Verkrijgbaar in de appstore

Zuid-Afrika viert vierennegentigste verjaardag Nelson ‘Madiba’ Mandela 27 foto's

Vandaag is Nelson Mandela vierennegentig jaar geworden. De oud-apartheidsstrijder wordt door het hele land geëerd. Zo zijn de basisscholen vanmorgen begonnen met het toezingen van de voormalig president, die in eigen land bekend staat als Madiba. Zo'n twaalf miljoen kinderen zongen Mandela toe. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat Mandela de geschiedenis heeft veranderd en dat hij 'zijn land, het continent en de wereld heeft getransformeerd'. In 2009 werd de verjaardag van Mandela uitgeroepen tot internationale vrijwilligersdag, een dag waarop een ieder wordt opgeroepen zich in te zetten voor liefdadigheidsprojecten. De organisatoren van de dag moedigen mensen aan zich minstens 67 minuten in te zetten voor de lokale gemeenschap, één minuut voor ieder jaar dat Mandela tegen de apartheid heeft gestreden.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Johannesburg
Madiba
Nelson Mandela
Qunu
Zuid-Afrika
Nelson en Winnie Mandela op de foto met hun eerste kind, Zindzi, in hun huis in Orlando West, Soweto in 1961.

1. Nelson en Winnie Mandela op de foto met hun eerste kind, Zindzi, in hun huis in Orlando West, Soweto in 1961. Foto Alf Khumalo / Star / AFP Deel deze foto…

Nelson Mandela met zijn toenmalige vrouw Winnie Mandela vlak na zijn vrijlating uit de Victor Verster gevangenis (tegenwoordig Drakenstein gevangenis) in Paarl, Zuid-Afrika, op 11 februari 1990.

2. Nelson Mandela met zijn toenmalige vrouw Winnie Mandela vlak na zijn vrijlating uit de Victor Verster gevangenis (tegenwoordig Drakenstein gevangenis) in Paarl, Zuid-Afrika, op 11 februari 1990. Foto Rien Zilvold / NRC Deel deze foto…

Nelson Mandela met Yasser Arafat in het Catshuis, Den Haag, op 18 februari 1994. Mandela logeerde in het Catshuis en zou ontbijten met Arafat. Dat laatste ging niet door vanwege de Ramadan, waar Arafat zich aan hield.

3. Nelson Mandela met Yasser Arafat in het Catshuis, Den Haag, op 18 februari 1994. Mandela logeerde in het Catshuis en zou ontbijten met Arafat. Dat laatste ging niet door vanwege de Ramadan, waar Arafat zich aan hield. Foto Vincent Mentzel / NRC Deel deze foto…

Nelson Mandela tijdens de vergadering van de Verenigde Naties in juni 1990.

[Toon scherpe foto] 4. Nelson Mandela tijdens de vergadering van de Verenigde Naties in juni 1990. Foto Don Emmert / AFP Deel deze foto…

Nelson Mandela met Wim Kok en Ruud Lubbers voor het Catshuis, in februari 1994.

[Toon scherpe foto] 5. Nelson Mandela met Wim Kok en Ruud Lubbers voor het Catshuis, in februari 1994. Foto Vincent Mentzel / NRC Deel deze foto…

De beste Europese voetballer van 1987, Ruud Gullit, ontvangt de Gouden Bal die bij die eer hoort uit handen van Nelson Mandela. Gullit zette zich in tegen racisme, en droeg zijn prijs op aan Mandela. Die zat toen nog in de gevangenis, maar overhandigde de prijs alsnog na zijn vrijlating, in 1994.

[Toon scherpe foto] 6. De beste Europese voetballer van 1987, Ruud Gullit, ontvangt de Gouden Bal die bij die eer hoort uit handen van Nelson Mandela. Gullit zette zich in tegen racisme, en droeg zijn prijs op aan Mandela. Die zat toen nog in de gevangenis, maar overhandigde de prijs alsnog na zijn vrijlating, in 1994. Foto AP Deel deze foto…

Supporters van het ANC wachten in Durban op 16 april 1994 voor een campagnebijeenkomst, tien dagen voor de eerste non-raciale verkiezingen in Zuid-Afrika. Die zouden op 27 april dat jaar plaatsvinden.

[Toon scherpe foto] 7. Supporters van het ANC wachten in Durban op 16 april 1994 voor een campagnebijeenkomst, tien dagen voor de eerste non-raciale verkiezingen in Zuid-Afrika. Die zouden op 27 april dat jaar plaatsvinden. Foto Alexander Joe / AFP Deel deze foto…

In 2003 bewijzen Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu de laatste eer aan hun overleden strijdmakker Walter Sisulu. Tutu heeft deze week opgeroepen Mandela's vierennegentigste verjaardag te vieren door zijn voorbeeld om de eenheid en tolerantie in Zuid-Afrika te bewaren te volgen.

[Toon scherpe foto] 8. In 2003 bewijzen Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu de laatste eer aan hun overleden strijdmakker Walter Sisulu. Tutu heeft deze week opgeroepen Mandela's vierennegentigste verjaardag te vieren door zijn voorbeeld om de eenheid en tolerantie in Zuid-Afrika te bewaren te volgen. Foto Alexander Joe / AFP Deel deze foto…

In 2004 houdt Nelson Mandela de wereldbeker omhoog, naast aartsbisschop Desmond Tutu in het hoodkantoor van wereldvoetbalbond Fifa in Zurich.

[Toon scherpe foto] 9. In 2004 houdt Nelson Mandela de wereldbeker omhoog, naast aartsbisschop Desmond Tutu in het hoodkantoor van wereldvoetbalbond Fifa in Zurich. Foto Franck Fife / AFP Deel deze foto…

De verzamelde werken van Shakespeare, zoals ze in de jaren zeventig te lezen waren in de gevangenis op Robben eiland, een eigendom van gevangene Sonny Venkatrathnam. Drieëndertig gevangenen gaven in het boek aan wat hun favoriete passage was, waaronder Nelson Mandela, bij het hoofdstuk over Julius Ceasar. Het boek is te zien in het British Museum.

[Toon scherpe foto] 10. De verzamelde werken van Shakespeare, zoals ze in de jaren zeventig te lezen waren in de gevangenis op Robben eiland, een eigendom van gevangene Sonny Venkatrathnam. Drieëndertig gevangenen gaven in het boek aan wat hun favoriete passage was, waaronder Nelson Mandela, bij het hoofdstuk over Julius Ceasar. Het boek is te zien in het British Museum. Foto Lefteris Pitarakis / AP Deel deze foto…

Nelson Mandela maakt grapjes met kinderen tijdens de viering van zijn negenentachtigste verjaardag, in 2007, bij zijn Nelson Mandela Childres Fund in Johannesburg.

[Toon scherpe foto] 11. Nelson Mandela maakt grapjes met kinderen tijdens de viering van zijn negenentachtigste verjaardag, in 2007, bij zijn Nelson Mandela Childres Fund in Johannesburg. Foto Alexander Joe / AFP Deel deze foto…

Nelson Mandela in 2008, na een speech die hij gaf om te vieren dat het ANC 90 jaar bestond. Hij krijgt een zoen van zijn kleindochter.

[Toon scherpe foto] 12. Nelson Mandela in 2008, na een speech die hij gaf om te vieren dat het ANC 90 jaar bestond. Hij krijgt een zoen van zijn kleindochter. Foto Gianluigi Guercia / AFP Deel deze foto…

Nelson Mandela in mei dit jaar, waar hij een fakkel ontvangt die het honderdjarig bestaan van het ANC markeert.

[Toon scherpe foto] 13. Nelson Mandela in mei dit jaar, waar hij een fakkel ontvangt die het honderdjarig bestaan van het ANC markeert. Foto Lulamile Feni / Reuters / Daily Dispatch Deel deze foto…

Bill Clinton bezocht Nelson Mandela gisteren in zijn woonplaats Qunu. Vandaag opent Clinton een bibliotheek in het dorp.

[Toon scherpe foto] 14. Bill Clinton bezocht Nelson Mandela gisteren in zijn woonplaats Qunu. Vandaag opent Clinton een bibliotheek in het dorp. Foto Peter Morey / Reuters Deel deze foto…

Een schooljongen van de No-Moscow school in de woonplaats van Nelson Mandela, Qunu, draagt een stoel naar de plek waar de verjaardag van Mandela gevierd wordt.

[Toon scherpe foto] 15. Een schooljongen van de No-Moscow school in de woonplaats van Nelson Mandela, Qunu, draagt een stoel naar de plek waar de verjaardag van Mandela gevierd wordt. Foto Schalk van Zuydam / AP Deel deze foto…

Mandla Mandela, de kleinzoon van Nelson Mandela, deelt boeken uit aan schoolkinderen in Mvezo om de verjaardag van zijn opa op te luisteren.

[Toon scherpe foto] 16. Mandla Mandela, de kleinzoon van Nelson Mandela, deelt boeken uit aan schoolkinderen in Mvezo om de verjaardag van zijn opa op te luisteren. Foto Schalk van Zuydam / AP Deel deze foto…

Zuid-Afrikanen voor een muurschildering van Nelson Mandela in het township Alexandra, in Johannesburg. De schildering is aangebracht ter ere van de verjaardag van Mandela, vandaag.

[Toon scherpe foto] 17. Zuid-Afrikanen voor een muurschildering van Nelson Mandela in het township Alexandra, in Johannesburg. De schildering is aangebracht ter ere van de verjaardag van Mandela, vandaag. Foto Themba Hadebe / AP Deel deze foto…

Kinderen staan in de rij voor de kleinzoon van Nelson Mandela, Mandla Mandela, in de het dorp Mvezo.

[Toon scherpe foto] 18. Kinderen staan in de rij voor de kleinzoon van Nelson Mandela, Mandla Mandela, in de het dorp Mvezo. Foto Schalk van Zuydam / AP Deel deze foto…

Tatoeageartiest Charles Hearne wil 67 mensen zo ver krijgen een tatoeage van Mandela te nemen, om op diens verjaardag de 67 politieke jaren van Mandela te vieren. Hier wordt het been van Sjaan van Tonder getatoeëerd.

[Toon scherpe foto] 19. Tatoeageartiest Charles Hearne wil 67 mensen zo ver krijgen een tatoeage van Mandela te nemen, om op diens verjaardag de 67 politieke jaren van Mandela te vieren. Hier wordt het been van Sjaan van Tonder getatoeëerd. Foto Denis Farrell / AP Deel deze foto…

Een standbeeld van Nelson Mandela voor de Drakenstein gevangenis (toen nog Victor Verster gevangenis) waaruit Mandela op 11 februari 1990 werd vrijgelaten, in het Zuid-Afrikaanse Paarl.

[Toon scherpe foto] 20. Een standbeeld van Nelson Mandela voor de Drakenstein gevangenis (toen nog Victor Verster gevangenis) waaruit Mandela op 11 februari 1990 werd vrijgelaten, in het Zuid-Afrikaanse Paarl. Foto Schalk van Zuydam / AP Deel deze foto…

Een vrouw bereidt eten in het dorp Qunu, woonplaats van Nelson Mandela. De voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton komt er vandaag een bibliotheek openen.

[Toon scherpe foto] 21. Een vrouw bereidt eten in het dorp Qunu, woonplaats van Nelson Mandela. De voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton komt er vandaag een bibliotheek openen. Foto Siphiwe Sibeko / Reuters Deel deze foto…

Een schoolbord in het dorp Qunu, woonplaats van Nelson Mandela. Op het bord een korte geschiedenis van de voormalig president van Zuid-Afrika. De kinderen bereiden zich voor op de feestelijkheden rond de verjaardag van Mandela. De voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton komt er vandaag een bibliotheek openen.

[Toon scherpe foto] 22. Een schoolbord in het dorp Qunu, woonplaats van Nelson Mandela. Op het bord een korte geschiedenis van de voormalig president van Zuid-Afrika. De kinderen bereiden zich voor op de feestelijkheden rond de verjaardag van Mandela. De voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton komt er vandaag een bibliotheek openen. Foto Siphiwe Sibeko / Reuters Deel deze foto…

Schoolkinderen voeren een dans uit op de Thlatlogang school in Soweto, mei dit jaar, als oefening voor de feestelijkheden rond de verjaardag van Nelson Mandela vandaag.

[Toon scherpe foto] 23. Schoolkinderen voeren een dans uit op de Thlatlogang school in Soweto, mei dit jaar, als oefening voor de feestelijkheden rond de verjaardag van Nelson Mandela vandaag. Foto Stephane de Sakutin / AFP Deel deze foto…

Kinderen schrijven een schoolbord over, in het dorp Mwezeni in de provincie Oost-kaap, geboorteprovincie van Nelson Mandela, Walter Sisulu en Thabo Mbeki.

[Toon scherpe foto] 24. Kinderen schrijven een schoolbord over, in het dorp Mwezeni in de provincie Oost-kaap, geboorteprovincie van Nelson Mandela, Walter Sisulu en Thabo Mbeki. Foto Ryan Gray / Reuters Deel deze foto…

Er wordt gekookt voor de No-Moscow school in Qunu, woonplaats van Nelson Mandela. Het eten is voor de feestelijkheden op de school om te vieren dat Mandela jarig is. De voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton komt er vandaag een bibliotheek openen.

[Toon scherpe foto] 25. Er wordt gekookt voor de No-Moscow school in Qunu, woonplaats van Nelson Mandela. Het eten is voor de feestelijkheden op de school om te vieren dat Mandela jarig is. De voormalig president van de Verenigde Staten Bill Clinton komt er vandaag een bibliotheek openen. Foto Schalk van Zuydam / AP Deel deze foto…

Koffiekopjes in de vorm van Nelson Mandela in Johannesburg, gemaakt om te vieren dat 'Madiba' vandaag jarig is.

[Toon scherpe foto] 26. Koffiekopjes in de vorm van Nelson Mandela in Johannesburg, gemaakt om te vieren dat 'Madiba' vandaag jarig is. Foto AP Deel deze foto…

De ruimte rond een muur met een tekening waarin de iconische momenten van elk decennium in het leven van Mandela worden beschreven, in Kaapstad.

[Toon scherpe foto] 27. De ruimte rond een muur met een tekening waarin de iconische momenten van elk decennium in het leven van Mandela worden beschreven, in Kaapstad. Foto Schalk van Zuydam / AP Deel deze foto…

Geplaatst in:
Buitenland

3 reacties op 'Zuid-Afrika viert vierennegentigste verjaardag Nelson ‘Madiba’ Mandela'

abcsteve

Fantastisch dat hij zo oud mag worden. Hij heeft z’n tijd in gevangenschap zo deels ‘in mogen halen’. Gerechtigheid.

abcsteve

Fantastisch dat hij zo oud mag worden. Hij heeft zijn tijd in gevangenschap zo deels in mogen halen. Gerechtigheid.

(De website kan bepaalde tekens niet verwerken.)

Bo Cornelissen

Tijd die je in gevangenschap doorbrengt, terecht of onterecht krijg je nooit meer terug. Hij kreeg een stel mooie kinderen voor zijn gevangenschap die hij 27 jaar later weer mocht zien. Wat zullen zij aan hun vader gehad hebben, van hem geleerd hebben? Als herinnering aan hem hebben? Vrij weinig ben ik bang. Het is aan ons allen de taak om op te komen voor mensenrechten daar waar we kunnen. En het is zo simpel. Petities tekenen op amnesty.nl kunnen we allemaal, is in een minuutje gebeurd en zo zijn er nog vele voorbeelden van makkelijke acties te bedenken die een grote impact hebben.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.