Een nieuw digitaal experiment: NRC Reader

NRC zet vandaag een nieuwe stap op de weg naar de digitale toekomst. Na NRC Handelsblad, nrc.next en nrc.nl lanceren we vandaag een nieuwe uitgave, speciaal gemaakt voor tablets: NRC Reader.

De Reader is een betaalde applicatie die speciaal is vormgegeven voor de iPad en dagelijks een selectie biedt van circa zeven uitmuntende artikelen die diepgang, interpretaties en verklaringen bij het nieuws geven.
Waarom kwam de internationale gemeenschap tussenbeide in Libië en niet in Syrië? Hoe groot zijn de spanningen tussen de VVD en de PvdA? Wat maakte van Amour een van de beste films van 2012? Waarom biechtte Armstrong alsnog zijn dopinggebruik op? Hoe bereken je eigenlijk het grootste priemgetal? Wat was de waarde van de kroongetuige in het liquidatieproces?
De 200 journalisten van de redactie van NRC proberen elke dag de fundamentele vragen over het binnen- en buitenlandse nieuws, over ontwikkelingen in de cultuur en de wetenschap, over gebeurtenissen in de sport en de media te beantwoorden.

Zeven dagen per week selecteren ikzelf en mijn collega’s in de hoofdredactie circa zeven artikelen uit NRC Handelsblad en nrc.next. We stellen ons daarbij de vraag: als ik maar een kwartiertje de tijd heb vandaag, wat moet ik dan gelezen hebben? De prachtige column over de PVV van Bas Heijne? De diepgravende analyse over de euro van Maarten Schinkel? De originele recensie van dat geweldige concert door Mischa Spel? De reportage uit China van Oscar Garschagen? Het scherpe commentaar over juridische zaken van Folkert Jensma? De verhelderende reconstructie van het Brusselse debat door Caroline de Gruyter? Of dat tedere verhaal van Frits Abrahams? Geen opsomming dus van nieuwskoppen. Wél context en achtergrond. En: soms verbluffend mooie fotografie, waarbij u veel meer foto’s te zien krijgt dan die ene die de krant haalde.

De lezer die die circa zeven artikelen per dag wil lezen kan een abonnement afsluiten via nrc.nl/reader of direct in de App Store. Een weekabonnement kost 1,79 euro. Voor een maand betaal je 4,49 euro. Abonnees kunnen artikelen delen via sociale netwerken en e-mail.

Aan de Reader ging een lange periode van ontwikkeling en denkwerk vooraf. De app moest bijzonder mooi en vooral gebruiksvriendelijk zijn. We onderzochten of deze selectie niet zou ‘kannibaliseren’ op de krant. We debatteerden hevig over de vraag in welke mate we lezers zouden toestaan deze waardevolle journalistiek gratis te delen. En deden onderzoek naar de correcte prijs die we aan een abonnee op de Reader moeten vragen. Het resultaat vindt u vanaf vandaag dus dagelijks in de App Store.

Om helemaal eerlijk te zijn: of we de juiste keuzes gemaakt hebben, weet ik niet. Dat zal de komende weken en maanden moeten blijken. Misschien zijn we toch te naïef in onze overtuiging dat lezers wél bereid zijn om iets te betalen voor unieke content die op een geweldig fijne manier wordt gepresenteerd. (En zoals ik eerder uitlegde: kwaliteitsjournalistiek zal slechts blijven bestaan als wij erin slagen een betalend publiek te bereiken.) Maar wat ik wel weet is dat een organisatie als NRC Media zich steeds beter thuis voelt in een digitale wereld waarin het heerlijk is om journalistieke experimenten in de steigers te zetten.

Want intussen denken we al aan andere experimenten. Wat zou u denken van een Reader Opinie, waarin je dagelijks alle columns en opiniestukken uit NRC verzamelt? Of een Reader Muziek met al die muziekrecensies? Een Reader Europa? Een Reader Wielrennen?
We dromen voort en experimenteren volop. Omdat we rotsvast geloven in wat hét kapitaal van onze redactie is: het maken van unieke, genuanceerde journalistiek. Die je kan lezen in onze papieren kranten, in digitale ‘replica’-versies en nu dus ook via de Reader. Heel graag horen we daarbij de mening van onze lezers. Ik kijk dus uit naar uw reacties.

Voor alle praktische vragen verwijs ik naar de FAQ zoals die op de website staan.

En wilt u NRC Reader proberen, sluit dan een voordelig abonnement af. De app vindt u hier.

Ik wens u veel lees- en kijkplezier.

Update 16.00 uur: lees ook NRC Reader voor iPad en niet voor Android?

Lees meer over:
iPad
NRC Handelsblad
NRC Reader
nrc.next
tablets

125 reacties op 'Een nieuw digitaal experiment: NRC Reader'

zuurtje

doe es android

Christine

Ja, nu kan ik de NRC lezen op mijn Galaxy Tab. Dat is handig.

Christine

Maar niet heus natuurlijk. Android heeft een groter marktaandeel dan iPhone en iPad, en de android apparaten zijn goedkoper, en Android is open source, iPhone en iPad zijn “heel erg dicht”-source. Ik begrijp echt niet dat NRC kiest voor Apple en niet voor open source. Blijkbaar hebben ze geen verstand van media.

G.M. Westgeest

Wat ik al al die tijd niet snap is dat ik een e-reader heb aangeschaft via de NRC, maar dat is een Sony. Gratis boeken en alles wat met e-reading te maken heeft is I-pad, dus Apple. Waarom zijn de e-books en andere apps niet voor de Sony e-reader beschikbaar?

Max Poldermans

De NRC is zo langzamerhand toonaangevend internationaal in haar benadering van het digitale heden (die toekomst is allang realiteit). Jammer echter dat:
a) Deze pagina is nog niet beschikbaar. Zodra de NRC Reader applicatie in de Appstore staat kunt u hier een abonnement afsluiten.
Hartelijk dank voor uw begrip.

b) een iPad een ding is van één merk. Mensen hebben tablets en heel veel lezers hebben toevallig een ander merk. Waarom niet gewoon ook een Android en Windows tablet versie?
Nu kan ik niet beoordelen of ik er geld voor over zou hebben.#gemistekans

Van de molen

De link naar het voordelige abonnement stuurt je naar een site waarop je de error krijgt dat je het abbonnement pas kan afsluiten als de REader in de appstore te verkrijgen is. Of komt dat doordat ik niet in Nederland ben?

li.sent

Ach jong, de krant lijkt niet meer op dat van vroeger. Al het geblaat opgeteld: voor mij wordt ‘t alsmaar minder, minder en nog minder. Afgelopen zaterdag nog -in een actie- de weekend editie gratis in een supermarkt toegeschoven gekregen: ‘t was me allemaal te veel gevisualiseerd! Veel plaatjes /foto’s die de pagina’s vulden. Leg er eens een Handelsblad naast uit de 80-er jaren! De digitale editie? Daarvoor moet je stroom betalen + opgebrande videokaarten. Papier? Oud hout en textiel? Milieuvriendelijk? Zeg het me maar!
We zijn heel erg wijs. Toch?

Erik G.

Android? Nog steeds verslaafd aan Apple?

Jobst Winter

Waarom niet gratis voor reguliere abonnees ? De toekomst staat immers op de schouders van !

Berendb66

Sorry, ik betaal al jaren voor de nrc middels een abbonnement, inmiddels omgezet naar digitaal, moet ik nu nogmaals betalen?

Klaas Hoekstra

Ik ben groot voorstander van Readers, gebruik ze zelf ook in mijn internationale and publicitaire activiteiten. Zou de keuze eerder per thema/rubriek aan het publiek zelf willen overlaten, hangt tenslotte van hun belangstelling af. De prijs ligt aan de hoeveelheid woorden of aan de kwaliteit schrijver/journalist? Kan wel iets goedkoper gezien de prijs lijkt me om ook jonger publiek aan te spreken.

Victor

Ik mis de android versie

Hugo Arlman

Inhoudelijk is het idee niet te beoordelen omdat ook NRC doet alsof Apple de enige leverancier van tablets is. Kortom: waar is de Android versie?

Dirk

Gefeliciteerd! Erg leuk leuk zo voor de iPad maar het is de redactie toch niet ontgaan dat Apple een beetje wegzinkt en dat er nu al veel meer Android apparaten zijn. Ook vele met grote schermen die net als de Apple voornamelijk door Samsung gemaakt zijn.

Kees Jasjes

Voor mij een reden om mijn abonnement niet te verlengen. Nog niet eerder meegemaakt dat een blad zich zo schaamteloos met Apple verbindt. Goede journalisten kijken verder dan hun neus lang is (ookal gebruiken ze zelf vaak een Apple) en laat de conument een vrije keus. Geeft niet alleen cadeautjes weg aan Applebezitters. Vreemd dat het journaille zo voor vrijheid van meningsuiting is, terwijl Apple gebruikersvoorwaarden er op na houdt die een dictator verzonnen had kunnen hebben.

Willem

Kan jullie huidige abonnee hier (gratis) gebruik van maken?

schurkje

Goed initiatief in de overgang naar meer betaalde content,
echter, alleen ipad?

Ben

Het beperken van gebruik van de NRC app tot Apple en uitsluiten van Android begint op koppelverkoop te lijken. Ook het excuus dat Android gebruikers later bediend zullen worden begint te vervelen.

Gemmie Wolfs

Dit klinkt inderdaad als een interessant experiment. Er bestaat geen grootste priemgetal, maar NRC kan er toch met diepgang over schrijven.

Henk Vinke

En wederom vergeet NRC de grote groep niet Apple gebruikers. Jammer, een gemiste kans.

Karel Vanwispe

“Kan ik NRC Reader alleen op een iPad lezen?
Op dit moment is er alleen een iPad-applicatie. Binnenkort volgt iPhone. Als u uw abonnement via NRC afsluit, dan kunt u NRC Reader in de toekomst ook op uw computer en Android-apparaten lezen.”
De slogans worden steeds beter. Betaal nu, krijg iets ‘in de toekomst’

Square fuse

Een aardig alternatief, jammer dat weer 60 procent van de doelgroep bij voorbaat wordt buitengesloten: android/Windows tableteigenaren.

Verstuurd vanaf mijn Android telefoon

Frank

En is het nu tijd voor een fatsoenlijke android-app?

Chantal

Beetje duur voor 7 artikelen vind ik…

Akkerman

Voor de hand liggende vraag: wanneer komt de NRC reader dan beschikbaar voor andere tablets. Ipad dekt maar een deel van de markt.

Meine

En waarom alleen voor de iPad?

Hans Otten

Ah, interessant! O nee, wacht, alleen voor de Ipad. NRC Reader laat nog steeds een behoorlijk grote markt liggen! Android tablets hebben een significant en sterk groeiend marktaandeel opgebouwd, met betaalbare apparaten. En WIndows 8 komt er aan. Zonder dat Apple keurslijf en hoge kosten voor de bijdrages in de store. NRC, doe eens echt nieuw digitaal mee!

Menno rigterink

Eindelijk! Was dat nou zo moeilijk?

Laura

Jammer! Ik hoopte dat het al voor Iphone beschikbaar zou zijn!

Daan Muller

Ik wacht met smart op de Android versie!

Mathijs van der Vinne

Waarom sluit de NRC de vaste abonnee uit van deelname. Lijkt mij beter om de vaste abonnee niet weer om geld te vragen. Wil de redactie dat de papieren abonnee wordt vervangen door de reader abonnee?
Verder waarom geen android versie? De grootste groeimarkt, bij telefoons veel groter dan apple en nog open source ook.

Dick Borstlap

Alleen voor Apples Ipad. Schande.

Wolf Schouten

Ik vind de NRC Next al een fijne krant, minder uitgebreid dan de volledige NRC. Maar ik merk al tijden dat ik vaak artikel skip omdat ik of geen tijd meer heb, of omdat ze mij niet aanspreken. Dus dit klinkt voor mij als een goede deal.

Alleen jammer dat er nog geen Android versie van is!

Mark Brouwer

Ik begrijp het besluit niet om NRC reader niet gratis beschikbaar te maken voor bestaande abonnees van NRC Handelsblad. Waarom zou ik voor dezelfde artikelen in een ander format opnieuw gaan betalen? Bovendien lopen jullie nu het risico dat bestaande abonnees hun abonnement omzetten naar NRC Reader. Dit scheelt jullie inkomsten. Het is wel een goed product om een nieuwe doelgroep te bereiken.

Laura

Jammer dat het nog niet voor de smartphone beschikbaar is!

Stefan

Wat te denken van een Reader voor android? Ik zou er geld voor over hebben.
Komt er overigens een mogelijkheid om losse edities aan te schaffen?

Ralf de Jong

Ik vind het een goed initiatief, al hangt heel veel natuurlijk af van de selectie aan artikelen die dagelijks wordt gemaakt. Ik wil de app wel aanschaffen, maar ik zou een selectie van artikelen uit NRC Handelsblad (en niet nrc.next) eigenlijk al voldoende vinden.

jelle de waard

Jammer, ik heb een android tablet. Zou me graag abonneren. Ik vind het een uitstekend idee.

Roeland

Wanneer wordt NRC Reader beschikbaar in de Playstore (Android)?
mvgr

J.M. Koopmans

Zet nou even in de kop dat het alleen voor iPad-gebruikers is, dan weet ik dat ik als niet-iPadder dit hele verhaal niet hoef te lezen.

O ja, er is natuurlijk wel wat in elkaar geknutseld voor Android-tablets, maar ja …. daar valt voor de NRC geen droog brood aan te verdienen.

Leuk zo’n business-model met oogkleppen op.

Jasper Mittelmeijer

Geweldig. M’n ipad geeft alleen aan dat als ik het nu uitprobeer dit automatisch verlengd wordt. En ik wil geen apps die ‘in de achtergrond’ geld afschrijven. : )

Piet Konings

En waar is de Android app?

johnny K

Jammer, alleen voor de oudjes met een appel. Dit lijkt mij een prima plan, alleen werkt het dus niet op mijn Droid. Waarom niet in html? dat werkt altijd.

hans westra

Morgen is dit weer oud nieuws, alleen kun je er dan niet meer de vis in verpakken.

Max Poldermans

Waarom niet ook op Android en Windows? Had het experiment graag bekeken.

Diederik

Mooie applicatie! Wel jammer dat het niet op de iPhone werkt, juist onderweg lijkt me dit handig.

Arnold Jansen

Interessant, ben benieuwd naar de selectie. Feitelijk neemt Vandermeersch hiermee gedeeltelijk afscheid van het concept krant (een compleet overzicht van het nieuws).

Wel vreemd dat ik als gewone abonnee extra moet betalen om ‘uitmuntende’ artikelen beter gepresenteerd te krijgen dan in de nogal basale oude iPad-app.

Stephie

Mooi! Eindelijk doet de NRC iets met de mogelijkheden die de iPads bieden (die gratis weggegeven worden). Ik klink al als een van de ouwe zeuren op de site; maar kan er alsjeblieft iets gedaan worden aan die verschrikkelijke NRCnext app?

Gefeliciteerd met het nieuwe product!

Jacques Etienne

Waarom alleen voor de IPad en niet voor Android tablets?

jean-Paul Kirschstein

Super initiatief. Op onderwerp voor je geselecteerd. Weg met nieuws overnemen en doorlinken. Verdieping en kwaliteit. Of het werkt? In ieder geval promotie met geintegreerde, slimme en vernieuwende marketing acties naast de inzet van de portfolio om. Prijs?. Ik zou best wel eens iemand inhoud en verdieping als cadeautje willen geven! Mezelf bijvoorbeeld.. De onderwerpen prikkelen zeker!

Remco van Maanen

Klinkt goed, wil dit heel graag proberen (en steunen), maar behoor met mijn Android tablet dus kennelijk niet tot de doelgroep.
Komt er wel een Android versie? Zo ja wanneer?

Hans Otten

Geen android support? En mijn vorige bericht daarover is spoorloos … Niet echt geinteresseerd in een reactie van een potentiele lezer die geen ipad wil?

George

Mooie app, maar het is me niet duidelijk hoe ik het automatisch verlengen kan uitschakelen, in het instellingen menu zie ik het onderdeel ‘store’ niet…

Ron Keesmaat

NRC is niet de eerste met app’s die alleen op het ding van Apple werken. Android “komt later”. Of niet natuurlijk, als het product niet blijkt te werken. Zou ik willen betalen voor een selectie uit NRC? Wellicht, maar dan toch liever voor stukken die ik zelf selecteer, misschien aan de hand van “teasers” uit de online versie.

Patrick Bos

Fantastisch idee, maar ik ga hier als huidig abonnee natuurlijk niet het volle pond extra voor betalen…

Jo Hoek

Wat Ipad..? Android.!

Mark Brouwer

Gefeliciteerd met het nieuwe product! Ik heb een digitaal abonnement en lees NRC Handelsblad op de iPad. Wat ik niet goed begrijp is waarom ik als bestaande abonnee zou betalen voor artikelen die in een andere opmaak worden aangeboden dan in de krant. M.a.w. waarom wordt NRC Reader niet gewoon als service gratis aangeboden voor bestaande abonnees? Jullie lopen nu het risico dat bestaande digitale abonnees hun abonnement wijzigen voor NRC Reader. En is de Reader niet bedoeld om een nieuwe doelgroep te bereiken?

David

Mooi ontworpen app voor de ipad. Tenminste, op eerste oogopslag. Als betalend abonnee op de klassieke krant moet ik blijkbaar ook de “introductieprijs” van 4,49 per maand betalen. Natuurlijk begrijp ik, dat omzet en winst onder druk staan in de krantensector. Dat is echter geen reden om bestaande, trouwe, abonnees extra te laten betalen voor reeds betaalde artikelen in een hip digitaal jasje. Shame on you nrc

Laurens

Mooi hoor, nu nog Android.

Patrick Bos

Fantastisch idee, maar ik ga hier als huidig abonnee natuurlijk niet het volle pond extra voor betalen.

Constant Thunnissen

Prima dat op deze manier meer outlets voor de NRC kwaliteitsjournalistiek geschapen worden. Uiteindelijk zal de krant helemaal electronisch worden – zie de experimenten met oprolbare superdunne glasdisplays. Dus dan is dit weer en verder stap op weg. Ga door!

Dan Fox

Gaat 1/3 van mijn abonnement geld naar Apple?

Theo van Tijn

NRC heeft een deal met Apple waardoor de Androidgebruikers al jaren in de kou staan. Lijkt mij dat dit illegale koppelverkoop is. Graag uitleg over de afwezigheid van een androidversie en de afwezigheid van anderhalf jaar van een werkende Android app waardoor ik nu voor het tweede jaar op rij gedwongen ben een veel duurdere papieren abo af te sluiten.

Erik

Cool!

Alleen in de App store

Niet cool!

lezertje2002

Handig, alleen voor de iPad, zeker als je je realiseert dat het android systeem het meest verkochte systeem is in Europa…

Edwin Fonck

Ik zou zeker willen betalen voor goede artikelen maar uhhh… helaas… ik heb zoals vele verstandigen gekozen voor Android.

Laurens

Nog een tip:
Mogen de lezers ook zelf artikelen kiezen uit NRC en Next? Betalen per artikel zou ik heel fijn vinden.
Keuze tussen e-reader, iPad en Android zou wel fijn zijn. Misschien kan het ook goedkoper zonder de Apple belasting?

Thomas

Ronduit belachelijk en wederom een belediging van de trouwe NRC lezer: een ‘gratis’ app waarbij je moet betalen voor content die in feite al bij je abonnement hoort. Dat is bijna net zo erg als het moeten betalen voor de NRC app om de krant waarop je al een abonnement hebt te kunnen lezen op je iPad. Maak in vredesnaam de normale NRC app gewoon gratis en integreer daar al je verbeteringen/vernieuwingen in: tegen betaling voor niet abonnees en als onderdeel van het abonnement voor trouwe lezers.

Dries Oomen

Waarom niet voor Android? Nou dat zal ik u vertellen, het is algemeen bekend dat Apple gebruikers eerder bereid zijn te betalen voor apps en digitale abonnementen dan Android gebruikers. Dus is het proberen van zo’n Reader van NRC logisch op het iOS platform. Als blijkt dat het goed loopt, zal er ook wel een Android versie komen. Zo bijna alle apps van mediabedrijven. Dus de NRC heeft wel verstand van media, en ook marktonderzoek gedaan, en jullie klagende massa denkt alleen om jullie eigen hachje, in plaats van inhoudelijk te reageren dit nieuwe idee. Jammer.

Otto Moerbeek

Bestaande klanten hebben toch al betaald? In ieder geval voor de helft van de artikelen (next resp. NRC). Een stevige korting kan blijkbaar niet. Zo levert deze actie alleen een negatief sentiment op bij bestaande klanten,

Jan Peeters

Als betalend next.abonnee heb ik geen behoefte nog een keer extra te betalen, niet voor de artikelen en niet voor de benodigde iPad! Koppelverkoop is toch verboden?!

NogEenDroidGebruiker

Fijn dat we de NRC hier met zijn allen kunnen laten weten dat het van de gekke is Android systematisch te discrimineren. Het zal best lastiger zijn Android-apps te maken, maar het is ook lastiger de krant naar Zuid-Limburg te brengen dan naar de grachtengordel – en we vinden het wel heel normaal dat heel Nederland geografisch wordt bediend. Waarom dan niet heel tablet-gebruikend Nederland?

Derk Schoman

“als ik maar een kwartiertje de tijd heb vandaag, wat moet ik dan gelezen hebben?

Wat is dit voor onzin, is dat écht de motivatie voor een nieuw produkt?
Dood aan de marketing-terreur!

MIchel

Gemekker over alleen iPad, ontspan, iPad is makkelijker om voor te ontwikkelen dus ik snap wel dat daar nu voor wordt gekozen – en bij succes ook op Android.

Wel jammer dat dit niet bij een gewoon abonnement zit, zeker voor de digitaal-only abonnees. Of met korting (het is ten slotte wel extra).

lesley lion

De nrc heeft nog heeeeel veel te leren. Ik ben gelukkig niet de enige die klaagt over de niet beschikbaarheid voor android. Daarnaast ben ik een zeer teleurgesteld abbonnee van de digitale versie van de krant. Het is een verzameling pdf s die altijd achterloopt op de gratis site. Uiteraard ishet laagdrempelig aansluiten voor 23 euries per maand, maar een stuk lastiger opzeggen. Oude vervelende handelswijze! NRC verbeter je voor je een nieuw verworven klant kwijtraakt!

Stephanie Masseling-Steman

Gelukkig heb ik net een ipad4 gekocht….ben benieuwd naar de dagelijkse selectie.
Voor mij de oplossing, recentelijk heb ik mijn net gestarte NRC abonnement ingewisseld voor de NRC.next. Volgens mij komen alleen gepensioneerden toe aan het dagelijks lezen van de hele NRC.

Kleine noot: het verbaasde mij dat de schrijver van het artikel het heeft over ‘ikzelf en mijn collega’s’….van een NRC-redacteur (?) zou ik een ‘mijn collega’s en ik’ verwachten.

Vriendelijke groet.

RS

Voor alle mensen die vragen om een Android versie, lees eens de ervaringen van The Next Web bij het maken en onderhouden van een Android versie. http://thenextweb.com/insider/2012/12/30/no-more-tnw-magazine-for-android/

erikdubbel

Hele vette app en android komt ook! Bestaande abonnees toegang geven vind ik idd zon slecht idee nog niet.

Messemaker

Interessant experiment en hoe om te gaan met de verandering in het media landschap. Jammer dat het alleen voor iPad is inderdaad, maar tegelijk op twee platforms ontwikkelen inclusief de mogelijk gederfde kosten als het “flopt” is economisch gezien natuurlijk ook niet ideaal. Aan de andere kant, gezien het gemis van andere NRC apps voor android is de scepsis wel te begrijpen bij android gebruikers. Android is bovendien een hartstikke grote markt. Ik zit qua tablet toevallig op iPad, niet omdat ik fan ben van Apple, naar omdat het destijds qua prestaties de beste keuze was. Ik zal dit experiment dus zeker proberen, ook al heb ik een digitaal abonnement.

Voor toekomstige experimenten in dezelfde lijn wellicht een mogelijkheid om het weekblad M op een dergelijke soortgelijke wijze weer nieuw leven in te blazen? Wat altijd heerlijk om te lezen, maar natuurlijk is het niet haalbaar om zoiets dagelijks te doen. Maar toch, wellicht interessant om iets in die trant te doen.

Dirk

Gezien de reacties een evidente miskleun om op Apple te gaan zitten. Die houden de helft of tweederde van de opbrengst. En je hele hebben en houden zit bij Apple

Maarten

Prima idee. Met het vertrek van rob wijnberg bij nrc.next was de krant toch al platter geworden. Nu krijg je de (hopelijk) verdiepende artikelen van de Reader en de rest van het nieuws van nrc(.next) vind je op de website of nu.nl.

Ying-Fu Li

Haha, de iPad heeft een marktaandeel van ruim 60% en dan vinden mensen het raar, dat NRC eerst met een iOS-app komt? En ja, het gaat om ruim 60% van de tabletmarkt en de NRC Reader is, tadaaaa… een tablet-app.

Henk Slaaf

Zou het gelijk kopen als het voor Android was.

D. Vlam

Toch weer jammer dat alleen apple vrienden hiervan mogen genieten. Als het al genieten wordt. Ik blijf gewoon mijn digitale abonnement houden en via pdf lezen. Bevalt prima en kost m.i. te veel. Dus weer bertalen voor iets wat zich nog niet heeft bewezen? Nee, dat kan er niet meer af. Als 65+er lever ik toch al fors in dit jaar.

Simon

Er is al een Android App voor de NRC. Kan die niet ingezet voor dit abonnement?

Marco van Baardwijk

Ik heb al een volledig abonnement op NRC Handelsblad. Waarom wordt NRC Reader niet gratis aangeboden voor bestaande abonnees?

rylaars

Ik heb mijn digitale abonnement al opgezegd toen ik extra moest betalen voor het lezen van NRC op mijn telefoon. Nu ook nog extra gaan betalen hiervoor? (o ja, ik heb ook een Galaxy Tab FAIL!)

Willem

Mijn vraag (die eerder verwijderd werd): Waarom is dit niet gratis voor huidige abonnees?

Herman

Beste heer Vandermeersch, graag zou ik de digitale content lezen van de NRC via mijn iPad. Maar ik heb al een dode bomen NRC abonnement. En ik ga niet twee keer voor dezelfde content betalen. Begrijp ik dat ik dus mijn krantenabo moet gaan opzeggen? Waarom krijgen abonnees niet dit gratis aangeboden als extra service? Dat zou pas top zijn en onderscheidend tov andere kranten. My 2 cents.

ton de liefde

RS, volgens mij wil de NRC een heel andere soort content publiceren dan het tijdschrift waar u het over heeft.
Ik heb android en een digitaal abonnement, daarop lees ik de hele krant in één pdf file, dat werkt prima. Waarom genoegen nemen met een selectie als je ook alles kunt krijgen en zelf selecteren wat je lezen wilt?

Joris

Zojuist de app geprobeerd. Ik moet zeggen dat de eerste indruk bijzonder positief is. Goed om te zien dat het NRC nadenkt over wat nieuws in de huidige technologische maatschappij betekent, en besluit verdieping en context te brengen.

Peter Vandermeersch
pvdmeersch

Maar u hebt via uw abonnement wel al digitale toegang tot de hele krant hoor!

Peter Vandermeersch
pvdmeersch

Omdat het een selectie van artikelen is. U hebt alles via uw digitale abo.

Peter Vandermeersch
pvdmeersch

Dit is en andere technologie

Rikkoelhuis

Lijkt me goede zet van NRC. Voor algemeen nieuws wil ik niet – meer – betalen. Dat is vrij toegankelijk op internet. Ik lees (nou ja…) hier in usa dagelijks de internetpagina’s van Volkskrant, trouw, NRC,De Morgen, CNN, abc-news. Maar voor wat doorwrocht achtergrondnieuw heb ik best een paar euro over. QED

rob Monseurs

Het zou veeeel fijner zijn als de NRC er eens voor zorgt dat de Next abonnee ook op zaterdag de krant op de iPad kan lezen.
Wat dat kan nog steeds niet. Met de brilliante smoes dat dat een technisch probleem is. tjaaaah.

Bart Augustinus

Dat is heel mooi van NRC, alleen heb ik toevallig net een Asus Tab met Windows 8 gekocht. Gelukkig heb ik de ouderwetse papieren versie nog iedere middag in de bus. Ik moet waarschijnlijk nog even geduld hebben voor de W8 versie.

Otto Moerbeek

Digitaal is toch alleen inbegrepen bij een compleet abonement?

Raymond

Mooi experiment! Kan me voorstellen dat nrc niet tegelijk met alle platformen tegelijk experimenteert. iPad is een hele logische keuze, heeft een enorm marktaandeel.
Kan me ook heel goed voorstellen dat er niet geëxperimenteerd wordt op de platformen waar mensen zelden geld uitgeven aan content.

De Graaf

Mooi al die ontwikkelingen, maar ik ben (net als vele anderen) van mening dat de Android versie echt niet vergeten moet worden.
De android app is al jaren oud en niet echt praktisch.

Rikkoelhuis

Als suggestie voor de app-ontwikkelaars, nadat ik enkele pagina’s heb gelezen: waarom krijg ik als ik een woord aantik, de keuzes ‘Facebook, Twitter, etc’. Ik zou de keuze woordenboek of wiki wel practisch vinden. Ik begrijp namelijk niet alle woorden, of zou ze nader willen bekijken. Misschien ‘old school’, maar toch…

Bert Terpstra

Sleutelwoorden: experiment, uitmuntende artikelen, speciaal vormgegeven. Inhoud: diepgang, interpretaties en verklaringen bij het nieuws.

Experiment betekent vooralsnog één tablet en na succes wellicht de ontwikkelingskosten investeren voor andere platforms.

Speciaal vormgegeven betekent dat de NRC hier het idee van een digitale versie van de krant wil ontstijgen. Dit is een publicatie die de tablet juist benut en uitbuit om een grote toegankelijkheid, aantrekkelijkheid en een feest aan leesplezier te bereiken, waarbij de vergelijking met de krant niet meer aan de orde is.

De inhoud is een wezenlijke toevoeging aan de krant die het nieuws aanvult met diepgang, interpretaties en verklaringen. Dus ja, je betaalt extra geld voor extra inhoud. Ik vind dat logisch.

Een experiment in het uitbuiten van de mogelijkheden voor vormgeving. Natuurlijk doe je zo’n experiment op maar één soort tablet, want zodra je met al de variaties in tablets moet rekening houden kan je die fraaie vormgeving goeddeels vergeten, tenzij je voor elk platform een aparte app ontwikkelt. Dat is met alle varianten van Android vooralsnog een nachtmerrie. Android is niet één platform het is een heel leger aan platformen die allemaal anders zijn en andere lay-out eisen stellen.

Over de andere mogelijke readers waar de redacteurs van de NRC al aan denken: ik zou me kunnen voorstellen, dat een andere collectie van artikelen niet betekent dat de ontwikkelingskosten van de app daar wezenlijk groter door worden. Ik zie voor me dat je bij de afsluiting van het abonnement aankruist tot welke rubrieken je toegang wilt hebben en dat extra rubrieken slechts een klein meerbedrag op het basisabonnement hoeven te kosten. Ik zie het helemaal zitten.

Generatie Y

Wanneer komt de diepgang? De editie van vandaag is meer een NU.nl+ selectie dan diepgang. Als het bij deze artikelen blijft dan blijf ik bij mijn New Yorker (wel diepgang en voor dezelfde prijs per maand!). Dieptepunt van vandaag? Het artikel over de Facebook like. In Nederland hebben wij de Rijksoctrooiwet en kennen wij geen ‘patenten’ maar octrooien. Er is 0,0 onderzoek gedaan naar de inhoud van het (Amerikaanse) octrooi en daarmee geen inzicht gegeven in de kans van slagen van de claim. Noch is er ingegaan op de complexe achtergrond van software octrooien en de doorgaans beperkte haalbaarheid van dergelijke claims. Het artikel komt daardoor meer over als sensatie dan als ‘duiding’. Conclusie tot op heden: form over content. Ik geef het nog twee weken de kans maar zie de toegevoegde waarde tot op heden niet. Jammer, het idee is namelijk leuk. Om af te sluiten met een positieve noot, de longreads zijn een fantastische aanvulling voor de website. Mijn hoop is dat NRC dergelijke diepgang ook zelf kan gaan bieden in de toekomst. Gr, een 25 jarige lezer.

Anton Ehren

Jammer dat zoveel reacties zich verliezen in platform-discussies i.p.v. zich concentreren op de vraag wat de toegevoegde waarde is van een dagelijkse selectie van 7 artikelen die je sowieso (digitaal danwel op papier) al ontvangt. Aanboren van een nieuwe doelgroep die overigens gratis aan nieuws kan komen (al dan niet via nrc.nl)? Of het alternatief voor een digitale NRC ?
Jammer dat uw enige medium dat daadwerkelijk toevoegt, nog steeds alleen maar beschikbaar is voor (digitale) NRC-abonnees in het buitenland. Een beter weekblad dan NRC De Week (alles behalve een simpele kopie van NRC) is in Nederland niet beschikbaar — waarom verzilvert u dit goud-in-uw-handen niet ?!

Cyril Maissan

Het lijkt me heerlijk om de gehele krant digitaal op mijn tablet kan lezen. Scheelt zoveel papier en is beter voor het milieu! Hopelijk komt er snel een Android versie! Ik hoop wel op een digitale versie van de hele krant die bij het ontbijt via Wifi is te downloaden om vervolgens de gehele dag ofline te kunnen lezen!

Frederik

Half Bakken innovatie. Innoveer je doe het dan goed. Eindeloos beloven dat er een Andriod app aankomt en dan een nieuwe Appel app uit de hoge hoed toveren. Ik zeg mijn Abonnement op. Ik ben er klaar mee. Zou er niet gek van opkijken als er een deal is gemaakt met appel toen “gratis” ipads werden weg gegeven. Schaamteloos.

Marielle Damoiseaux

beste NRC-redactie,
leuk dat u experimenteert met de digitale mogelijkheden. Blijven doen! Maar het kan ook nu al veel beter in de bestaande digitale editie. Kijk eens naar hoe Die Zeit dat doet: Daarin worden de mogelijkheden van het medium veel meer uitgenut. Zelfs de puzzel kan je daar op je tablet invullen! Als een krant digitaal gaat, mag ze het medium veel meer inzetten dan u nu doet. Andere suggestie als alternatief voor de 7 artikelen: de New York Times geeft de mogelijkheid om gratis digitaal te lezen, maar dan niet meer dan 10 geselecteerde artikelen per editie . Als men meer wil, kan men zich abonneren. De 10 artikelen zijn zo een appetizer voor het abonnement (dat door de Times in meerdere vormen gegoten wordt).

Veel succes, een trouwe lezer

Dispar

Wat een gezeur zeg. NRC is de beste krant en kiest voor de beste tablet, de iPhone dus. NRC loopt voorop net als Apple. Kwaliteit heeft nu eenmaal een prijs.

J. van Dijk

Dus ik betaal al 370 euro per jaar, heb daarmee al betaald voor alle artikelen, maar als ik een selectie daarvan wil lezen in een prettige app, moet ik bijbetalen?

Piet van Linden

Ik gebruik een iPad, maar kan nergens het app venster van deze nieuwe NRC dienst vinden.
Overigens een complliment voor de opzet. En ook voor de bescheiden prijs. Als er al in de toekomst moet worden betaald voor digitaal nieuws, dan is dit hopelijk een begaanbare weg. Alleen de automatische verlenging staat me niet aan.

Marielle Damoiseaux

beste NRC redactie, leuk dat u experimenteert met de digitale mogelijkheden. Vooral blijven doen!
Ik heb wel enkele suggesties:
de mogelijkheden van de digitale media zijn groter dan u nu benut, ook in de normale digitale editie. Neem bij voorbeeld eens een kijkje bij Die Zeit. Daar maakt men echt gebruik van het medium en is het blad niet een op scherm gezet tijdschrift, maar een multimediale presentatie van nieuws, vermaak en opinie. Erg prettig om te lezen, vernieuwend en toegankelijk. Daarnaast zou een aanbod zoals de Times doet interessant kunnen zijn: 10 artikelen gratis digitaal lezen, als men meer wil, moet men de krant kopen.
Verder vooral blijven digitaliseren en een keer goed uitleggen waarom Apple steeds de voorkeur geniet…

Carel Bast

Ziet er inderdaad veelbelovend uit!
Een prima idee. Zou ik graag af en toe voor willen betalen.
Echter “speciaal gemaakt voor tablets” betekent hier helaas “speciaal gemaakt voor soort tablet”.
Nadat het echt heel lang geduurd heeft voordat er een NRC app voor Android kwam, moet het nu ook weer heel lang duren voordat er een Android “NRC Reader” en gratis “iBooks” komen?
Jammer dat NRC zich zo heeft laten kapen door Apple…
Maar verder: nog steeds in alles de beste krant van Nederland, Bedankt !

Richard Last

Tot mijn spijt zie ik dat ik geen jaarabonnement kan nemen. Ik woon in Italia en het inschrijvingsformulier accepteert geen Italiaanse postcode. Niet erg handig NRC!
Ik heb nu een maandabonnement via i-tunes genomen, maar dat is duurder.
Het is kennelijk nog even wennen aan het digitale tijdperk. Als krant moet je toch weten dat er interesse zal zijn van Nederlanders die in het buitenland wonen?

David Koot

Leuk, inderdaad een mooie stap in de richting van de digitale media. Zeg ik als verknochte papier-lezer. Maar ik sluit me aan bij het enorme leger noPad gebruikers. Ik pleit trouwens ook niet voor een Android app. Ik ben zelf een webOS gebruiker, en er zijn natuurlijk ook Blackberry en Windows Phone gebruikers (niet helemaal zeker of er ook tablets zijn met die OS’en, maar die komen natuurlijk wel), en zelfs FirefoxOS en Ubuntu-OS. Dus: doe het gewoon echt open. Wat heeft een iOS app wat niet in html5 kan? Is het ‘t betaalmodel? Kom op, daar verzin je wel iets voor.

Martijn van Brandevoort

Ik vind hem mooi! Past ook precies bij mijn wensen, het vult namelijk precies dat gat wat ik mis sinds ik geen papieren krant meer heb: een dagelijks stukje diepgang!

Overigens zijn er veel mee iPads dan Android tablets in Nederland, dus de keus om hier te beginnen ligt voor de hand.

Jacqueline

Ik begrijp niet waarom bestaande abonnees gepikeerd zijn dat zij dit niet gratis krijgen. Zij hebben al deze artikelen toch al in de krant gelezen?

En beginnen met een app voor iPad is een kwestie van opstarten. Het kost ongelofelijk veel geld, tijd en inzicht om een applicatie van dit formaat te ontwikkelen. Het is nogal wat om deze meteen naar Apple én Android uit te rollen. Bovendien blijkt uit artikelen als dit: http://www.guardian.co.uk/technology/appsblog/2012/jun/10/apple-developer-wwdc-schmidt-android dat Apple-users nog steeds meer applicaties kopen dan Android-users. Even geduld dus :-)

Bart Versteeg

dat zag er fraai uit vanochtend en toen… hield het op. Grrrrr. Zelfs met mijn Jaarabonnement mocht ik het niet zien. Flauw. En hoewel die paar euro natuurlijk niks uitmaakt gaf het geen goed gevoel. Ik betaal deze journalisten al denk ik dan… had ook geen zin en tijd om mijn gegevens wéér in te vullen. Moest boterhammen klaar maken… Heb vandaag nog gezocht naar aanbiedingen in mijn account. Niks. Echt briljant was geweest wanneer u iedere abonnee een aanbieding op maat had gedaan. Zou nog steeds kunnen. Blijf vernieuwen dames en heren… de kritieken op deze (n)app zijn veelbelovend.

Gekke Henk

Ik begrijp “voorzichtig omgaan met budgetten” maar ik begrijp dan niet waarom eerst het nummer 2 platform aan de beurt is. En verderop wordt Android (de nummer 1) en Windows(Phone) 8 met marktaandeel van ongeveer 0% over één kan geschoren. Ik durf te suggereren dat er misschien wat meer naar de markt realiteit gekeken moet worden en minder naar de Apple fans geluisterd moet worden.

jimbao

Het is al veelvuldig aangestipt door anderen, maar het kan niet genoeg herhaald worden: jammer, zo’n exclusieve keuze voor Apple.

Bart Versteeg

goedenmorgen, wat leuk… de trouwe abonnees mogen vanaf vandaag ook (even?) meekijken! Uiteraard op de iPad ;-)

Anne S.

Goed dat de NRC blijft denken over een digitale toekomst en deze blijft verkennen. Of dit de juiste manier is? Zelf zou ik graag een selectie op de iPad hebben, maar wel graag mijn eigen selectie en niet die van redacteuren.

Als ik de redactie van NRC was, zou ik mij eerst richten op het verbeteren van de e-mailnieuwsbrief. Voor mij als Nederlander in het buitenland is dit het dagelijkse contact met de NRC – de Weekeditie komt immers pas een tot twee weken later aan. Helaas is de e-mailnieuwsbrief zeer beperkt: zelden staat er een verwijzing in naar artikelen over cultuur, boeken en wetenschap. Aan de vrijdag- en zaterdagnieuwsbrieven is in geen enkel opzicht te zien dat deze gebaseerd zijn op volle, lezenswaardige kranten.

p.f.lems

Shapeau voor deze nieuwe productvariant: NRC-reader!
Compliment ook voor de ondernemingszin cq de vernieuwings-/experimenteerlust, die er uit blijkt.
U denkt al na over nieuwe experimenten. De gesuggereerde varianten zijn selecties op onderwerp
Overweegt u ook eens een selectie op doelgroep.
In dit verband denk ik dan specifiek aan HO-studenten, uw doelgroep voor toekomstige groei.
Met namr HBO’ers zijn lastig te ‘winnen’. In Rdam gaan we een experiment doen met een extra-curriculair ‘Bildungs’-programma, getiteld: zINion’ (zinvol, zinderend, ondernemend) NRC(next) vormt een integraal onderdeel. Een mooie context om een gerichte readervariant uit te proberen!

Messemaker

Qua interface: ik zou graag een mogelijkheid zien om tijdens het lezen de bovenbalk met lettertype icoon etc. volledig te kunnen verbergen. Zodat je dus enkel de tekst ziet.

@96: met een papieren abonnement kun je ook gewoon de digitale versie via tablet ophalen met de NRC app. Althans, bij mij lukt dat gewoon. Kun je kiezen of je de ene keer papier wilt of de andere keer gemakkelijk onderweg op de tablet.

Theodam

Hartstikke goed dat NRC met de tijd mee gaat en een app maakt voor nieuws. Jammer dat het alleen voor de ipad is en dat de app er nog niet is. Heel erg benieuwd.

Kunnen we dan ook de kwaliteitskrant weer terug krijgen?

Michiel Buitelaar

Erg aardig gedaan, qua layout en user interface. Goed produkt zo op eerste gezicht. Wel een ruim jaar te laat, maar goed.

Er (nog eens extra) voor betalen als bestaand abonnee: ga ik niet doen. Ik vind het niet netjes om hier geld voor te vragen. Gaat me niet om die paar Euro, het is gewoon een onprettig gevoel.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.