Verkrijgbaar in de appstore

Deze fotoserie won de Zilveren Camera 8 foto's

Op donderdag 17 juli 2014 is Boeing 777 met vluchtnummer MH17 (Malaysia Airlines) om 12.14 uur vanaf Schiphol vertrokken naar Kuala Lumpur, Maleisië. Om 15.18 uur verdwijnt het toestel ten oosten van de Oekraïense stad Donetsk van de radar. Het toestel blijkt te zijn neergestort: er is geen enkele overlevende. Aan boord waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Onder de passagiers waren 196 Nederlanders. Het vermoeden is dat pro-Russische separatisten vanaf Oekraïens grondgebied het toestel met een luchtdoelraket hebben neergeschoten. Het onderzoek is in 2015 nog gaande. Fotograaf Pierre Crom schoot een fotoserie in het rampgebied. Het beeld van de rampplek won vandaag de Zilveren Camera.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Buitenland
Cultuur
Beeld van de rampplek.

Overlevenden van Auschwitz 18 foto's

Aanstaande dinsdag is het precies zeventig jaar geleden dat het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd. In Polen zullen wereldleiders en tal van andere hoogwaardigheidsbekledigers de officiële herdenking bijwonen. In Auschwitz werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 1,5 miljoen mensen vermoord, van wie het overgrote deel Joden. Auschwitz is wegens de enorme aantallen en gruwelen het symbool geworden van de horrorpraktijken van de nazi's. Zo'n 200.000 mensen wisten Auschwitz te overleven. Fotografen van persbureau Reuters zochten een aantal van die overlevenden op in Warschau en Boedapest en portetteerden hen.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Buitenland
Auschwitz
Auschwitz death camp survivor Barbara Doniecka poses for a photo in Warsaw

Wie scoort de volgende Koreaanse monsterhit? 15 foto's

Duizenden Zuid-Koreaanse kinderen dromen ervan de nieuwe Psy te worden; de rapper die in 2012 een wereldwijde monsterhit op YouTube had met "Gangnam Style". Deze kinderen proberen hun droom te verwezenlijken door naast school een stampvol dans-en zang-schoolprogramma te volgen. Uit recent onderzoek blijkt dat 21% van de ondervraagde kinderen K-pop stars (Korean Pop Stars) wil worden: de populairste carrièrewens.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Cultuur
hits
jeugd
populair
youtube
Zuid-Korea
Nov. Kim

Het voortdurende leed van Oekraïense burgers 13 foto's

In Donetsk vonden vanmorgen minstens 10 inzittenden van een trolleybus en een personenauto de dood door een granaataanval. De burgerslachtoffers vielen vlak nadat tussen de strijdende partijen afspraken zijn gemaakt over bewapening en strijd. De strijdende partijen in Oost-Oekraïne moeten hun zware wapens terugtrekken uit een eerder overeengekomen bufferzone. Dat hebben diplomaten uit Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk gisteravond afgesproken bij een overleg in Berlijn. Het Russische plan beoogt dat de demarcatielijn - een voorlopige grens - wordt nageleefd die in september al was vastgelegd. Het terugtrekken van zware wapens van die lijn was in september al afgesproken, maar de partijen zijn hun afspraken amper nagekomen. Het akkoord kwam een paar uur nadat de pro-Russische rebellen meer wapens en manschappen naar een belangrijk strijdgebied hadden gestuurd. Een duurzame oplossing voor het conflict in de regio’s Loegansk en Donetsk lijkt niet in zicht. De oorlog in de Donbas is afgelopen week zo opgelaaid dat president Petro Porosjenko het internationale economisch forum in Davos voortijdig verliet. In heel Oekraïne neemt het geweld toe en de economie hapert. Oekraïense burgers hebben zwaar te lijden onder het geweld, zoals blijkt uit de volgende beelden, waarvan enkele als schokkend kunnen worden ervaren.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
gevechten
Oekraïne
oorlog
pro-Russisch
rebellen
strijd
APTOPIX Ukraine

Nominaties voor Zilveren Camera 2014 bekend 19 foto's

Wordt het een foto van de MH17-ramp? Of een beeld van anti-Piet-activisten tijdens de intocht van Sinterklaas? Zondag zal presentator Wilfried de Jong in het Fotomuseum in Den Haag voor de 64e keer de Zilveren Camera – de belangrijkste prijs voor fotojournalistiek in Nederland – uitreiken. Uit de inzendingen van 664 deelnemers heeft de jury in de afgelopen weken een selectie van 42 inzendingen gemaakt. Een aantal nominaties zijn hier te zien en alle beelden staan op de website van de Zilveren Camera. Het aanbod was volgens de jury – bestaande uit fotografen, fotoredacteuren en journalisten – ook dit jaar ruim. Een belangrijk nieuwsonderwerp van vorig jaar was de aanslag op de MH17. De gebeurtenissen in Oekraïne en de rouwceremonies in Nederland zijn veelvuldig gefotografeerd. Ook waren er inzendingen over het Zwarte Piet-protest in Gouda, en uiteraard zijn er veel andere inzendingen zoals voor de categorie Cultuur en Entertainment en van grote sportevenementen als het WK Voetbal in Brazilië en de Winterspelen in Sotsji. Fotografen Peter de Krom, Pim Ras en Theo Bosboom werden ieder twee keer genomineerd, ook waren er dit jaar opvallend veel nieuwkomers onder de genomineerden zoals Dingena Mol, Shody Careman en Co de Kruijf. Zondag wordt ook de Nationale Portretprijs uitgereikt – genomineerd zijn Marc de Groot, Hans de Kort, Robin de Puy, Mike Roelofs en Gerard Wessel. Aanstaande zondag is de uitreiking vanaf 15:30 live te volgen via de websites van de Zilveren Camera, Fotomuseum Den Haag en PhotoQ.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Buitenland
Cultuur
nominaties
prijs
Zilveren Camera
Arnoud

Waterpeil Dode Zee zakt gestaag 12 foto's

De Dode Zee is stervende. Toeristenattracties liggen er verlaten bij en de kleedhokjes lijken te ver van de waterrand te zijn geplaatst. Eens stroomde er door de Jordaanrivier 1,3 miljard kubieke meter water per jaar naar de Dode Zee. Maar door indamming en irrigatie is dit gereduceerd tot minder dan 60 miljoen kubieke meter per jaar. Hierdoor daalt het waterpeil van de Dode Zee met ongeveer een meter per jaar. Sommige experts vrezen dat het laagst gelegen meer ter wereld in 2050 volledig zal zijn opgedroogd. Om dit te voorkomen sloten Israël, Jordanië en de Palestina in 2013 een akkoord over de aanleg van een pijpleiding die water en pekel van een ontziltingsfabriek bij de Rode Zee naar de Dode Zee pompt en bovendien drinkwater verschaft aan de regio. Experimenten om water uit de Rode en de Dode Zee te mengen hebben echter verontrustende veranderingen veroorzaakt in de Dode Zee, zoals enorme groei van algen en kleurveranderingen door bacteriën. Hierdoor komt de bloeiende toeristen- en gezondheidssector rond het meer in gevaar. De Dode Zee is zo rijk aan zout en andere mineralen dat mensen blijven drijven op het water, dat geneeskrachtige effecten zou hebben. Los van eventuele blijvende verandering van de unieke samenstelling van het zilte water in de Dode Zee biedt dit plan ook geen oplossing voor de oorzaak van de opdroging: indamming en irrigatie. Lees hier het hele artikel uit NRC Handelsblad van 10 december 2013.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Dode Zee
Israël
verlaten
waterpeil
Dead Sea water level

Paus Franciscus spreekt 6 miljoen mensen toe in Manilla 12 foto's

Al in november was er in Tacloban geen hotelkamer meer beschikbaar voor dit weekend. De vliegtuigen, net als de veerboten, zitten vol. De kerken, verwoest tijdens tyfoon Haiyan eind 2013, stonden nog in de steigers. Het bezoek van paus Franciscus is belangrijk voor de inwoners van Tacloban. „Ons geloof heeft ons kracht gegeven. De paus laat zien dat hij ons niet vergeten is”, zei pater Martin Cubi (32) al in november. Afgelopen zaterdag was Franciscus ’s middags een krap uur in de kathedraal om met overlevenden van de tyfoon te praten. Ter afsluiting van zijn bezoek aan de Filippijnen leidde paus Franciscus in een park in de Filippijnse hoofdstad Manilla een mis. Volgens de autoriteiten in Manilla woonden zeker zes miljoen mensen de massale dienst in de stromende regen bij, aldus de BBC. De bijeenkomst duurde bij elkaar ongeveer twee uur. Het aantal belangstellenden betekende een record voor een katholieke mis. Aanvankelijk telden de autoriteiten drie miljoen mensen maar dat werd later naar boven bijgesteld. Het oude record stond op naam van paus Johannus Paulus II, die 20 jaar geleden vijf miljoen mensen op de Filipijnen op de been bracht.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
bezoek
Filipijnen
Franciscus
katholiek
massamis
paus
religie
A girl embraces Pope Francis after a welcoming ceremony at the Malacanang Palace in Manila

De indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week 20 foto's

De fotoredactie van NRC selecteert wekelijks de indrukwekkendste, mooiste en beste foto's uit de duizenden foto's die op onze redactie binnenkomen. Deze week onder meer winterzwemmers in China, Daniel Craig op de filmset van de nieuwe Bond, een eerbetoon aan de omgekomen Franse agenten bij de aanslagen in Frankrijk en een biddende woestijnbewoner naast zijn dromedaris.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Men dressed as

De stad van de Amerikaanse auto-industrie staat nog on hold 12 foto's

Detroit stond lang bekend als de stad van de automobielindustrie in de VS. Jarenlange krimp van de bevolking, slecht bestuur en financieel wanbeleid hebben de stad in een diep dal doen belanden. De wereldwijde economische crisis gaf het laatste zetje. In 2013 verklaarde een federale rechter de stad failliet, iets dat een jaar later in hoger beroep ongedaan werd verklaard. Heel langzaam lijkt de stad weer iets uit het verval te raken; vorig jaar groeide de autoverkoop voor het eerst sinds 2006. Maar de stille getuigen op vier wielen - soms op blokken - laten zien dat de stad nog lang niet erbovenop is.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Economie
detroit
An older model Chevrolet SS Impala sits on a cinder block with a missing wheel in the backyard of an apartment building in Detroit
Blader door het archief van fotoseries uit
2015:
januari (36)
2014:
december (34)
november (37)
oktober (32)
september (33)
augustus (36)
juli (45)
juni (39)
mei (35)
april (34)
maart (34)
februari (37)
januari (33)
2013:
december (39)
november (34)
oktober (31)
september (30)
augustus (36)
juli (37)
juni (31)
mei (35)
april (39)
maart (36)
februari (29)
januari (34)
2012:
december (32)
november (36)
oktober (32)
september (32)
augustus (38)
juli (35)
juni (38)
mei (33)
april (30)
maart (35)
februari (30)
januari (32)
2011:
december (35)
november (34)
oktober (34)
september (34)
augustus (37)
juli (36)
juni (31)
mei (37)
april (3)
2010:
november (1)
oktober (4)
september (1)
juli (2)
februari (3)
januari (1)
2009:
december (2)
oktober (1)
juli (2)
mei (1)
maart (34)
februari (40)
januari (31)
2008:
december (23)
november (24)
september (24)
augustus (21)
juli (6)
juni (9)
mei (8)
april (5)
februari (2)