Verkrijgbaar in de appstore

Een Marokkaanse Jezus 12 foto's

In openluchttheater De Doolhof in het Limburgse Tegelen maakt Abbie Chalgoum zich op voor een repetitie van 'De Passie', een theaterstuk over de laatste dagen van het leven van Jezus. Abbie is een Nederlander van Marokkaanse afkomst en geboren en getogen in Tegelen. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam. In het verleden werd Jezus van Nazareth vaak weergegeven als een man met steil blond haar en blauwe ogen, maar in werkelijkheid was zijn uiterlijk Arabisch: Abbie Chalgoum benadert dit beeld beter dan Jim de Groot, de rossige hoofdrolspeler in ‘The Passion’ die op 2 april live op tv zal worden uitgezonden door de NPO. Lees ook het achtergrondverhaal 'De rol van Jezus is een godsgeschenk' (€) uit NRC Weekend.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Cultuur
2803WEBAPPmarokkaansejezus3

Stroomstoring Noord-Holland veroorzaakt veel overlast 14 foto's

Vanmorgen kampte een groot deel van Noord-Holland met een grote stroomstoring. Die was een gevolg van een defect in een hoogspanningsstation in Diemen. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurd is en waarom de noodvoorziening zo traag op gang kwam: In Nederland zijn hoogspanningskabels allemaal dubbel uitgevoerd, waardoor bij grote storingen snel moet kunnen worden geschakeld. De storing die grote delen van het land plat legde, had ook betrekking op het hoogspanningsnet. Het openbaar vervoer ondervond veel hinder van de storing; treinen, trams en de metro stonden stil en ook op Schiphol werd alles stilgelegd. Op de UvA werden tentamens afgezegd, en ziekenhuizen in Noord-Holland moesten overgaan op noodstroomvoorzieningen. Inmiddels komt de stroomvoorziening en daarmee de normale gang van zaken weer langzaam op gang.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Stroomstoring
Tennet
Delen Noord-Holland zonder stroom

Bijzondere expositie ‘De Oase van Matisse’ in Stedelijk Museum Amsterdam 12 foto's

In het Stedelijk Museum Amsterdam is gisteravond 'De oase van Matisse' geopend; de grootste tentoonstelling over de Franse kunstenaar Henri Matisse (1869-1954) die ooit in Nederland is gehouden. Tijdens de jarenlange verbouwing van het Stedelijk, die in 2012 werd afgerond, ging het museum ruimhartig om met bruikleenverzoeken. Daarmee bouwde het museum krediet op waaraan het nu honderd bruiklenen van werken van Matisse te danken heeft van de grootste musea in de wereld. Hoofd Collecties Bart Rutten: „ [...] de afgelopen jaren hebben we zoveel goodwill opgebouwd, dat bijna al onze wensen zijn ingewilligd.” Lees meer over de tentoonstelling van Matisse in het stuk van recensent Hans den Hartog Jager dat gisteren verscheen in NRC Handelsblad (€).

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Cultuur
Amsterdam
De oase van Matisse
Matisse
Stedelijk
Stedelijk Museum
De oase van Matisse

Leicester herbegraaft koning Richard III na ruim 500 jaar 13 foto's

Ruim 529 jaar na zijn dood vindt de Engelse koning Richard III, die regeerde van 1483 tot 1485, vandaag eindelijk zijn laatste rustplek. De resten van de koning werden twee jaar geleden gevonden onder een parkeerterrein op de plek waar ooit een klooster had gestaan. Dat klooster was door Richard's opvolger Hendrik VIII vernietigd. De overblijfselen van de koning zijn gisteren aangekomen bij de kathedraal van Leicester, waar hij vandaag wordt herbegraven. Dat gebeurt in aanwezigheid van leden van de koninklijke familie – overigens geen familie van Richard.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Cultuur
Battle of Bosworth
herbegrafenis
King Richard III
Leicester
Plantagenet
Verenigd Koninkrijk
BRITAIN-ROYALS-HISTORY-RICHARD

Saoedi-Arabië voert luchtaanvallen uit op Houthi-rebellen in Jemen 16 foto's

Bondgenoten van de Jemenitische regering zijn begonnen met een militaire operatie tegen de Houthi-rebellen. Volgens de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten, Adel al-Jubeir, zijn tien landen daarbij betrokken, zo meldt persbureau AFP. De internationale coalitie tegen de Houthi’s begon het offensief met luchtaanvallen bij de Jemenitische hoofdstad Sana'a, waarbij minstens 13 doden zijn gevallen. De situatie tussen de Jemenitische regering en de shi’itische Houthi-rebellen, die trouw zweren aan oud-president Saleh, is sinds een paar dagen geëscaleerd. De Houthi-rebellen veroverden de afgelopen dagen steeds meer gebieden en rukten snel op naar de belangrijke havenstad Aden, waar president Abd-Rabbu Mansour Hadi zich had verschanst, nadat hij vorige maand de hoofdstad Sana’a moest ontvluchten. Houthi-rebellen pleegden eerder dit jaar een staatsgreep en stuurden president Hadi weg. Hij beschouwde zichzelf nog steeds als het wettige staatshoofd van Jemen. WAARSCHUWING: deze fotoserie bevat foto's die als schokkend kunnen worden ervaren.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Hadi
Houthi
Jemen
luchtaanvallen
rebellen
Sanaa
Saoedi-Arabië
A boy sits at the site of an air strike at a residential area near Sanaa Airport

Krakers Spuistraat wijken niet voor waterkanonnen politie 8 foto's

Vanmorgen zijn politie en ME begonnen aan de ontruiming van de gekraakte tabakspanden aan de Spuistraat in Amsterdam. De burgemeester, hoofdcommissaris en officier van justitie hebben daar vanochtend toe besloten, nadat 40 tot 80 krakers vannacht brandende barricaden hadden opgeworpen vlak bij het zogeheten ‘Slangenpand’. Het pand werd gisteravond rond 22.00 uur opnieuw gekraakt. Afgelopen weekend hadden krakers de panden, waar decennialang kunstenaars en krakers leefden, juist verlaten. Woningcorporatie De Key, die de panden in 2008 opkocht, wil namelijk koopwoningen en bedrijfsruimte in de gebouwen realiseren. Met die chique plannen zijn voormalige bewoners en veel andere Amsterdammers het niet eens. Het Slangenpand is al decennia een broedplaats voor kunstenaars en daarmee een begrip in de hoofdstad. Volgens een politiewoordvoerder lijkt het erop dat het pand gekraakt is door een andere groep dan die het pand afgelopen zondag al verliet.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
barricaden
krakers
krakersbeweging
ME
ontruiming
politie
Slangenpand
tabakspanden
Tabakspanden Ontruiming

De vliegramp van Germanwings in Zuid-Frankrijk 15 foto's

Bij een vliegtuigcrash in het zuiden van Frankrijk zijn vandaag naar alle waarschijnlijkheid 150 mensen om het leven gekomen. Onder hen was ten minste één Nederlander, een 20-jarige vrouw uit Deurne. De slachtoffers zaten in een vliegtuig van de Duitse budgetmaatschappij Germanwings en waren kort daarvoor vertrokken van de luchthaven in Barcelona. Ze waren op weg naar het Duitse Düsseldorf, maar na een klein uur vliegen begon hun toestel plots hoogte te verliezen. Vlak bij de plaats Digne-les-Bains stortte het vliegtuig neer.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Germanwings
vliegtuigcrash
TOPSHOTS-SPAIN-FRANCE-GERMANY-AVIATION-ACCIDENT

1 jaar ebola: een treurige verjaardag 10 foto's

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in Genève officieel bekendmaakte dat het ebolavirus in West-Afrika de kop had opgestoken. Een jaar later zijn minstens 24.000 mensen besmet geweest; op 20 maart liet de WGO weten dat de grootste ebola-uitbraak in de geschiedenis al meer dan tienduizend levens heeft gekost in West-Afrikaanse landen. Dat meldde persbureau AP. De ebola-uitbraak werd in maart vorig jaar voor het eerst gesignaleerd in Guinee. Onterecht dachten autoriteiten dat het virus, zoals bij vorige uitbraken, eenvoudig te bestrijden zou zijn. Doordat hulp te langzaam op gang kwam, kon ebola gemakkelijk de grenzen oversteken. Pas in augustus, toen al meer dan duizend mensen bezweken waren, riep de WGO de noodtoestand uit in het getroffen gebied. In Liberia is gisteren voor het eerst in meer dan twee weken een nieuw ebola-geval geconstateerd. Op 5 maart was daar de laatste ebola-patiënt in Liberia uit het ziekenhuis ontslagen. Gevreesd wordt dat het virus opnieuw om zich heen zal grijpen. Lees hier meer over de stand van zaken rond ebola. WAARSCHUWING: Foto's uit deze serie kunnen als schokkend worden ervaren.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Afrika
ebola
Liberia
WGO
WHO
2 okt

De lente vieren tijdens Nowruz 16 foto's

Elk jaar rond 21 maart wordt wereldwijd ‘Nowruz’ gevierd: de eerste dag van de lente. Nowruz is van oorsprong een Perzisch feest en betekent ‘nieuwe dag’ in het Perzisch. De feestdag wordt gevierd in Iran, Afghanistan, Azerbeidzjan, Albanië, Bahrein, Georgië, Turkmenistan, Tadjikistan, Iraaks Koerdistan, Syrië, Libanon, Pakistan India, Noord-West China, de Kaukasus, de Krim en de Balkanlanden.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Cultuur
Farsi
Koerden
lentefeest
Nowruz
Perzisch
A man carries toys for sale during celebrations for Newroz in Kabul

Willem-Alexander, Máxima en de rest van Europa. Iedereen kijkt naar boven 16 foto's

Vandaag vindt de grootste gedeeltelijke zonsverduistering sinds 1999 plaats. De verduistering is door heel het land te zien, mits de wolken het zicht niet belemmeren. Op de Faeröer-eilanden zal de eclips totaal zijn. Een zonsverduistering, ook wel zon-eclips genoemd, ontstaat op het moment wanneer de maan overdag tussen de aarde en de zon komt te staan. De maan werpt dan zijn schaduw over de aarde, waardoor het zonlicht de aarde niet bereikt. Een volledige zonsverduistering komt niet vaak voor, maar is wel mogelijk. De zon is vierhonderd keer groter dan de maan, maar ligt ook vierhonderd keer verder weg. Daarom kan een volledige verduistering ontstaan.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
eclips
zonsverduistering
Dutch King Willem-Alexander and Queen Maxima wear sunglasses as they watch a partial solar eclipse in Hamburg
Blader door het archief van fotoseries uit
2015:
maart (39)
februari (37)
januari (42)
2014:
december (34)
november (37)
oktober (32)
september (33)
augustus (36)
juli (45)
juni (39)
mei (35)
april (34)
maart (34)
februari (37)
januari (33)
2013:
december (39)
november (34)
oktober (31)
september (30)
augustus (36)
juli (37)
juni (31)
mei (35)
april (39)
maart (36)
februari (29)
januari (34)
2012:
december (32)
november (36)
oktober (32)
september (32)
augustus (38)
juli (35)
juni (38)
mei (33)
april (30)
maart (35)
februari (30)
januari (32)
2011:
december (35)
november (34)
oktober (34)
september (34)
augustus (37)
juli (36)
juni (31)
mei (37)
april (3)
2010:
november (1)
oktober (4)
september (1)
juli (2)
februari (3)
januari (1)
2009:
december (2)
oktober (1)
juli (2)
mei (1)
maart (34)
februari (40)
januari (31)
2008:
december (23)
november (24)
september (24)
augustus (21)
juli (6)
juni (9)
mei (8)
april (5)
februari (2)