zaterdag 17 juni 1995

Eindeloos ouwehoeren over duivels en geesten

Een gebergte in de Nederlandse literatuur is het oeuvre van S. Vestdijk wel genoemd. Van zijn tweeënvijftig romans horen er heel wat tot de pieken in dat gebergte. H.Br. Corstius en Maarten 't Hart herlezen er ieder zesentwintig en doen om beurten verslag van hun ervaring. Vandaag: Het spook en de schaduw (1966)

In Het spook en de schaduw keerde Vestdijk, wellicht andermaal omwille van fiscale redenen, terug naar het gebergte. Ditmaal is Tirol de plaats van handeling. Hans Noordermeer heeft in de Vestdijkkroniek van juni 1982 precies verteld waar de roman speelt. De roman begint in Innsbruck. Zelfs de landtong tussen de Inn en de Sill, de locatie van het eerste hoofdstuk van de roman, werd door Noordermeer op het terrein van een gasfabriek teruggevonden. Voorts is het Mieminger gebergte in de roman getransformeerd tot Diedinger gebergte, werd de berg Serles in de roman de Erles, en werd waarschijnlijk het dorpje Telfs in de roman het dorpje Welfs. Wie dezer dagen in dat gebied op vakantie gaat, kan, met Noordermeer als betrouwbare gids, alle locaties van Het spook en de schaduw gemakkelijk terugvinden.

In essentie is deze roman het verhaal over een jongeman die weerkeert uit Russische krijgsgevangenschap. Vervolgens kan hij niet meer aarden in het dorp waar hij vandaan kwam. Nou ja, niet meer aarden: zijn hernieuwd verblijf in het dorp van zijn jeugd heeft het karakter van een hellevaart. De jongeman heet dan ook heel toepasselijk Peter Höllriegl, Peter Helledrempel. Gekweld, gepest, getreiterd door de onachtzaamheid en onverschilligheid van zijn leuterende dorpsgenoten springt hij tenslotte 'op een zwaarbesneeuwde wegrand. De sneeuw hield het niet. Na een paar schijnbewegingen tuimelde in een wolk van stuivende sneeuw ook hij in de afgrond.'

Lees dit hele artikel

U kunt dit artikel uit NRC Handelsblad lezen door in te loggen.  Abonnees van NRC Handelsblad kunnen alle artikelen gratis lezen.
NRC biedt niet-abonnees 15 artikelen gratis aan.

Beste abonnee

Natuurlijk heeft u ook toegang tot de digitale artikelen van uw krant.  Om u als abonnee te herkennen kunt u inloggen met uw emailadres en wachtwoord. Heeft u nog geen toegang, dan vragen wij u om eenmalig uw abonnement online te activeren.

Beste lezer

Wij bieden niet-abonnees van NRC Handelsblad de eerste 15 artikelen gratis aan. Hiervoor dient u een account aan te maken.

Abonnees van NRC Handelsblad kunnen alle artikelen van NRC Handelsblad gratis lezen.