Verkrijgbaar in de appstore

Griezelen en feesten met Europese rituele tradities 14 foto's

Op Ameland beginnen op 4 december om vijf uur ’s middags de kerkklokken te luiden en gaat de straatverlichting uit. De sfeer is onheilspellend. Kinderen onder de 18 en vrouwen worden met stokken van straat gejaagd. Alle huizen moeten donker zijn, anders worden de ramen ingegooid door deze Sunneklazen: mannelijke eilanders die maandenlang in het diepste geheim aan hun kostuum hebben gewerkt. Ze zijn en blijven onherkenbaar voor iedereen, zelfs hun familie. Ze brullen door hun spreekbuizen. Deze traditie lijkt volgens volkenkundigen, antropologen en etnologen een overblijfsel van een archaïsche inwijdingsrite. Op Terschelling gaat het er minder woest aan toe. Daar heten de verklede mannen Sunderums. Zij komen ’s avonds bij de mensen thuis, al weet ook daar niemand wie wie is. Dit lijkt een overblijfsel van vroegere midwinterfeesten. Op 4, 5 en 6 december vinden op Ameland en Terschelling deze geheimzinnige rituelen plaats. Buitenstaanders zijn die dagen niet welkom. Vanmiddag om 17u wordt in galerie ‘Gemak’ in Den Haag een expositie geopend waarbij fotograaf Friso Spoelstra zijn boek ‘Devils and Angels, Ritual Feasts in Europe’ zal presenteren. Dit boek geeft zijn jarenlange zoektocht naar tradities en rituelen in Europa weer. De traditie van Sunneklazen en Sunderums wordt door Europa heen teruggevonden in verschillende vergelijkbare rituelen. Ook andere tradities en gebruiken zijn vertegenwoordigd. Hieronder een aantal foto's uit het boek.

Bekijk meer foto's over:
Cultuur
feesten
Fris Spoelstra
rituelen
Sunderums
Sunneklazen
tradities
2811WEBAPP12

Slecht reisweer en groteske parades: het is weer Thanksgiving 14 foto's

We kennen Thanksgiving Day allemaal wel uit de Amerikaanse series en films. De dag waarop 'ze' allemaal flinke afstanden rijden of vliegen om bij familie te geraken en samen een kalkoen te verorberen. Dat gaat ook dit jaar niet zonder horten of stoten: het weer speelt de reizigers parten. Op de nationale feestdag wordt dank gezegd - bijvoorbeeld aan God - voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. Maar Thanksgiving Day is ook de dag van de parades en de president die op de foto moet met een (nog levende) kalkoen.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Thanksgiving
Tamari Hedani, Chris Chu

De sterke arm der wet wereldwijd 12 foto's

Bij rellen en opstootjes worden wereldwijd agenten ingezet om de openbare orde te herstellen. Per land verschilt de bewapening en uitrusting van deze eenheden. De inzet van wapens is gebonden aan strenge regels. De afgelopen tijd is het gebruik van vuurwapens door Amerikaanse agenten tegen burgers in opspraak geraakt door de dood van ongewapende Amerikaanse tieners. Dit leidde meermalen tot rellen in het Amerikaanse Ferguson.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Serbian police officers of the Special Anti-Terrorist Unit pose for a picture in their base outside Belgrade

Opnieuw opstootjes tijdens opruimen barricades in Hongkong 13 foto's

In het Mong Kok district in Hongkong is de politie gisteren begonnen met het schoonvegen van de straten waar pro-democratische demonstranten sinds enkele maanden hun kamp hadden opgeslagen. De opruimacties leidden opnieuw tot confrontaties tussen agenten en demonstranten. Vannacht en vandaag bleef het onrustig en volgens de politie zijn meer dan 100 demonstranten gearresteerd.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
beëindigen
demonstranten
Hongkong
oproerpolitie
opruimen
Hong Kong Democracy Protest

Stemmen onder toezicht in Jammu en Kashmir 12 foto's

De staat Jammu en Kashmir werd in 1947 onder dwang deels ingelijfd bij India, en er wordt nog altijd om gebieden gestreden door India zelf, Pakistan en de Volksrepubliek China. Vandaag zijn de verkiezingen begonnen die in vijf fasen zullen plaatsvinden. Er zijn 87 zetels te vergeven in het Jammu en Kashmir Gemenebest, Op 20 december is de laatste verkiezingsronde gepland. Moslimgroeperingen boycotten de verkiezingen, terwijl het nationale leger enerzijds en milities en rebellen anderzijds de stemlocaties in de gaten houden.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
fasen
Gemenebest
India
Jammu en Kashmir
politiek
verkiezingen
zetels
Polling for the first phase of Assembly election in Jammu and Kashmir

Woedende reacties op uitspraak Ferguson 13 foto's

De agent die deze zomer de 18-jarige Michael Brown doodschoot, wordt niet vervolgd. Dat heeft een volksjury vannacht na lang beraad besloten. Sindsdien zijn er, net als deze zomer, rellen gaande: er worden winkels geplunderd, gebouwen in brand gestoken en er zijn schoten gelost. Het doodschieten van Brown - een donkere jongen - door de blanke agent Wilson, heeft volgens demonstranten te maken met een diepgewortelde ongelijkheid tussen blanken en zwarten. Van de 21.000 inwoners van Ferguson is zo’n tweederde niet-blank. Een kwart leeft onder de armoedegrens, terwijl het landelijke gemiddelde op 15 procent ligt. Het nabijgelegen St. Louis is de op vijf na meest gesegregeerde stad in de Verenigde Staten. Maar de onrust na de uitspraak beperkt zich niet tot Ferguson alleen: ook op andere plekken, zoals in New York of Los Angeles, wordt gedemonstreerd.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
A man walks past a burning building during rioting after a grand jury returned no indictment in the shooting of Michael Brown in Ferguson, Missouri

Stakers in België blokkeren Antwerpse haven en steken banden in fik 10 foto's

In vier Belgische provincies - Antwerpen, Henegouwen, Limburg en Luxemburg - wordt vandaag gestaakt uit protest tegen bezuinigingen die de nieuwe regering wil doorvoeren. Stakers hebben vandaag de haven van Antwerpen platgelegd. Daarnaast blokkeren de havenarbeiders ook de wegen naar de internationale luchthaven Brussel-Charleroi en is het openbaar vervoer getroffen door de staking. De vakbondsacties van vandaag zijn de eerste in een reeks van drie provinciale actiedagen. Op 15 december volgt een algemene landelijke staking.
Lees ook in nrc.next: En straks gaat het licht ook nog uit (€), waarin onze correspondent Tijn Sadée beschrijft wat er allemaal misgaat in België.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Antwerpen
België
haven
staking
De vakbonden hebben een stakingsactie van een maand afgekondigd. De staking vertraagt het werk in de haven en verstoort het treinverkeer.

De indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week 20 foto's

De fotoredactie van NRC selecteert wekelijks de indrukwekkendste, mooiste en beste foto's uit de duizenden foto's die op onze redactie binnenkomen. Deze week aandacht voor de rampplek van vlucht MH17, Indiase vrouwen in New Delhi die toiletten dragen tijdens de opening van het International Toilet Festival en een portret van een dakloze in Philadelphia, de armste grote stad van de Verenigde Staten.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Buitenland
International Toilet Festival
MH17
New Delhi
Philadelphia
Willem-Alexander
Enkele uren na de ramp met de MH17 was fotograaf Pierre Crom al op de plek waar het vliegtuig neerstortte. Sindsdien keerde hij nog enkele malen terug naar het gebied. Deze week fotografeerde hij er het vervolg van de bergingswerken en maakte er ook deze foto van het verwelkte en bevroren zonnebloemenveld.

Gezichten uit Philadelphia, Amerika’s armste grote stad 13 foto's

Philadelphia is één van Amerika's grootste steden (1,5 miljoen inwoners) en een stad met een roemruchte geschiedenis. Maar 'Philly' heeft ook een andere kant die niet zo vaak in de schijnwerpers staat: het is verworden tot Amerika's armste grote stad en daardoor zijn er veel daklozen en mensen en gezinnen die afhankelijk zijn van hulp. Broad Street Ministry (BSM) biedt mensen zonder dak boven het hoofd of zonder voldoende geld die hulp. BSM verstrekt duizenden mensen vijf dagen per week gratis maaltijden en heeft een voorzieningencentrum waar mensen in de problemen brieven kunnen sturen, hun kleren kunnen laten maken en/of medisch onderzocht kunnen worden. "Ik wil pijn verlichten als ik die bij mensen zie", aldus BSM-directeur Edd Conboy.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Philadelphia
Faces From The Streets Of America's Poorest Big City

Rellen na protest van duizenden Mexicanen vanwege vermissing studenten 13 foto's

Het is onrustig in Mexico en daar heeft de verdwijning van 43 studenten alles mee te maken. Ontvoerd door politie die samenwerkte met een lokale drugsbende in de zuidwestelijke stad Iguala en daarna verbrand, denkt de regering, maar het onderzoek loopt nog. Veel inwoners vinden dat president Enrique Peña niet goed omgaat met de situatie. In de stad liepen op drie plekken demonstranten in een mars en eisten ze het aftreden van Peña. Het kwam tot rellen met de oproerpolitie. De onvrede van de demonstranten over hun president heeft volgens persbureau Reuters ook te maken met een schandaal over een spoorwegcontract. De regering beëindigde begin deze maand plotseling een contract van zo'n drie miljard euro dat was toegekend aan een consortium geleid door China Railway Construction Corp Ltd., die partners had in de vorm van een groep Mexicaanse firma's, waaronder een die bekendstaat als Grupo Higa. Daarna lekte uit dat een dochteronderneming van Grupo Higa een luxueus huis bezat dat de vrouw van Peña wilde kopen. Dat riep vragen op over de aanbesteding, waarna ze afgelopen dinsdag bekendmaakte het huis op te zullen geven. Zij legde, net als Peña zelf, niet uit waarom de winnaars van de bieding op het spoorwegcontract ook eigenaars van hun huis waren.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Mexico
Mexico-Stad
rellen

November? In de VS is de horrorwinter al begonnen 11 foto's

Veel vroeger dan gewoonlijk is het noordoosten van de Verenigde Staten getroffen door zeer zware sneeuwval. In korte tijd viel op sommige plaatsen ruim anderhalve meter. Zeven mensen kwamen om, onder wie een man die in zijn auto vast kwam te zitten onder een 4,5 meter dikke sneeuwlaag. In het westen van de staat New York is gisteren vanwege extreme sneeuwval de noodtoestand uitgeroepen. In Buffalo kwam in korte tijd bijna twee meter sneeuw uit de lucht vallen.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Buffalo
New York
Wintry Weather

Er wordt vandaag gestemd in zes gemeenten 20 foto's

Op 1 januari aanstaande komen er weer zes fusiegemeenten bij. De verkiezingen voor hun nieuwe gemeenteraden zijn vandaag. Zestien huidige gemeenten zullen opgaan in zes nieuwe gemeenten. Een herindeling dus. Het totale aantal gemeenten in Nederland daalt straks van 403 naar 393. En aangezien er voor die nieuwe gemeenten een gemeenteraad moet komen, zijn er nu tussentijdse verkiezingen. Er zal worden gestemd in Den Bosch, Maasdonk en Oss (straks de gemeente Den Bosch en de gemeente Oss), in Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer (straks allemaal Alkmaar), in Bernisse en Spijkenisse (straks Nissewaard), in Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Ubbergen (straks Groesbeek) en Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk, Schoonhoven en Vlist (straks Krimpenerwaard). Deze lokale verkiezingen zijn de laatste graadmeter voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart volgend jaar. En daar worden de verhoudingen in de Eerste Kamer bepaald, cruciaal voor het functioneren en voorbestaan van het kabinet.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
binnenland
fusiegemeenten
lokaal
politiek
verkiezingen
Verkiezingen in Schermer Graft-De Rijp
Blader door het archief van fotoseries uit
2014:
november (35)
oktober (32)
september (33)
augustus (36)
juli (45)
juni (39)
mei (35)
april (34)
maart (34)
februari (37)
januari (33)
2013:
december (39)
november (34)
oktober (31)
september (30)
augustus (36)
juli (37)
juni (31)
mei (35)
april (39)
maart (36)
februari (29)
januari (34)
2012:
december (32)
november (36)
oktober (32)
september (32)
augustus (38)
juli (35)
juni (38)
mei (33)
april (30)
maart (35)
februari (30)
januari (32)
2011:
december (35)
november (34)
oktober (34)
september (34)
augustus (37)
juli (36)
juni (31)
mei (37)
april (3)
2010:
november (1)
oktober (4)
september (1)
juli (2)
februari (3)
januari (1)
2009:
december (2)
oktober (1)
juli (2)
mei (1)
maart (34)
februari (40)
januari (31)
2008:
december (23)
november (24)
september (24)
augustus (21)
juli (6)
juni (9)
mei (8)
april (5)
februari (2)