Verkrijgbaar in de appstore

Tutsi’s die de excuses van Hutu’s voor hun misdaden accepteerden 7 foto's

Militante Hutu’s richtten in de zomer van 1994 een ongekend bloedbad aan in Rwanda. In een paar maanden tijd vermoordden zij tussen de 500.000 en 1 miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s. Twintig jaar na de genocide trok fotograaf Pieter Hugo voor naar Rwanda voor zijn Portraits of Reconciliation Hij portretteerde steeds een Hutu met een Tutsi, een dader en een slachtoffer dat de dader zijn misdaden heeft vergeven. Bijvoorbeeld Viviane Nyiramana, die haar hand legt op de schouder van Jean Pierre Karenzi, de man die haar vader en drie broers vermoordde. The New York Times publiceerde de serie. Tegen verslaggever Susan Dominus van de krant zei Karenzi: „Ik had last van mijn geweten, en ik schaamde me toen ik de vrouw voor het eerst weer zag.” Na een cursus ging de Hutu opnieuw naar Nyiramana toe om haar om vergeving te vragen. Samen met een aantal andere daders hielp hij daarna om een huis voor haar te bouwen. Nyiramana: „Ik was bang voor hem. Nu ik hem heb vergeven, zijn de zaken normaal geworden en voel ik me vrij in mijn hoofd.” Over zijn portretten zegt Hugo: „Je hebt gradaties van vergeving. Sommige koppels zaten gezellig te roddelen over dorpsgenoten, andere wilden alleen maar poseren. De distantie of de nabijheid die je ziet, geeft de situatie tamelijk accuraat weer.”

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Rwanda
3005WEBAPP_pieterHugo6

Wint de prins het van de keizer? 15 foto's

Op het 65ste FIFA-congres in Zürich wordt vandaag een voorzitter gekozen. Blatter is voor de vijfde keer kandidaat bij de voorzittersverkiezing van de wereldvoetbalbond. Zijn enige overgebleven uitdager is prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië. In zijn openingstoespraak zei FIFA-baas Sepp Blatter vanochtend dat hij onmogelijk verantwoordelijk gehouden kan worden voor individuen die zich onder FIFA-vlag met corruptie inlaten.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Ali Bin Al-Hussein
Blatter
FIFA
Zürich
-

Het is maar een s-p-e-l-l-e-t-j-e 15 foto's

In de Verenigde Staten is eergisteren de spellingwedstrijd "The National Spelling Bee" begonnen. Aan de 88ste editie doen meer dan elf miljoen kinderen mee tussen de 9 en 15 jaar. Vanuit acht landen zijn zij afgereisd naar het evenement. Waar het woord "Bee" voor staat, weet eigenlijk niemand. Het werd vroeger gebruikt voor bijeenkomsten waar iedereen samenwerkte, maar daarvan is hier geen sprake. Eerder schreef Margriet Oostveen in NRC dat The National Spelling Bee zich verhoudt tot Het Nationaal Dictee als de Slag bij Verdun tot een partijtje touwtrekken. "En dan is het Dictee nog voor volwassenen. Slagveld The Bee is bezaaid met kinderen." Vandaag worden de finales gespeeld van de spellingwedstrijd en de winnaar verlaat met meer dan dertigduizend dollar aan prijzengeld het gebouw.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
spellingwedstrijd
The National Spelling Bee
Verenigde Staten
Sean Fogerty of Tokyo, Japan, reacts to misspelling the word

Zinderende hitte in India 12 foto's

India kampt met een hittegolf. In veel steden is de temperatuur deze week gestegen tot boven de 47 graden Celsius. Dat komt door de hete winden vanuit de Tharwoestijn, die ligt in de Indiase deelstaat Rajasthan, zo zeggen de weerbureaus. Autoriteiten melden meer dan 1.100 doden, schrijft persbureau Reuters. Sowieso zijn mei en juni de heetste maanden voor India, maar volgens meteorologen is het aantal dagen dat de temperatuur bóven de 45 graden komt in de laatste vijftien jaar sterk toegenomen. De regering adviseert mensen overdag niet naar buiten te gaan, maar voor veel van hen is dat geen optie. "Ik krijg hoofdpijn en soms koorts, maar hoe moet ik geld verdienen [als ik binnen blijf]", zegt de 28-jarige Akhlaq, die schroot verzamelt om geld te verdienen.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
hitte
India
New Delhi
Een jonge man zoekt verkoeling in de Sabarmati-rivier.

Een vloedgolf en een tornado maken puinhoop van grensgebied Texas 13 foto's

Een stormdepressie boven het grensgebied van Mexico en Texas zorgt al dagen voor noodweer, en bedreigen nu ook de omringende staten. Tornado's tillen auto's en daken op, en vloedgolven door de hevige regenval spelen huizen weg. Volgens de gouverneur van Texas zijn de overstromingen als gevolg van het heftige noodweer “de ergste ooit”. De impact is enorm: in Wimberly (Texas) zijn meer dan honderd gebouwen beschadigd en worden twee families vermist nadat hun vakantiehuis werd weggespoeld. In de Mexicaanse stad Ciudad Acuña vielen ten minste dertien doden door een tornado.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Mexico
Texas
Trooper Marcus Gonzales walks on the Highway 12 bridge over the Blanco River which was blocked by large trees after flooding in Wimberly, Texas

Sydney baadt in het licht 12 foto's

Licht, muziek en ideeën. Dat is waar het om draait tijdens het jaarlijkse festival Vivid Sydney in de Australische stad. Op het Sydney Opera House werden tijdens de opening op vrijdag allerlei kleurrijke beelden geprojecteerd en ook de gevel van het museum voor hedendaagse kunst was een grote kleurexplosie. Tot 8 juni zijn in de hele stad lichtinstallaties te zien. Gelijktijdig vindt een van de grootste fora voor de creatieve industrie plaats.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Cultuur
Australië
Lichtfestival
lichtinstallaties
Sydney
Vivid Festival
Vivid Sydney

Achtergrondspektakel en een brandende piano op het songfestival 23 foto's

Met het nummer Heroes heeft de Zweedse Måns Zelmerlöw gisteravond de zestigste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Zelmerlöw was voorafgaand aan de finale al favoriet en die rol loste hij ook in. Achter de Zweed werden Rusland en Italië tweede en derde. België eindigde knap als vierde. Het was voor de zesde keer dat Zweden het Eurovisie Songfestival wint. Alleen Ierland deed dat vaker: 7 keer.

Bekijk meer foto's over:
Cultuur
Eurovisie Songfestival
Singer Zelmerloew representing Sweden celebrates winning the final of the 60th annual Eurovision Song Contest in Vienna

Songfestival 2015: de fans en hun outfits 13 foto's

De 60e editie van het Eurovisie Songfestival vindt dit jaar plaats in Wenen, Oostenrijk. Van over de hele wereld komen fans op het evenement af. Zaterdagavond 23 mei werd de finale gehouden in de Wiener Stadthalle, waar menig bezoeker verkleed naar toe kwam. Onze mediaredacteur Wilfred Takken, die al de hele week in Wenen is, legde kleurrijke bezoekers op weg naar het festival vast. Ook in het perscentrum kwam hij verklede journalisten tegen.

Bekijk meer foto's over:
Cultuur
Eurovisie Songfestival
muziek
songfestival
Wenen
IMG-20150523-WA0027

Gay rodeo 15 foto's

Eind vorige maand organiseerde de International Gay Rodeo Association het evenement ‘Rodeo In the Rock’ in de Amerikaanse stad Little Rock, Arkansas. Deelnemers aan deze rodeo voor homoseksuelen wedijverden met elkaar in disciplines als paardenrace en stierenrijden. Arkansas is een conservatieve staat op de zogenaamde Bible Belt van de Verenigde Staten. Het homohuwelijk is er verboden. Het Amerikaanse Hooggerechtshof zal waarschijnlijk in juni bepalen of zulke verboden in meerdere Amerikaanse staten verworpen dienen te worden. Arkansas is een staat waar de strijd tussen de conservatieven en de activisten die pleiten voor meer rechten voor homoseksuelen, transgenders, lesbiennes en biseksuelen op het scherpst van de snede wordt gevoerd.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
homoseksualiteit
International Gay Rodeo Association
Little Rock
rodeo cowboys
Rodeo In the Rock
Verenigde Staten
Wider Image: Gay Rodeo In Little Rock

Rohingya eindelijk aan land, na maanden op zee gedobberd te hebben 10 foto's

Voor de kust Atjeh, het noordelijkste deel van Indonesië, hebben vissers afgelopen week meer dan 450 Rohingya-vluchtelingen gered. Maleisië en Indonesië zijn bereid de bootvluchtelingen uit Birma en Bangladesh die momenteel op zee dobberen tijdelijk op te vangen. De toestroom van migranten, met name van de islamitische Rohingya-minderheid heeft gezorgd voor de grootste Aziatische bootvluchtelingencrisis sinds de Vietnamoorlog, schreef NRC-correspondent Melle Garschagen eerder. De Rohingya, zijn een islamitische minderheid van 800.000 mensen die wonen in Birma. Ze zijn stateloos en hebben geen burgerrechten. Rohingya worden gezien als indringers uit Bangladesh die illegaal de grens zijn overgestoken, ook al wonen sommige families al eeuwen in het land. De afgelopen jaren is de groep regelmatig slachtoffer van aanvallen. Fotograaf Beawiharta van persbureau Reuters was de afgelopen dagen in Atjeh waar vrouwen en kinderen na aankomst op de foto worden gezet ter identificatie.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Atjeh
Indonesië
Rohingya-vluchtelingen
A Rohingya migrant mother (R) and her child, who recently arrived in Indonesia by boat, hold a placard while posing for photographs for immigration identification purposes inside a temporary compound for refugees in Aceh Timur regency

Dit is het ‘Beste Gebouw van het Jaar’ 10 foto's

Het Beste Gebouw van het Jaar is Rotterdam Centraal. De Branchevereniging van architectenbureaus (BNA) koos het gebouw uit 120 inzendingen. Juryvoorzitter Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam: "De jury heeft gezocht naar zaken waar iets op aan te merken viel maar vond ze niet. Rotterdam Centraal is in elk opzicht een fantastisch gebouw, dat klinkt als een klok: het Beste Gebouw van 2015." De jury was unaniem in haar oordeel. "Door de overkapping van de stationshal door te trekken tot de ingang van de metro, is niet alleen een logische verbinding tussen boven- en ondergronds openbaar vervoer gecreëerd, en tussen de voor- en achterzijde van het station, maar ook een grandioze entree naar de stad." De bouw van het Rotterdamse treinstation heeft twaalf jaar geduurd. Volgens Pijbes is het een ‘spoorkathedraal van de 21e eeuw’ geworden. NRC-architectuurcriticus Bernard Hulsman gaf het gebouw vorig jaar ook al vijf ballen. De publieksprijs ging naar High Tech System Park Hengelo, een fabriekscomplex dat door architecten getransformeerd wordt tot een groene campus. Andere genomineerde publieke gebouwen waren onder meer de Markthal Rotterdam en het Grotiusgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Beste Gebouw van het Jaar
Rotterdam Centraal Station
DSC_0750_358220
Blader door het archief van fotoseries uit
2015:
mei (41)
april (41)
maart (43)
februari (37)
januari (42)
2014:
december (34)
november (37)
oktober (32)
september (33)
augustus (36)
juli (45)
juni (39)
mei (35)
april (34)
maart (34)
februari (37)
januari (33)
2013:
december (39)
november (34)
oktober (31)
september (30)
augustus (36)
juli (37)
juni (31)
mei (35)
april (39)
maart (36)
februari (29)
januari (34)
2012:
december (32)
november (36)
oktober (32)
september (32)
augustus (38)
juli (35)
juni (38)
mei (33)
april (30)
maart (35)
februari (30)
januari (32)
2011:
december (35)
november (34)
oktober (34)
september (34)
augustus (37)
juli (36)
juni (31)
mei (37)
april (3)
2010:
november (1)
oktober (4)
september (1)
juli (2)
februari (3)
januari (1)
2009:
december (2)
oktober (1)
juli (2)
mei (1)
maart (34)
februari (40)
januari (31)
2008:
december (23)
november (24)
september (24)
augustus (21)
juli (6)
juni (9)
mei (8)
april (5)
februari (2)