigde vorm van het Soennisme toe. De AIVD concentreert zich dus niet zo erg op deze moskeeën.

“Ook als toezichthouders kinderopvang bij de GGD Rotterdam-Rijnmond hun zorgen in interne werkmails uitspreken over vermoedens van “lijfstraffen”, gaat niemand dit na.”

Lijfstraffen is hier wel een heel groot woord voor. Zelf heb ik nooit op zo’n islamitische internaat gezeten maar heb wel van een neef verhalen gehoord (lachend), hoe de imam ze met een slipper in de hand achterna zat wanneer ze kattenkwaad uithaalden. Ik had niet echt de indruk dat hij hierdoor getraumatiseerd was. Deze zogenaamde “lijfsstraffen” vallen niet te vergelijken met de shit die ik zelf als tiener heb meegemaakt in opvang- en fasehuizen en later begeleid wonen. Daar moet er pas geïnspecteerd worden (natuurlijk ook in de moskeeën).

Dawoo

@Ernst

Die krijg je ook op een Nederlandse school als het over WO1, WO2, Koude Oorlog, Golf Oorlog etc. gaat.

De jongens en ouders van de kinderen zijn vrij om kinderen naar een internaat te sturen. Dit zijn veelal kinderen die hier geboren zijn, dus wat is precies “integratie”?

Johan

Als je in je eigen taal, religie en cultuur opgevoed wilt worden, ga dan daar naar toe waar je vandaan komt. Eens komt de dag dat je wordt gegaan…en het is triest dat “eens” al zo vaak is geweest….was het dat allemaal waard? Een verandering van woonplaats veronderstelt ook een innerlijke verandering en aanpassing. Doe je dat niet dan ben je eigenlijk kwa woonplaats mentaal ook niet verandert. Kortom, dan ben je beter af als je in persoon weer terug gaat waar je vandaan komt…simpel, toch!?

Rafaella

Tweedeling??? Yep, hoe zou dat nu toch komen en wie doen daar keihard aan mee??

nene

Waar zijn hun ouders?

hatis

ik weet niet waarom mensen zo een groot probleem ervan maken om in de moskeen te gaan wonen ten eerste het is geen internaat het zijn stichtingen waar je woont en gewoon ook je onderwijs volgt, plus je gaat ook dagelijks gewoon naar school net als de andere kinderen die van huis naar school gaan. ik heb ook gezeten zeker 6 jaar ik heb daar afgestudeer als ok assistenten (operatie assistenten) en nu werk ik al 4 jaar. mensen die niet weten hoe die moskeen eruit zitten moeten gewoon ze mond houden het voeding en beleid is goed. PVDA moet gewoon zijn aandacht op de basisscholen zetten waar nu totaal de beleid achteruit gaat. kinderen die in de moskee stichting wonen zijn kinderen met hoge niveau onderwijs….
ik vindt dit totaal een belachelijke aandachts punt wat ze over het moskeen vinden zoals pedagogische beleid enz.. de pedagogische opvoeding hebben we in kinderdagverblijven gezien daar worden kleine kinderen misbruikt en nu komen ze zeggen dat het in de moskeen gebeuren.. EERSTE WAT IK ZEG IN MOSKEE ZAL ZOIETS NOOIT EN NOOIT GEBEUREN DAT IS GEWOON EEN FEIT.. ik heb ook verbleven en als ik weet dat ik weer ter wereld zal komen zal ik weer in de moskee verblijven

Anton

Kinderen hebben niet om “het leven” gevraagd. Ouders besloten dat er kinderen zouden komen. Daarom; Kinderen moeten niet op en door de straat opgevoed worden. Dat verdienen ze niet. Kinderen moeten ook niet in of achter de Kerk of in een Klooster opgevoed worden. Dat verdienen ze ook niet. Kinderen verdienen het thuis opgevoed te worden door hun eigen ouders met begrip, liefde en zonder dwang. Kinderen moeten zo leren later hun eigen keuzes te maken in volle eigen verantwoordelijkheid. Hier lopen ouders weg voor hun verantwoordelijkheid en wordt de opvoeding uitbesteed en dat is liefdeloos. That’s the problem !

Arjan Korevaar

Het is ongelooflijk: het lijkt alsof de ruimtes, waarin de kinderen verblijven, niet aan het bouwbesluit hoeven te voldoen. In dit besluit zijn richtlijnen opgenomen omtrent compartimentering en de daarbij behorende brandvertraging maar ook de vluchtwegen en de afstand tot een nooduitgang. Als het aantal kinderen per m2 zo groot is en er zijn onvoldoende vluchtwegen, dan is handhaving noodzakelijk. Als er onder de ruimtes voor logies nog activiteiten plaatsvinden die ook niet aan de eisen voldoen is er alle reden om het pand te sluiten.

Tin van bergen

Om te zwijgen over massale indoctrinatie/hersenspoeling. Waarom zouden onder de onze wetgeving wel de nederlanders maar niet de anderen worden gecontroleerd?

Over personen die zeggen dat het beter is dan de straat; Zijn de nederlandse jongeren ook op straat? Waarom moet altijd de islamist dan steeds de straat op? Misschien een idee dat de ouders een keer opgevoed worden.

Kemal

@Ernst, het boek gaat over de geschreven brieven van omgekomen soldaten. Niet specifiek gericht op gewapende strijd maar eerder hun emoties.

Het is inderdaad niet correct dat kinderen verblijven in een Moskee wat niet voldoet aan de eisen.

merve

ik ben het met je eens f.durmaz

Lodewijk

Hoeveel chritelijke internaten, waar ook die zogenaamde bescherming tegen kwalijke invloeden van buitenaf is, zijn er in moslim landen? Inclusief dubbele kindertoeslag?

Foad

Elke moslim is trots op de opvoeding die in deze internaten plaatsvind. De Turkse gemeenschap hoopt dat de Marokkaanse gemeenschap ook ooit van deze internaten gebruik gaat maken. Nederlandse kinderen zijn natuurlijk ook welkom: zij kunnen een nette opvoeding krijgen die hun beschermt tegen het wijdverbreide kindermisbruik (zelfs in pleeggezinnen) en incest in hun eigen gemeenschap.

carmo da rosa

Sommigen hier, meestal met Turkse klinkende namen, zien slechts twee opties voor de kinderen: de straat of het internaat.

De ouders worden overgeslagen, te druk in het koffiehuis…

carmo da rosa

Foad,

internaten, overal ter wereld, zijn juist broeinesten van wijdverbreide kindermishandeling – ook seksueel…

Nee, dan liever op straat, meer kansen om geestelijk gezond te blijven.

hamza j

het is geen internaat maar een studiecentrum en over de brandveiligheid omde 3 maanden komt de brandweer controlle doen of het wel brandveilg is en als het niet zo was zouden al die gebouwen gesloopt worden en die jongens krijgen daar hulp met hun school ze krijgen prive lessen met huiswerk begleiders die honderden euro’s kosten en ze leren daar ook om in het leven heel sociaal te zijn en meestal zijn er 30 a 40 jongens daar op die internaten met genoeg ruimte over met een heleboel lege kamers dus wat die racisten allemaal zeggen over de brandonveiligheid en over ilegale kinderen op zolder allemaal gelul en over die ilegale kinderen ze staan allemaal inschreven daar bij de gemeente ga maar daar bij de gemeente een controlle doen maar er zal ook niks veranderen om zo iets in de media te zetten want alles is legaal en alles is goedgekeurd e

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.