Verkrijgbaar in de appstore

De koninklijke familie door de jaren heen, door Vincent Mentzel 15 foto's

Fotograaf Vincent Mentzel, jarenlang fotograaf van de Haagse politiek, maakte honderden foto's van leden van het koninklijk huis. In het nieuwe museum Het Hof in Dordrecht is vanaf vandaag een tentoonstelling te zien met een selectie van 94 foto's van die foto's. Te zien is bijvoorbeeld hoe koning Willem-Alexander, destijds kroonprins, als jongetje in zijn kamer de roman De donkere kamer van Damokles leest, van Willem Frederik Hermans. Of hoe zijn moeder, koningin Beatrix, aan de finish staat bij de Elfstedentocht. Mentzel is een bekende van het koninklijk huis. Hij maakte onder meer twee keer de officiële staatsportretten van koningin Beatrix, in 1980 en 2010.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
koninklijk huis
Willem Alexander. foto Vincent Mentzel 1985

Een oud aquarium, barbies en een erfenis. Te koop op de Vrijmarkt 8 foto's

Het is vandaag Koningsdag, een officiële vrije dag voor iedereen. De enige dag in het jaar waarop je legaal alcohol op straat mag drinken. Vorig jaar gaven we op Koningsdag gemiddeld 32,31 euro uit. Dat gebeurde vooral op vrijmarkten en festivals. In de grote steden gaven Nederlanders ruim 6 euro meer uit. Op de vrijmarkt kocht de gemiddelde bezoeker voor 25 euro aan spullen. Wat verkochten deze families vandaag?

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Koningsdag
vrijmarkt
2704WEBAPPkonings3

Dordrecht verwelkomt Koninklijke familie op Koningsdag 19 foto's

Dit jaar was het de beurt aan Dordrecht om koning Willem-Alexander en zijn familie te verwelkomen op Koningsdag. De vorst kwam kort na 11.00 uur met zijn familie op het Groothoofd aan wal, waarna op het ‘drierivierenpunt’ een grote optocht (‘grande parade’) van schepen van start ging. Bekijk hier een aantal bijzondere beelden van de feestdag in Dordrecht.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Koningsdag
Koningsdag in Dordrecht vanuit de lucht

De indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week 20 foto's

De fotoredactie van NRC selecteert wekelijks de indrukwekkendste, mooiste en beste foto's uit de duizenden foto's die op onze redactie binnenkomen. Met deze week beelden van rijen voor de Apple Store, het Kinderfestival in Ankara en de vulkaanuitbarsting in Chili.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Een 23-jarige strijder en ex-marinier uit de Verenigde Staten, door Koerdische strijders Hewal Agir genoemd, beveiligt een uitkijkpunt tijdens een aanval tegen Islamitische Staat. Internationale strijders, van wie sommigen geen enkele ervaring hebben, komen naar Syrië om de Koerdische strijders te helpen in de gevechten tegen Islamitische Staat.

De verwoesting in Nepal 14 foto's

In Nepal raakten zeker 5.000 mensen gewond toen een aardbeving met een kracht van 7.8 dit weekend een verwoesting aanrichtte in het kleine Aziatische land. Het was de zwaarste aardbeving in tachtig jaar. Het dodental is inmiddels gestegen tot 1.910, met zeker 721 slachtoffers in de hoofdstad Kathmandu, zo heeft de politie bekendgemaakt. De verwachting is dat het aantal doden nog verder zal oplopen, nu er ook berichten vanuit verafgelegen gebieden binnenkomen. We zetten de beelden op een rij. Let op: sommige foto's kunnen als schokkend worden ervaren.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
aardbeving
Nepal
Mensen verzamelen bij de scheuren in de weg, veroorzaakt door de aardbeving.

Vrouwen met wapens 15 foto's

Het leger wordt geassocieerd met masculiene arbeid en inspanningen, hoewel vrouwen bij defensie in veel westerse samenlevingen allang geen bijzonderherid meer zijn. Maar ook in culturen waar je het misschien niet direct verwacht spelen vrouwen een rol in de strijdkrachten. Zoals bij de Koerdische peshmergastrijders in Irak en Syrië, die sinds vorig jaar op het slagveld de strijders van Islamitische Staat treffen. Maar ook in andere landen in het Midden-Oosten, zoals Jordanië en Palestina, kunnen vrouwen gewoon toetreden tot het leger en de veiligheidstroepen. Op het strijdtoneel in Oost-Oekraïne zijn ze ook geen bijzonderheid. Persbureau Reuters stelde een reeks foto's samen van vrouwen met wapens.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
FROM THE FILES PACKAGE ‘WOMEN WARRIORS”

Telescoop Hubble is vandaag jarig: deze foto’s maakte hij de afgelopen 25 jaar 15 foto's

De popster onder de telescopen is vandaag jarig. Precies 25 jaar geleden ging Hubble half blind de ruimte in, nu is hij al een groot succes. Zijn miljoenen foto’s bleken goud waard voor de astronomie. Hubble cirkelt op een hoogte van iets meer dan 540 kilometer om de aarde en draait één rondje om de aarde per 95 minuten. Sinds zijn lancering heeft hij zo’n 6 miljard kilometer afgelegd. Hubble heeft tot nu toe meer dan 1,2 miljoen waarnemingen gedaan van 45.000 verschillende hemelobjecten. Op basis daarvan hebben astronomen meer dan 12.800 wetenschappelijke artikelen geschreven (10 per week). Ook heeft Hubble een einde helpen maken aan de onzekerheid omtrent de leeftijd van het heelal (13,8 miljard jaar).

Bekijk meer foto's over:
25 jaar
foto's
Hubble
jarig
Hubble watches light echo from mysterious erupting star (Decembe

23 miljoen mensen in Mumbai. En die kunnen niet allemaal hetzelfde wonen 11 foto's

Er wonen 23 miljoen mensen in Mumbai, de Indiase stad is een van dichtstbevolkte ter wereld. Maar die mensen wonen niet allemaal hetzelfde. Huren in de stad lopen uiteen van 5 dollar per maand tot wel 2.000 dollar per maand, afhankelijk waar je woont. Fotograaf Danish Siddiqui maakte een mooie fotoserie van de verschillende soorten woningen in de stad, van de dure in het centrum van de stad tot de allergoedkoopste in de sloppenwijk.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
India
Mumbai
De sloppenwijk Dharavi, een van de grootste van Azië. De huur hier? Drie tot zes dollarcent per vierkante meter.

Vulkaan Calbuco geeft spetterende show 8 foto's

Duizenden mensen in het zuiden van Chili zijn gisteravond en vanochtend geëvacueerd nadat de vulkaan Calbuco voor het eerst in 43 jaar was uitgebarsten. Tot nu toe is niemand gewond geraakt of als vermist opgegeven, maar uit voorzorg zijn zo’n vijfduizend mensen binnen een straal van twintig kilometer naar veiliger oorden overgebracht. De vulkaan ligt in de regio Los Lagos, zo’n 1.300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Veel publieke gebouwen en scholen in het gebied rondom de Calbuco zijn gesloten. De Chileense autoriteiten hebben vluchten geannuleerd vanwege vulkanische as in de atmosfeer. Buurland Argentinië heeft maatregelen genomen in de zuidelijke stad Bariloche, ongeveer 100 kilometer van Calbuco. Burgers kregen te horen dat ze binnen moeten blijven, vanwege verwachte aswolken. De uitbarsting van de Calbuco kwam onverwacht, ook al wordt de 2.003 meter hoge vulkaan gezien als een van de drie actiefste van Chili. Lees hier meer over de uitbarsting van Calbuco.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Calbuco
uitbarsting
vulkaan
CHILE-VOLCANO-CABULCO

De Russische nederlaag gedenken in Afghaans jihadmuseum 8 foto's

In de Afghaanse stad Herat is een Jihad-museum ingericht ter herdenking van de inval in Afghanistan door de Sovjet-Unie in 1979 en de 10 jaar durende strijd tussen de moedjahedien en de Russen die erop volgde. Het museum ligt op een heuvel en is omringd door weelderige struiken en de overblijfselen van een strijd die in deze stad alleen al duizenden mensen het leven kostte. Ongeveer een miljoen Afghanen zou zijn omgekomen, tegenover 15.000 Sovjetsoldaten. In het museum lijkt de overwinning op het Sovjet-leger dat in 1979 Afghanistan binnenviel te worden verheerlijkt, al zeggen de oprichters dat hun doel uitsluitend bestaat uit door blijvende herinnering van de offers en wreedheden, zodat volgende generaties de dramatische beslissingen van hun voorvaderen kunnen voorkomen.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Cultuur
Afghanistan
Herat
jihadmuseum
moedjahedien
Sovjet-Unie
Sovjetleger
Afghanistan Jihad Museum

De mooiste foto’s van de Fotograaf des Vaderlands 12 foto's

De Turks-Nederlandse fotograaf Ahmet Polat (37) is benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Zijn werk wordt alom geprezen: hij won in 2004 de tweede prijs van de Zilveren Camera in de categorie documentaire en in 2006 kreeg hij de prestigieuze ICP Infinity Award. Polat doet ook commercieel werk: zo fotografeerde hij voor bladen als Vogue en Harper's Bazaar en was hij een jaar Art Director van Vogue Turkije. We maakten een selectie van zijn foto's.

Bekijk meer foto's over:
Ahmet Polat
fotograaf des vaderlands
Fotoweek
Smoking cigarets, Kemal’s Dream, 2011.

Pulitzer Prijzen voor fotografie uitgereikt in New York 11 foto's

Gisteren werden in New York de Pulitzer Prijzen voor fotografie uitgereikt. De Pulitzer Prize, de meest prestigieuze Amerikaanse prijs voor literatuur en journalistiek, wordt in meerdere categorieën uitgereikt. Voor journalistiek worden er veertien uitgereikt, voor literatuur zes en voor muziek één. The New York Times werd vanavond drie keer bekroond, de Los Angeles Times twee keer. De fotoredactie van de St. Louis Post-Dispatch kreeg de Pulitzer in de categorie Breaking News Photography voor het verbeelden van de “wanhoop en woede” in Ferguson, na de dood van de ongewapende zwarte tiener Michael Brown afgelopen zomer. “Prachtige fotografie die de gemeenschap diende en het land informeerde”, oordeelt de jury. Fotograaf Daniel Berehulak van The New York Times viel in de prijzen in de categorie Feature Photography met zijn serie over de Ebola-epidemie in Afrika. De St. Louis Post-Dispatch won de Pulitzer Prijs in de categorie Breaking News Photography voor hun beeldverslaggeving van de rellen in Ferguson na de dood van Michael Brown, in de zomer van 2014. Ook cartoonist Adam Zyglis van Buffalo News viel in de prijzen. Lees hier meer over de Pulitzer Prizes.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Cultuur
fotografie
New York Times
Pulitzer
St. Louis Post-Dispatch
Blader door het archief van fotoseries uit
2015:
april (37)
maart (43)
februari (37)
januari (42)
2014:
december (34)
november (37)
oktober (32)
september (33)
augustus (36)
juli (45)
juni (39)
mei (35)
april (34)
maart (34)
februari (37)
januari (33)
2013:
december (39)
november (34)
oktober (31)
september (30)
augustus (36)
juli (37)
juni (31)
mei (35)
april (39)
maart (36)
februari (29)
januari (34)
2012:
december (32)
november (36)
oktober (32)
september (32)
augustus (38)
juli (35)
juni (38)
mei (33)
april (30)
maart (35)
februari (30)
januari (32)
2011:
december (35)
november (34)
oktober (34)
september (34)
augustus (37)
juli (36)
juni (31)
mei (37)
april (3)
2010:
november (1)
oktober (4)
september (1)
juli (2)
februari (3)
januari (1)
2009:
december (2)
oktober (1)
juli (2)
mei (1)
maart (34)
februari (40)
januari (31)
2008:
december (23)
november (24)
september (24)
augustus (21)
juli (6)
juni (9)
mei (8)
april (5)
februari (2)