NRC Reader voor iPad en niet voor Android?

Ik citeer uit een mailtje dat ik naar enkele collega’s schreef:

1. Ik las boze of ongelukkige reacties van lezers die niet blij zijn met het feit dat we NRC Reader (die in het algemeen bijzonder goed onthaald wordt) wél uitbrachten voor iPad en niet voor Android. Het antwoord daarop is heel eenvoudig: NRC Media is een zelfstandig mediabedrijf. Wij zetten alles op alles om digitaal vernieuwend bezig te zijn. Maar met onze beperkte capaciteiten kunnen we niet in een klap op alle platformen een nieuw product neerzetten. Dat zal geleidelijker gaan. Wanneer NRC Reader op de iOS-markt een succes wordt, verwacht ik dat de Androidversie niet lang op zich zal laten wachten. Zoals ik eerder schreef: trial and error, voorzichtig omgaan met budgetten, en vooral verder experimenteren.

En natuurlijk nemen we de Android-gebruiker serieus. We hebben sinds een paar maanden zowel een Android- als een Windows8-versie van NRC Handelsblad en nrc.next.

2. Ik had ook een ongelukkige NRC-abonnee aan de lijn die de Reader gratis wil krijgen. Hem heb ik uitgelegd dat hij via zijn abonnement al toegang heeft tot alle stukken op papier en digitaal. De Reader, een selectie van stukken uit de krant, is een nieuw product dat mikt op een nieuwe groep lezers. Overigens klopt het dat we binnen afzienbare tijd ook een nieuwe versie van de (volledige) digitale kranten moeten lanceren. Maar laat ons beseffen dat heel veel mensen nu heel blij zijn met de pdf-krant. Dus ook hier geldt: zuinig zijn, zorgvuldig ontwikkelen en voortdurend vernieuwen.

 

 

Lees meer over:
Android
app
iOs
NRC Reader

21 reacties op 'NRC Reader voor iPad en niet voor Android?'

M. Zandbelt

Beste hoofdredacteur…

Nemen “we” “natuurlijk” de Android gebruiker serieus?

Zelfs de normale NRC App voor Android vertoont nogal wat tekortkomingen, maar NRC reageert helemaal niet (zichtbaar) op tweets die daarover gepost worden (door betalende abonnees wel te verstaan!) of meldingen in de Google Play Store als feedback ter verbetering van de Android App?!

De nietszeggende vrijblijvende woordkeuze in dit hoofdredactionele blog spreekt voor mij boekdelen over hoe “serieus” NRC de Android gebruiker “natuurlijk” neemt: “Wanneer NRC Reader op de iOS-markt een succes wordt, verwacht ik dat de Androidversie niet lang op zich zal laten wachten.” (??? tsja, wat is een “succes”, wanneer ligt het meetmoment waarop dat succes bepaald wordt, en hoe lang duurt het vervolgens totdat er een Android versie beschikbaar is, een beetje journalist houdt van doorvragen, dit blog klinkt meer als een politicus, een beetje er omheen draaien, gaat u maar rustig slapen dus).

Hier valt kortom weinig concreets uit op te maken wanneer e.e.a. dan verwacht zou kunnen worden door de Android gebruiker die “natuurlijk serieus” genomen wordt (waaruit blijkt dat dan?). Wat dat betreft roept dit blog meer vragen op dan dat het opheldering verschaft.

Ondertussen dus achterstallig onderhoud van de NRC Android App; er is kennelijk wel budget voor nieuwe iOS proefballonnen, maar geen budget om het bestaande arsenaal apps voor de andere besturingssystemen even op waarde te schatten en op orde te brengen, jammer.

Maar “natuurlijk serieus” nemen komt zo toch wel een tikkie ongeloofwaardig over hoor, voor de niet iOS gebruiker.

Van een betalende NRC abonnee en Android gebruiker (tel ik nog mee als klant? hoe serieus is serieus?)

(uw collega’ s van De Nieuwe Pers zijn overigens net zo koppig, hadden ze gelijk een iOS EN en Android App uitgebracht dan hadden ze crowdfunding onder beide gebruikersgroepen kunnen toepassen, was het budget stereo sneller opgelopen dan met mono-crowdfunding…of heerst er een misverstand dat Android gebruikers niet zouden willen betalen voor goede content?)

Raymond Snijders

Vanochtend toen ik de Reader app installeerde op mijn iPad was ik ook een ongelukkige NRC-abonnee moet ik toegeven. Ik snap uitstekend dat ik via mijn NRC Handelsblad abonnement al toegang heb tot alle content die in Reader wordt getoond maar beschouw dat niet als een argument waarom ik dan niet met mijn bestaande NRC account kan inloggen op de app.

Integendeel zelfs, als ik al toegang heb tot alle content via de NRC Handelsblad app (en de site), waarom zou ik dan dezelfde content niet mogen lezen via de Reader app?

Ik ga er vanuit dat NRC niet de aanname doet dat al betalende abonnees een additioneel abonnement gaan afsluiten om dezelfde content te gaan lezen? Dat zijn dus geen gederfde inkomsten als bestaande abonnees ook via de Reader app mogen lezen lijkt me.

Sterker nog, die bestaande NRC abonnees zijn plotsklaps ambassadeurs en verkopers van de Reader app naar anderen, nog geen NRC abonnees, geworden in dat geval. Misschien toch een heroverweging waard?

Overigens heb ik inmiddels een proefabonnement weten te bemachtigen en kan ik melden dat de Reader app definitief de moeite waard is. Zoals het nieuwe adagium gaat, content is king but context is queen. De fraaie Reader app voegt zeker iets toe aan de bestaande content en verdient wat mij betreft om zeer breed bekeken en gelezen te worden.

Jan

Vroeger had je internet, toegankelijk via iedere browser en ieder besturingssysteem. Nu heb je steeds vaker Apple, Apple en Apple. Die jongens zijn er aardig in geslaagd, grote delen van het internet aan zich onderhorig te maken. Mijn reactie: als het niet (ook betaald) via de browser kan, dan laat maar zitten.

hans paijmans

Beste Peter.
Ik denk dat je niet helemaal begrijpt waarom sommige mensen aandringen op alternatieve versies voor Readers en dergelijke. Het nieuws, de voorlichting die jullie als krant geven is ook en vooral de belangrijkste pijler onder de democratie en als zodanig moeten jullie je content afleveren onafhankelijk van enige commercieele partij.

Ik zou nog verder willen gaan en stellen dat jullie toelevering eerst en vooral via Open Source platforms zou moeten plaatsvinden.

Frans Hals

Hoe kan een krant pretenderen onafhankelijk te zijn als ze belangrijk nieuws niet samenlevingbreed kunnen uitbrengen?

Frank van Dijk

Het is weer eens Nederland mopperland ten top!
Ik verbaas me iedere keer weer hoe ieder initiatief, hoe goed bedoeld ook, opzoveel negatieve reacties kan rekenen. Hou daar alsjeblieft eens mee op. Ik ben al geruime tijd een fan van de (gratis) verstrekte informatie op de website van NRC. Wat mij betreft de leukste krant op het web. Het nieuwe initiatief vooe de reader vind ik een goede aanvulling op het aanbod, en als die beschikbaar komt op android dan ben ik zeer geïnteresseerd. Tot die tijd doe ik het gewoon met NRC.nl. Keep up the good work!
Een tevreden Android gebruiker.

Peter Blok

Mooi een nieuw product maar bij het lezen van NRC op I-pad word ik dagelijks gehinderd door een irritant loupje waarbij ik gevraagd word opnieuw in te loggen. Meer mensen hebben hier last van. Reactie van NRC: ja wij hebben er ook last van. Sindsdien niets gebeurd. Zorg eerst dat producten GOED zijn. En kom niet aan met bureaucratische prietpraat “ik ga er niet over”. Zorg dat je er wel over gaat. Een slecht product verkoopt niet.

Marco Lammers

@hans
Ontwikkelen voor iPhone/iPad is nu eenmaal eenvoudiger dan voor Android, omdat geen flexibele app ontwikkeld hoeft worden die met iedere denkbare telefoonvorm of schermresolutie overweg kan. Geslotenheid heeft als positief bijproduct voospelbaarheid, en ik denk dat dit de reden is waarom de meeste apps nog altijd eerst op het iOS platform uitkomen.

Peter Martens

tip: kijk ook eens naar de Volkskrant Android app. Die opent artikelen in een full-screen mode met 1 foto. Als er verscheidene foto’s zijn, dan open je de reportage door op de foto te tappen. De tekst scrollt full-screen en swipen levert het volgende/vorige, leest erg prettig (veel fijner dan de NRC Andoid reader).

joris van hoytema

Ook ik was weer behoorlijk teleurgesteld over het eerst uitbrengen op iOS en niet op Android.

Deze teleurstelling is niet zozeer ingegeven door het feit dat ik een Android tablet bezit maar meer door de in mijn ogen te innige en kritiekloze relatie van de NRC met het bedrijf Apple.

Een zelfde gevoel heb ik overigens over de wijnen of de DVD boxen die mij via de NRC worden aangeboden.

Ik wil een onafhankelijke krant die kritisch staat tegenover elke wijn en tabletfabrikant en deze kritische houding onderstreept door voorzichtig om te gaan met al te nauwe banden met één enkel bedrijf.

Graag zou ik een keer een groot kritisch stuk in het NRC zien over het bedrijf Apple waarbij aandacht voor o.a.
• De belachelijke patentoorlog waarbij bijvoorbeeld de ronde hoekjes die in de 19e eeuw al om onze leien zaten het verschil maken tussen fantastisch ontwerp en slaafs kopiëren.
• De astronomische hoeveelheid cash die het bedrijf Apple bij elkaar heeft geharkt verdiend met grote marges op hun telefoons maar ook door bijvoorbeeld een fors deel van het geld dat wij denken aan NRC te betalen op te eisen wanneer wij de NRC Reader aanschaffen. Idem dito met de aanschaf van muziek in de i-tunes store. Zou u niet liever de artiest meer willen steunen?
• Het überkitsch interface design. Het verbaast mij dat serieuze designliefhebbers geen vraagtekens zetten bij een virtuele Billy boekenkast met beukenfineer om je e-books in te zetten of een zogenaamd kalfslederen agenda met chique stiksel voor je afspraken. Om verder maar te zwijgen over het Windows –Vista-achtige gebruik van transparantie, spiegeling, schaduw en glans. Uiteraard is het op Braun geïnspireerde ontwerp van de hardware wel tamelijk smaakvol
• Het –al dan niet door het bedrijf gestimuleerde- sektarische karakter van sommige Applefans.
• Het dwepen in de media met Apple, ik heb al eens eerder de overstap van NRC naar de Volkskrant gemaakt juist vanwege dit dwepen. Helaas kwam ik er al snel achter dat het bij de Volkskrant net zo erg was, en dat hier veel klachten over waren bijvoorbeeld in de vorm van ingezonden brieven.

Maar ook op bijvoorbeeld een website als Nu.nl waar ik de afgelopen jaren verslaafd aan ben geweest. Ik kan mij herinneren dat er altijd en iedere dag nieuws was over twee zaken. 1. Linsday Lohan en 2. Apple. Van de eerste is nu langzaam bekend aan het worden dat ze de publiciteit rondom haar wilde en stoute gedrag in dienst stelt van pr voor haar tweede carrière als dure escort girl (kijk maar op gossipcop.com!). Maar hoe serieuze media ertoe bewogen worden om nieuwsberichten te wijden aan het feit dat een telefoon na lang wachten ook eindelijk in het wit te krijgen is blijft voor mij een groot raadsel.
• Het feit dat de Apple producten geassembleerd worden uit onderdelen gemaakt door andere bedrijven die door Apple wel van slaafs kopiëren beticht worden en vervolgens toch aangeklaagd worden in voor ons als consument nadelige juridische procedures.
• Het geringe deel van de astronomische winst van het bedrijf dat blijkbaar besteed wordt aan arbeidsomstandigheden en milieu.
• Etc.

Kortom kunnen jullie niet eens ophouden met het slaafs vereren van dit bedrijf en het eenzelfde behandeling gaan geven als bijvoorbeeld Coca-Cola, Toyota, Exxon of Trafigura.

Peter de Bode

Dus je wil zuinig zijn en de eerste leverancier die je dan te binnen schiet is…….Apple ! De spullenbaas die werkelijk overal geld uit probeert te persen en die alles potdicht metselt. Die gedwongen winkelnering bij Apple begint me ontzettend de keel uit te hangen. Een iPad komt er bij niet in, sorry Vandermeersch.

hans paijmans

Marco, ik heb het niet over ontwikkelgemak, maar over de wenselijkheid om je informatie te kunnen raadplegen zonder daarvoor een commercieele tussenlaag te moeten accepteren.

Natuurlijk is de krantenjongen ook een commercieele instelling, maar anders dan Apple bemoeit hij zich niet met de inhoud van de krant die hij in de bus doet.

Paai

Hendrik

Is de kans dat de nieuwe app kanibaliseert op de bestaande abonees niet vell groter als bestaande abonees moeten betalen om deze te gebruiken? Persoonlijk ben ik wel benieuwd maar niet bereid veel extra te betalen. Dan vraag ik me toch af of deze app misschien wel voldoet in al mijn nrc behoeften.
Welliswaar heb ik al toegang tot alle content, maar de app biedt meer dan dat. Er heeft iemand de moeite genomen om de krant te lezen en een selectie te maken van de beste stukken van de dag.

johan eldert

ONtwikkelen voor Android is net zo makkelijk als voor IOS. Die bewering raakt werkelijk kant noch wal. Daarnaast als je als medium je doelstellingen serieus neemt, ontwikkel je het gelijktijdig.

Wat er wel aan de hand is, en wat NRC niet vermeld, is dat zij exclusieve contracten heeft afgesloten om voor nieuwe abonnee’s een I-pad te verstrekken. Aha. commercieel belang dus. Android moet gewoon buiten de deur gehouden worden.

bm

Compliment voor NRC reader!

De onoverzichtelijkheid van de abonnementen is wel een probleem.

NRC heeft:
1) De papieren NRC ma-za, of evt alleen za of vr+za
2) De papieren nrcnext ma-vr, evt incl de za-editie van NRC
3) De papieren NRC De Week (internationaal)
4) NRC digitaal (internet, en via iPad/iPhone)
5) nrcnext digitaal (internet, en via iPad/iPhone)
6) NRC Reader op iPad
7) de gratis nrc.nl (nrcnext.nl is verdwenen, verwijst naar nrc.nl)

Wat is er nou gemakkelijker dan om een ‘abonnementen’ pagina te maken
waarbij je exact aan kunt vinken wat je wilt en waarbij steeds
(dynamisch) de meerprijs van alle ‘extra’ opties t.o.v. van wat je al
koos getoond wordt. Waarbij combinaties steeds (veel) goedkoper worden.
Reeds lopende abonnementen worden getoond.

Dus:
o inloggen / aanmelden voor NRC account
=
o geen papieren krant
o NRC ma-za (o jaar € xxx | o halfjaar €xxx | o kwartaal €xx)
o nrcnext ma-vr (o jaar € xxx | o halfjaar €xxx | o kwartaal €xx |)
o nrcnext ma-vr + NRC za (o jaar € xxx | o halfjaar €xxx | o kwartaal €xx)
o NRC vr-za (o jaar € xxx | o halfjaar €xxx | o kwartaal €xx)
o NRC za (o jaar € xxx | o halfjaar €xxx | o kwartaal €xx)
o NRC De Week (internationaal) (o jaar € xxx | o halfjaar €xxx)
=
o geen digitale krant
o NRC digitaal
o nrcnext digitaal
=
o geen NRC Reader
o NRC Reader
=
Gewenste ingangsdatum (of ingangsdatum wijziging)
Gewenst welkomskado (indien van toepassing)

Informatie over de respectievelijke keuzes via links/popups/uitklap-info

Peter

Als Android-gebruiker voel ik mij niet serieus genomen als Apple-gebruikers continu voorgetrokken worden. De krant-app was er maanden eerder, er zijn exclusieve extraatjes zoals gratis ebook,en nu ook nog de NRC Reader app exclusief voor iOS. Heel vreemd, zeker omdat Android een aanzienlijk groter marktaandeel dan iOS heeft. U kunt wel zeggen ons serieus te nemen, maar uit al uw beslissingen blijkt het tegendeel.

Otto Moerbeek

Erg jammer dat u niet werkelijk ingaat of de kwestie dat bestaande klanten geen toegang hebben tot de alternatieve presentatie van artikelen waar ze al betaald voor hebben.

U kunt zeggen: we proberen een nieuwe markt aan te boren, maar het tevreden houden van bestaande klanten is minstens zo belangrijk.

Freek van 't Veld

Mensen waar gaat dit over? Vandermeersch wil ‘dagelijks een selectie bieden van circa zeven uitmuntende artikelen die diepgang, interpretaties en verklaringen bij het nieuws geven’. Maar die zijn er helemaal niet, ook niet in papieren editie. Je mag al blij zijn als je er twee per dag vindt.

Jadwiga de Bock Majewska

Hartelijk dank voor vernieuwingen en dynamische aanpassingen.
Mijn familie verheugd zich op Uwe aanbiedingen : “NRC Reader voor iPad.
graag citeer om mijn enthousiasme te ondersteunen uit artiel Uw NRC Ombudsman, 16 februari 2013, titel artikel:
” Uitleg moet, maar meer accent op nieuws komt de krant ten goede” .
” NRC Reader, waarmee ……een gevarieerde selectie….van de beste stukken van die dag….verdieping van….kennis…”
“…..NRC Handelsblad, dat de publieke zaak en modern burgerschap wil bevorderen”…”
Hartelijk dank,
De mijne en ik verheugen ons op Uwe creatieve aanbiedingen.

Jadwiga de Bock Majewska

alstublieft nog een enthousiaste aanvulling op Jadwiga reactie 17 Februari 15:23.
Nieuws ! Vooruitgang ! Inspiratie! Nieuwe Groep Lezers!
” nrc.next publiceert:
het manifest van 40Min, een nieuwe politieke partij.
citeer deel a.u.b.:
“Nrc.next wil met het manifest het zwijgen van jongeren doorbreken”.
Drie (3) punten:
” – Jongeren moeten eerder kinderen krijgen;
– Geen bejaardentehuizen in buurt van Coffeeshops;
– Oud en Nieuw wordt afgeschaft en vervangen door
Nieuw & Nieuw. ”
STEM 40MIN PARTIJ,
hartelijk dank, mijn stem heeft U al.

Jadwiga de Bock Majewska

aanvulling alstublieft op Jadwiga enthousiasme 17 februari, 15:23.
NRC in alle afdelingen is in continu beweging en vooruitgang, en nieuwe inzichten en, met inspiratie en bevlogenheid delen met alle Lezers.
Ook voor ” nieuwe groep lezers “.
Nrc.next publiceert: het manifest van 40Min, een nieuwe politieke partij.
Ik ben heel enthousiast daarover en meteen geef ik mijn stem op dezer 40Min partij.
Nrc.next wil met het manifest het zwijgen van jongeren doorbreken.
graag citeer deel en Drie punten:
” – Jongeren moeten eerder kinderen krijgen;
– Geen bejaardentehuizen in buurt van coffeeshops;
– Oud en Nieuw wordt afgeschaft en vervangen door
Nieuw & Nieuw “.
einde citeren.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.