Verkrijgbaar in de appstore Verkrijgbaar in de appstore

Gered uit de vuilnisbak van het NatLab Philips 9 foto's

Hij moest in 1984 het natuurkundig laboratorium (NatLab) van Philips fotograferen waar onderzoekers in hun biotoop van proefopstellingen, werkplaatsen en clean rooms nieuwe technieken ontwikkelen, zoals eind jaren zeventig de compact disc. Ed van der Elsken (1925-1990) fotografeerde in het lab geen ongenaakbare wetenschap maar de aanwezige onderzoekers en technici. Maar het negatievenarchief van de straatfotograaf ontbrak lange tijd, zo'n 2.500 foto's. Die waren verdwenen in het archief van Philips, dat de negatieven bezat. Vandaag zijn ze dan toch, vele jaren later, overgedragen aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Ed van der Elsken
NatLab
Philips
0109WEBAPPed8

De indrukwekkendste foto’s van de afgelopen week 15 foto's

De fotoredactie van NRC selecteert wekelijks de indrukwekkendste, mooiste en beste foto's uit de duizenden foto's die op onze redactie binnenkomen. Deze week beelden van onder meer feestvierende Palestijnen, een kinderarbeider in Bangladesh, rouwende familieleden van Michael Brown, vluchtende Mexicanen en Sofia Vergara in het wit.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Bangladesh
Emmy Awards
kinderarbeid
Mexico
PALESTIJNEN
Sofia Vergara
weekoverzicht
TOPSHOTS-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-CEASEFIRE

Uitmarkt trapt het culturele seizoen af 9 foto's

De start van het nieuwe culturele seizoen wordt dit weekend weer geopend tijdens de 37e Uitmarkt in Amsterdam. Tijdens de aftrap gisteravond stonden Acda en de Munnik, die vorig jaar liet weten uit elkaar te gaan, ook op het podum. Het duo begon vorige week aan de afscheidstournee. Vandaag zal het Museumplein toneel zijn van filmmuziek. Onder de noemer Cinema Symphonica brengen artiesten als Hadewych Minis, Douwe Bob en Paul Groot bekende nummers uit onder meer James Bond, West Side Story en Alles Is Liefde ten gehore. Verder is er vandaag een voorproefje van de dansvoorstelling Alex Klaassen, Hans Dorrestijn treedt op met het muzikale trio Zazí, en er zijn optredens van schrijvers als Hanna Bervoets, Philip Huff en Thomas Heerma van Voss. Traditiegetrouw sluit de Uitmarkt morgen af met de Musical Sing-a-Long waarbij musicalsterren als Chantal Janzen, Berget Lewis, Simone Kleinsma en Willeke Alberti liedjes uit grote Nederlandse musicals zingen. Het weekend trekt meestal ruim 450.000 bezoekers.

Bekijk meer foto's over:
Binnenland
Cultuur
Uitmarkt
Uitmarkt Amsterdam

Tapijtweven en Engels leren in de gevangenis in Herat 8 foto's

De vrouwengevangenis in Herat telt ongeveer 140 vrouwen, waarvan sommigen kinderen hebben. De instelling is gebouwd door militairen van een opbouwmissie uit Italië. De vrouwen zitten vast voor aanklachten zoals moord, drugshandel en het verlaten van hun huis. De gevangenis heeft een speciaal programma waar de vrouwen aan kunnen meedoen zodat ze Engels kunnen leren bijvoorbeeld of het weven van tapijten.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Afghanistan
gevangenis
Herat
AFGHANISTAN-PRISON-WOMEN

Feest in de straten van Gaza 14 foto's

Na vijftig dagen vechten, waarbij ruim 2.200 doden vielen, hebben Israël en Hamas een wapenstilstand voor onbepaalde tijd gesloten dat in grote lijnen een terugkeer is naar de situatie van voor deze oorlog. In Gaza was het staakt-het-vuren reden voor grote vreugde. Tienduizenden mensen gingen de straat op om het bestand - volgens Hamas een overwinning - te vieren. Vele anderen waren gewoon blij dat ze voorlopig nieten hoeven te vrezen voor hun leven.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Gaza
HAMAS
Israël
wapenstilstand
Palestinian children hold guns as they celebrate with others what they said was a victory over Israel, following a ceasefire in Gaza City

Dit ‘ziekenhuis’ in Sydney lapt zieke poppen weer op 18 foto's

In het Australische Sydney, achterin een speelgoedwinkel in een drukke winkelstraat, zit al 101 jaar een poppenziekenhuis. Sydney’s Doll Hospital heeft ‘poppenchirurgen’ die onder meer bevoegd zijn vinger-, teen- hoofd- en oogtransplantaties uit te voeren. Want, ja, poppen zijn nogal eens het slachtoffer van een baldadig kind of een ruzie tussen twee van hen. Reuters-fotograaf Jason Reed bezocht het poppenziekenhuis de afgelopen maanden meerdere keren en maakte deze - soms aandoenlijke, soms griezelige - fotoserie.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Australië
Sydney
Sydney's Doll Hospital
Limbs of dolls are shown as spare parts in a pile ready to be used in customers doll repairs at Sydney's Doll Hospital

Ferguson demonstreert vandaag niet, maar rouwt 13 foto's

Duizenden belangstellenden stonden vanmiddag in de rij voor de uitvaartdienst van Michael Brown, de zwarte 18-jarige jongen die een paar weken geleden in de wijk Ferguson in St. Louis werd doodgeschoten door een agent. De zaak wordt nog onderzocht door de FBI en de politie, maar voor de overwegend zwarte inwoners van St. Louis staat vast dat Brown onschuldig was en dat dit een racistische daad was. De wijk is sindsdien regelmatig het toneel van demonstraties en rellen. De vader van Brown had demonstranten gevraagd vandaag niet te protesteren en een 'dag van stilte' in acht te nemen zodat de familie kan rouwen. Verschillende familieleden memoreerden tijdens de kerkdienst het zachte karakter van Brown en vertelden over zijn aspiraties om een rapper te worden.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Ferguson
Michael Brown
People are silhouetted against the sun as they wait in line to attend the funeral for Michael Brown at Friendly Temple Missionary Baptist Church in St. Louis, Missouri

Carnaval in Notting Hill 11 foto's

Gisteren was de eerste dag van het Notting Hill Carnaval in Londen. Ongeveer een miljoen feestvierders zullen deze drie dagen de straten van Notting Hill bevolken om te dansen, feesten op reggaemuziek. Het carnaval, in 1964 ooit begonnen als een eerbetoon aan de Caribische cultuur en tradities en om de afschaffing van slavernij te vieren, is het grootste publieke straatfeest in Europa. Notting Hill was vanaf de jaren 50 thuishaven voor immigranten vanuit het Caribisch gebied. Het regende flink af en toe dus de paraplu moest er ook bij worden opgestoken.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Cultuur
carnaval
Performers take part in the Notting Hill Carnival in west London

Mail sturen? In Florida hebben ze kerken als postbussen 13 foto's

De Keys in Florida staan bekend als een uitstekende plek om te duiken. Fotograaf Wolfgang Rattay viel echter iets heel anders op toen hij door het gebied reed: de postbussen zijn namelijk op de meest uiteenlopende manieren versierd. Rattay besloot om deze kleurige gewoonte vast te leggen, van een kerk tot aan een zeehondenfamilie.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
A mailbox in the shape of a church is seen outside a chapel along the highway US-1 in the Lower Keys near Key Largo in Florida

De gevechten in Oekraïne gaan door. En hier schuilt de lokale bevolking 14 foto's

In Oost-Oekraïne zijn de pro-Russische rebellen in gevecht met het Oekraïense leger. Volgens de Verenigde Naties zijn er inmiddels tweeduizend mensen in het gebied omgekomen. Delen van Ilovaysk, een plaats in de buurt van Donetsk, zijn in de strijd vernietigd. Duizenden mensen moeten schuilen zonder water, elektriciteit of voedsel tot hun beschikking. Ze zitten hier.

Bekijk meer foto's over:
Buitenland
Oekraïne
schuilkelders
Inwoners in een zelfgemaakte schuilplaats.
Blader door het archief van fotoseries uit
2014:
september (1)
augustus (36)
juli (45)
juni (39)
mei (35)
april (34)
maart (34)
februari (37)
januari (33)
2013:
december (39)
november (34)
oktober (31)
september (30)
augustus (36)
juli (37)
juni (31)
mei (35)
april (39)
maart (36)
februari (29)
januari (34)
2012:
december (32)
november (36)
oktober (32)
september (32)
augustus (38)
juli (35)
juni (38)
mei (33)
april (30)
maart (35)
februari (30)
januari (32)
2011:
december (35)
november (34)
oktober (34)
september (34)
augustus (37)
juli (36)
juni (31)
mei (37)
april (3)
2010:
november (1)
oktober (4)
september (1)
juli (2)
februari (3)
januari (1)
2009:
december (2)
oktober (1)
juli (2)
mei (1)
maart (34)
februari (40)
januari (31)
2008:
december (23)
november (24)
september (24)
augustus (21)
juli (6)
juni (9)
mei (8)
april (5)
februari (2)