Verkrijgbaar in de appstore

De indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week 20 foto's

De fotoredactie van NRC selecteert wekelijks de indrukwekkendste, mooiste en beste foto's uit de duizenden foto's die op onze redactie binnenkomen. Deze week aandacht voor de rampplek van vlucht MH17, Indiase vrouwen in New Delhi die toiletten dragen tijdens de opening van het International Toilet Festival en een portret van een dakloze in Philadelphia, de armste grote stad van de Verenigde Staten.

Enkele uren na de ramp met de MH17 was fotograaf Pierre Crom al op de plek waar het vliegtuig neerstortte. Sindsdien keerde hij nog enkele malen terug naar het gebied. Deze week fotografeerde hij er het vervolg van de bergingswerken en maakte er ook deze foto van het verwelkte en bevroren zonnebloemenveld.

Gezichten uit Philadelphia, Amerika’s armste grote stad 13 foto's

Philadelphia is één van Amerika's grootste steden (1,5 miljoen inwoners) en een stad met een roemruchte geschiedenis. Maar 'Philly' heeft ook een andere kant die niet zo vaak in de schijnwerpers staat: het is verworden tot Amerika's armste grote stad en daardoor zijn er veel daklozen en mensen en gezinnen die afhankelijk zijn van hulp. Broad Street Ministry (BSM) biedt mensen zonder dak boven het hoofd of zonder voldoende geld die hulp. BSM verstrekt duizenden mensen vijf dagen per week gratis maaltijden en heeft een voorzieningencentrum waar mensen in de problemen brieven kunnen sturen, hun kleren kunnen laten maken en/of medisch onderzocht kunnen worden. "Ik wil pijn verlichten als ik die bij mensen zie", aldus BSM-directeur Edd Conboy.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Philadelphia
Faces From The Streets Of America's Poorest Big City

Rellen na protest van duizenden Mexicanen vanwege vermissing studenten 13 foto's

Het is onrustig in Mexico en daar heeft de verdwijning van 43 studenten alles mee te maken. Ontvoerd door politie die samenwerkte met een lokale drugsbende in de zuidwestelijke stad Iguala en daarna verbrand, denkt de regering, maar het onderzoek loopt nog. Veel inwoners vinden dat president Enrique Peña niet goed omgaat met de situatie. In de stad liepen op drie plekken demonstranten in een mars en eisten ze het aftreden van Peña. Het kwam tot rellen met de oproerpolitie. De onvrede van de demonstranten over hun president heeft volgens persbureau Reuters ook te maken met een schandaal over een spoorwegcontract. De regering beëindigde begin deze maand plotseling een contract van zo'n drie miljard euro dat was toegekend aan een consortium geleid door China Railway Construction Corp Ltd., die partners had in de vorm van een groep Mexicaanse firma's, waaronder een die bekendstaat als Grupo Higa. Daarna lekte uit dat een dochteronderneming van Grupo Higa een luxueus huis bezat dat de vrouw van Peña wilde kopen. Dat riep vragen op over de aanbesteding, waarna ze afgelopen dinsdag bekendmaakte het huis op te zullen geven. Zij legde, net als Peña zelf, niet uit waarom de winnaars van de bieding op het spoorwegcontract ook eigenaars van hun huis waren.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Mexico
Mexico-Stad
rellen

November? In de VS is de horrorwinter al begonnen 11 foto's

Veel vroeger dan gewoonlijk is het noordoosten van de Verenigde Staten getroffen door zeer zware sneeuwval. In korte tijd viel op sommige plaatsen ruim anderhalve meter. Zeven mensen kwamen om, onder wie een man die in zijn auto vast kwam te zitten onder een 4,5 meter dikke sneeuwlaag. In het westen van de staat New York is gisteren vanwege extreme sneeuwval de noodtoestand uitgeroepen. In Buffalo kwam in korte tijd bijna twee meter sneeuw uit de lucht vallen.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Buffalo
New York
Wintry Weather

Er wordt vandaag gestemd in zes gemeenten 20 foto's

Op 1 januari aanstaande komen er weer zes fusiegemeenten bij. De verkiezingen voor hun nieuwe gemeenteraden zijn vandaag. Zestien huidige gemeenten zullen opgaan in zes nieuwe gemeenten. Een herindeling dus. Het totale aantal gemeenten in Nederland daalt straks van 403 naar 393. En aangezien er voor die nieuwe gemeenten een gemeenteraad moet komen, zijn er nu tussentijdse verkiezingen. Er zal worden gestemd in Den Bosch, Maasdonk en Oss (straks de gemeente Den Bosch en de gemeente Oss), in Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer (straks allemaal Alkmaar), in Bernisse en Spijkenisse (straks Nissewaard), in Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen (straks Groesbeek) en Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist (straks Krimpenerwaard). Deze lokale verkiezingen zijn de laatste graadmeter voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar. En daar worden de verhoudingen in de Eerste Kamer bepaald, cruciaal voor het functioneren en voorbestaan van het kabinet.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
binnenland
fusiegemeenten
lokaal
politiek
verkiezingen
Verkiezingen in Schermer Graft-De Rijp

Aanslag op synagoge raakt Israël in het hart 11 foto's

Vanmorgen drongen twee Palestijnen met vuurwapens, bijlen en messen een synagoge in de ultra-orthodoxe wijk Har Nof in Jeruzalem binnen en doodden vier Israëli's, voor ze zelf werden doodgeschoten. Er zijn ook zwaargewonden. De aanval wordt als opmerkelijk gezien omdat deze plaatsvond in het westerse deel van de stad en gericht was op ultraorthodoxe joden. NRC-correspondent Derk Walters in Jeruzalem schrijft hierover: “De aanslag past in een rij aanslagen van de afgelopen weken. Maar van die zes aanslagen wordt gezegd dat ze zijn voortgekomen uit woede over Joden die toegang zoeken tot de Tempelberg. En dat zijn over het algemeen juist niet de ultraorthodoxe joden, maar de nationaal-religieuze joden, met meer zionistisch gedachtegoed. Zij vinden bijvoorbeeld dat de West-Bank door God aan de joden gegeven is. Vaak behoren ook de kolonisten tot deze groep, met nederzettingen in Palestijns gebied. Daarom is het opvallend dat de Palestijnen een orthodox-joodse wijk zijn ingegaan." Op de Palestijnse radio werden de aanvallers omschreven als “martelaars”. Uit luidsprekers in Gaza waren gelukswensen te horen. Hamas heeft de aanslag “verwelkomd” en zei dat de aanslag “een reactie” is “op de moord op martelaar Youssef Ramouni”; een Palestijnse buschauffeur die maandag dood werd aangetroffen in zijn voertuig in West-Jeruzalem. Israël zal hardvochtig reageren op de aanslag bij de synagoge, heeft premier Benjamin Netanyahu gezegd. Hij beschuldigde zowel Hamas als de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die Palestijnen zouden aanzetten tot geweld.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
aanslag
JERUZALEM
orthodoxe joden
PALESTIJNEN
West-Jeruzalem
ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-JERUSALEM-SYNAGOGUE

Nederlands bergingsteam aan het werk op rampplek MH17 9 foto's

In het gebied waar vlucht MH17 op 17 juli neerstortte, is opnieuw begonnen met de berging van de resten van het vliegtuig. Fotograaf Pierre Crom brengt vanuit het bergingsgebied verslag uit voor NRC. Het Nederlandse bergingsteam van ongeveer 7 man kwam op 16 november rond 9.30 uur aan in het rampgebied. Samen met Oekraïense reddingswerkers en in aanwezigheid van OVSE-waarnemers en pro-Russische rebellen zijn ze begonnen met de berging van de wrakstukken van de Boeing 777. De werkzaamheden konden vandaag, bijna vier maanden na de ramp, van start gaan nadat afgelopen vrijdag een overeenkomst werd gesloten met de rebellen. De bemiddeling met de pro-Russische separatisten wordt uitgevoerd door de OVSE. Intussen wordt er dichtbij de rampplek nog steeds gevochten. Onder de brokstukken zijn opnieuw menselijke resten aangetroffen; deze zijn overgebracht naar een aparte, gekoelde wagon. De brokstukken en lichamelijke overschotten zijn naar het treinstation van Torez gebracht en zullen later voor forensisch onderzoek naar Charkov worden vervoerd. Wanneer de lading naar Nederland wordt overgebracht, is nog niet bekend.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
berging
crash
MH17
Nederland
Oekraïne
rampplek
MH17 Recovery Mission

Een grimmige aankomst van Sint 15 foto's

Vandaag stroomde Gouda vol voor de intocht van Sinterklaas. Ondanks de regen kwamen duizenden ouders met hun kinderen naar de binnenstad. Ook waren er tientallen beveiligers aanwezig. Rond de intocht werden maar liefst zestig mensen aangehouden. "Ik ben teleurgesteld daarover", zei burgemeester Milo Schoenmaker na afloop tijdens een persconferentie. Het hele verslag van de intocht kun je lezen op nrc.nl.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
De stoomboot, met aan boord Sinterklaas en zijn Pieten, komt aan in Gouda.

Minister Ploumen doet zaken in Afrika 15 foto's

Minister Ploumen van Handel en Ontwikkelingssamenwerking was afgelopen week op werkbezoek in de Democratische Republiek Congo en Rwanda. Ze bezocht daar verschillende organisaties en bedrijven. Met de minister reisden vertegenwoordigers van ruim 20 bedrijven uit verschillende sectoren mee. Ploumen zei drie miljoen euro steun toe voor mijnen in Oost-Congo die vrij zijn van conflicten. De mijnen zijn belangrijk voor Congo, maar veel ervan zijn in handen van rebellen en criminelen. Rwanda heeft een langdurige bilaterale samenwerkingsrelatie met de Nederlandse Overheid en het land wil zich in 2020 hebben ontwikkeld tot een land met middeninkomens dat niet van hulp afhankelijk is. Lees ook in NRC Handelsblad: Minister van hulp en handel (€)

Bekijk meer foto's over:
Afrika
Congo
handel en ontwikkelingssamenwerking
handelsmissie
Minister
Ploumen
Rwanda
Rwanda.

Wrede traditie 10 foto's

De besnijdenis van meisjes is een overgangsrite binnen de Keniaanse Pokot-stam. Hiermee wordt de overgang van meisje naar vrouw gemarkeerd en alle meisjes moeten de besnijdenis ondergaan voor ze trouwen. Volgens cijfers die de Verenigde naties hebben verzameld is meer dan een kwart van de Keniaanse vrouwen genitaal verminkt. Ondanks een Keniaans regeringsverbod op de levensgevaarlijke handeling uit 2011 wordt de eeuwenoude traditie voortgezet, voornamelijk onder arme families op het platteland. Vrouwenbesnijdenis komt vooral in voor in Afrika (Egypte, Soedan en de zuidelijke Sahel inclusief Somalië), het Midden-Oosten ( Jemen en Oman) en Azië. Bij vrouwenbesnijdenis worden de schaamlippen en/of de clitoris weggesneden. Deze ingreep wordt ook vrouwelijke genitale verminking (VGV) genoemd, of, in het Engels: female genital mutilation (FGM). Onderstaande fotoserie is gemaakt op 16 oktober jongstleden in een afgelegen dorp in Kenia. October 16, 2014.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Cultuur
genitale verminking
Kenia
meisjes
minderjarig
overgansgrite
vrouwenbesnijdenis
A Pokot girl, covered in animal skins, walks to a place where she will rest after being circumcised in a tribal ritual in a village about 80 kilometres from the town of Marigat in Baringo County
Blader door het archief van fotoseries uit
2014:
november (28)
oktober (32)
september (33)
augustus (36)
juli (45)
juni (39)
mei (35)
april (34)
maart (34)
februari (37)
januari (33)
2013:
december (39)
november (34)
oktober (31)
september (30)
augustus (36)
juli (37)
juni (31)
mei (35)
april (39)
maart (36)
februari (29)
januari (34)
2012:
december (32)
november (36)
oktober (32)
september (32)
augustus (38)
juli (35)
juni (38)
mei (33)
april (30)
maart (35)
februari (30)
januari (32)
2011:
december (35)
november (34)
oktober (34)
september (34)
augustus (37)
juli (36)
juni (31)
mei (37)
april (3)
2010:
november (1)
oktober (4)
september (1)
juli (2)
februari (3)
januari (1)
2009:
december (2)
oktober (1)
juli (2)
mei (1)
maart (34)
februari (40)
januari (31)
2008:
december (23)
november (24)
september (24)
augustus (21)
juli (6)
juni (9)
mei (8)
april (5)
februari (2)