DiCaprio over The Wolf of Wall Street, ‘een hectische film vol hebzucht’

Misdaadfilm The Wolf of Wall Street is het nieuwste samenwerkingsproject van regisseur Martin Scorsese en Leonardo DiCaprio. Filmredacteur Coen van Zwol sprak met DiCaprio. Het volledige interview verscheen gisteren in NRC Handelsblad, hieronder bieden we een fragment uit dit gesprek.

De film, die vanaf 9 januari in de bioscoop draait, is gebaseerd op de memoires van aandelenhandelaar Jordan Belfort, gespeeld door DiCaprio. Het quasi-respectabele bedrijf Stratton Oakmont wist beleggers in de jaren negentig ruim 200 miljoen dollar te ontfutselen. Belfort, die op zijn 26ste naar eigen zeggen al 49 miljoen dollar verdiende, investeerde dat in callgirls, Ferrari’s, pillen en bergen cocaïne. Uiteindelijk leverde dat hem slechts 22 maanden celstraf op – Belfort verraadde namelijk al even gemakkelijk al zijn oude zakenpartners.

Van Zwol beschrijft The Wolf of Wall Street als een hectische komedie over hebzucht en exces, zonder spoor van introspectie of inkeer. En DiCaprio is ‘in bloedvorm’ als partner in een komisch duo met Jonah Hill. Van Zwol vroeg de acteur, die Belfort inmiddels persoonlijk kent, hoe hij zelf naar Belfort kijkt. DiCaprio:

“Hij en zijn vrienden corrumpeerden de Amerikaanse droom, maar eigenlijk zijn ze ook het resultaat daarvan. Was het illegaal wat ze deden? Zeker. Zijn ze rijk en succesvol? Hell yeah! Ik zie ze als straatschoffies die Gordon Gekko (uit de film Wall Street) proberen na te doen. Het soort zakenbankier dat ons land op datzelfde moment van honderden miljarden dollars beroofde. Belfort zocht continu naar mazen en gaten in de wet, maar binnen een financieel systeem dat aanmoedigt daar maximaal profijt van te trekken.”

Op de vraag of The Wolf of Wall Street volgens DiCaprio immoreel is, antwoordt de acteur:

“Die bijna mystieke drang tot consumeren van Belfort zit in de menselijke natuur. Ik wil dat niet veroordelen. Opportunisme en hebzucht zijn overlevingsmechanismen. Maar als wij straks met acht, negen miljard mensen op de wereld zijn, leidt grenzeloze consumptie met de dollar als enige god niet echt tot een zonnige toekomst.”

‘De meest dronken man ooit’ als inspiratiebron

Volgens Van Zwol grenst de film soms aan slapstick. Er is een scène waarin Belfort onder invloed van quaaludes, een nu verboden type slaappillen, een ravage aanricht. Van Zwol vroeg hierover aan de hoofdrolspeler: Wat was hiervoor uw inspiratie? DiCaprio:

“Ik heb Jordan Belfort gefilmd terwijl hij over de grond rolde, zoals hij vroeger deed onder invloed van quaaludes. Dat was zijn verslaving. Belfort legde me uit dat je dan geen enkele controle hebt, maar denkt dat je nog verstaanbaar en helder bent.

Je bent super gemotiveerd, alleen werkt het lichaam niet mee. Daarna zag ik een clip op YouTube van ‘the most drunken man in the world’. Die man wil een biertje uit een schap pakken, maar het lukt hem maar niet om overeind te komen. Dat was genoeg inspiratie.”

De genoemde inspiratiebron van DiCaprio:

Het uitgebreide interview van Coen van Zwol met Leonardo DiCaprio is voor abonnees gratis te lezen, en voor tien cent los aan te schaffen voor niet-abonnees. Het artikel is hier te vinden.

Geplaatst in:
Algemeen
Lees meer over:
film
Leonardo DiCaprio
Martin Scorsose
The Wolf of Wall Street

7 reacties op 'DiCaprio over The Wolf of Wall Street, ‘een hectische film vol hebzucht’'

Kika

Scorsose?

Janne

De trailer overtuigt mij niet echt. Het lijkt op een zoveelste verfilming over Wall Street boys. Ik zie louter clichés. Met recht misschien, maar ik ga er niet voor naar de bioscoop.

GAR van Cappellen

Ga de film zeker zien: DiCaprio & Scorsese vormen n gouden span op t witte doek.
Toch verwacht ik met n “bedrogen gevoel” de bioscoopzaal te zullen verlaten.
Het lijkt alsof er never nooit een einde komt aan de Amerikaans westerse of kapitalistische fascinatie met hebzucht.
Ook DiCaprio -in dit interview-fragment- waagt t niet om zich uit te spreken, stelling te nemen.

Dat zal, verwacht ik, t gemis zijn in deze ongetwijfeld weer fraaie verfilming.

Darick Draft

Een vreselijk eentonig filmpje over de meest dronken man ooit. Niet zo’n goede reclame voor de film.

Brigitte Bruin

Maar de Film Wolf of Wallstreet is fantastisch. Veel humor. Eerst zien voordat je er iets over kunt zeggen.

Jeroen rotseijnd

Tja over smaak valt niet te twisten. Ben er gisteren geweest. Ik moet zeggen dat ik een film al snel goed vind, maar dit is echt 1 van de weinige films die mij niet kon boeien. Humor? Niet mijn type humor kennelijk. Alles was fuck this, suck that, snuiven, wijven etc etc. Dit had makkelijk in 90 minuten gekund ipv in 180. En dan had ik het nog niet veel gevonden. Jammer!

stef smit

vandaag geweest en geen minuut verveeld had nog 2 uur mogen duren! Top acteerwerk top film!

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.