De Oscarwinnaars van vanavond volgens Anna Drijver en Yorick van Wageningen

Was7297362

Hollywood Boulevard afgelopen week tijdens de voorbereidingen. Foto AFP

Anna Drijver en acteur Yorick van Wageningen namen deze week in NRC Handelsblad de genomineerden van de Oscars door in de categorieën Beste Acteur en Beste Actrice. Wie mag er volgens hen vanavond daadwerkelijk een speech tevoorschijn halen?

Drijver over de genomineerde actrices:

“Bij de Oscar voor beste actrice spelen altijd twee factoren een belangrijke rol: de actrice zelf en de rol die zij speelt. Voor een Oscarwinnende rol moet de actrice vaak iets doen wat niet van haar wordt verwacht of een transformatie hebben ondergaan, zoals een gewichtstoename of een fopneus: iets waaruit blijkt dat je je buitengewoon hebt ingezet. De tweede factor is de actrice los van de rol. Je moet een bepaald momentum hebben.

Als je het zo bekijkt wint Anne Hathaway voor haar rol in Les Misérables sowieso de Oscar voor beste actrice in een bijrol. Haar transformatie: ze heeft haar haar afgeknipt, is afgevallen en ze zingt. Ze heeft een goede reputatie. Na het winnen van die prijs heeft ze wel goodwill verspild, want ze had daar zo’n lang en emotioneel dankwoord, van haar assistent tot aan Victor Hugo.”

“De Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol is dit jaar minder duidelijk, maar ik denk dat het zal gaan tussen Jessica Chastain in Zero Dark Thirty en Quvenzhané Wallis in Beasts of the Southern Wild. Ondanks dat Emmanuelle Riva de Bafta heeft gewonnen krijgt ze de Oscar denk ik niet. Amour is te confronterend, te Europees voor de Oscars. Oude mensen, lelijke mensen, en een lelijke dood. Nee, dat wordt ’m niet.”

“Jessica Chastain maakt wel kans, omdat ze het tij mee heeft. Ze speelt in heel verschillende films en is een serieuze en intelligente actrice. Haar heldinnenrol rondom de dood van Osama bin Laden is perfect, want die dood maakt voor de Amerikanen de oorlog goed. Het is iets waar ze trots op kunnen zijn. Toch denk ik dat Quvenzhané Wallis de Oscar wint: ze is een kind, ze is schattig, en heel Amerikaans, al denk ik dat het vooral aan de regisseur ligt als een kind goed speelt.”

Van Wageningen over de genomineerde acteurs:

“Ik ben geen groot fan van Daniel Day-Lewis, maar ik vrees wel dat hij als Lincoln zijn derde Oscar zal winnen. Het is ook onvoorstelbaar vakkundig en knap wat hij doet, te vergelijken met Meryl Streep. Maar zij blaast toch wat meer leven in haar personages. Bij hem zit je ernaar te kijken en denkt: knap hoor, maar meer ook niet.”

“Bradley Cooper speelt in The Silver Linings Playbook heel ingetogen iemand die manisch depressief is. Goed, maar niet zo bijzonder. Denzel Washinton is in Flight een dronken piloot. Ook goed, maar vaker vertoond en beter gedaan, zo’n dronken personage.

“Hugh Jackman in Les Misérables? Sympathieke acteur, maar ik rende de zaal uit toen Russell Crowe zijn muil opendeed om te gaan zingen en Jackman erbij stond te huilen. Zou ik ook doen. Volgens mij hebben al deze acteurs niet veel steun bij The Academy.

Dan Joaquin Phoenix in The Master. Enorm effectbejag, maar je kijkt er ademloos naar. Hij is nogal een vreemde eend, niet het type dat braaf Oscarcampagne voert. Zijn tegenspeler, Philip Seymour Hoffman, verdwijnt zo twee maanden om pootjes te geven op cocktails en recepties. Joaquin niet. Toch was hij volgens mij de koploper tot hij zei: ‘Oscars zijn bullshit’.

“Dustin Hoffman heeft gelijk, Oscars zijn een beauty contest. De beste film van het jaar, Killing Them Softly, wordt straal genegeerd omdat hij niet genoeg geld verdiende en producer Harvey Weinstein een hekel had aan zijn eigen film en geen campagne voerde. Maar de kiezers, de Academy, zijn wel allemaal filmprofessionals die buitengewoon goed acteren herkennen.

Daarom denk ik nu toch weer dat Phoenix wint. Er is een backlash gaande tegen Lincoln, Argo verslaat hem overal. En Amerikanen haten het om op een verliezer te stemmen. Het is ook niet zo dat iedereen er op dit moment naar snakt om Day-Lewis weer op dat podium te zien, zoals het geval is met Robert De Niro, die voor Silver Linings Playbook de beste mannelijke bijrol wint.”

Geplaatst in:
Algemeen
Lees meer over:
Oscars

3 reacties op 'De Oscarwinnaars van vanavond volgens Anna Drijver en Yorick van Wageningen'

G

Van Wageningen “vreest” dat Daniel Day-Lewis zijn derde Oscar wint en “denkt” nu toch weer dat Joaquin Phoenix wint. Een weinig eenduidige mening, helaas.

Dirk

Waarom doet die website van NRC altijd zo moeilijk met die embeds van Youtube. Firefox krijgt op deze pagina gewoon een lock-up 20 seconde.
Op andere websites heb je dat niet.

Natte

Niets goed dus eigenlijk. Killing them softly de best film van het jaar… Tja dan heb je er ook niets van begrepen

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.