Typemachinecollectie W.F. Hermans krijgt tweede leven in Gentse boekhandel

boek 4

De typemachines van W.F. Hermans uitgestald in een speciaal daarvoor ingerichte kamer in boekhandel Limerick in Gent. Foto Gert Brouns, Boekhandel Limerick

In juli 2013 werd het definitief: de typemachinecollectie van W.F. Hermans mocht naar België verhuizen. De collectie kwam in handen van de Gentse Boekhandel Limerick. Inmiddels is hun W.F. Hermans-kamer bijna klaar.

‘Zo goed als klaar’, zegt Gert Brouns. De eigenaar van de Gentse boekhandel kocht de typemachinecollectie van Willem Frederik Hermans een jaar geleden van Stichting Onterfd Goed. De stichting die de 150 verweesde typemachines in 2011 in handen kreeg. Kamerleden van de PvdA en de VVD hoopten minister Bussemaker van Cultuur ervan te overtuigen dat de verzameling voor Nederland behouden moest blijven. Uiteindelijk gaf Bussemakers toestemming voor de verkoop.

Binnen een jaar heeft Brouns door een designbureau een heuse W.F. Hermans-kamer in zijn Gentse boekhandel Limerick laten bouwen. Mét de dikke glazen platen die Hermans zelf liet ontwerpen voor zijn typemachines. Tientallen van de 150 typemachines, waarvan er zo’n 50 werden gerestaureerd, rusten er nu op. Van Hermans’ originele werkbureau, dat voor de platen in de W.F. Hermans-kamer staat, kan vrijelijk gebruik worden gemaakt. Er staat een stoel voor, een typemachine op. Brouns:’Klanten kunnen nu al aan de tafel gaan zitten en gaan typen als ze dat leuk vinden.’

Brouns heeft veel positieve reacties op: klanten uit Nederland en België vinden de kamer ‘heel mooi’, of ‘indrukwekkend’. Eind deze maand vindt de officiële inhuldiging plaats van de Hermans-kamer in Gent, een ‘adoptantenfeest’ voor alle mensen die de restauratie van de machines financieel mogelijk hebben gemaakt. Op 27 april 2015 - Hermans is dan 20 jaar dood - zal een boek verschijnen met foto’s van alle typemachines. De foto’s maken inzichtelijk hoe de typemachines er voor en na restauratie uitzien. De foto’s zijn gemaakt door Philippe Debeerst.

Geplaatst in:
Nieuws
Lees meer over:
Gert Brouns
Philippe Debeerst
Stichting Onterfd Goed
W.F. Hermans

4 reacties op 'Typemachinecollectie W.F. Hermans krijgt tweede leven in Gentse boekhandel'

N. van Dijke

Typerend dat de collectie van een Nederlands auteur aan buitenlanders is verkocht. Nederlanders lijken alleen maar geïnteresseerd in centen.

M. van der Heijden

Een uitstekende bestemming, die Gentse boekwinkel. Die wil de typemachines graag hebben, zorgt goed voor ze, en maakt ze voor het publiek nog toegankelijk ook. Voor Hermans’ literaire archief en verzameld werk wordt in Nederland intussen goed gezorgd. Wat is het probleem?

N. van Dijke

Het probleem, M. van der Heijden, is dat cultuurgoed verpatst wordt, zoals gewoonlijk. Het geld wordt liever in defecte JFS’s gestopt en treinen, geleverd door Berlusconi’s Fininvest, die ‘vreemd genoeg’ meteen in elkaar storten.

Desiree Niekus

Jammer dat Nederland geen belangstelling heef.Zo een groot schrijver waar veel Nederlanders mee zijn opgegroeid. Zijn boeken kwamen veelvuldig voor op de literatuurlijst voor het examen.Mijn ouders hadden belangstelling voor zijn woning in Haren bij Groningen . Als klein meisje mocht ik mee kijken en moest naar de wc, waar ook een typemachine stond! Ik heb met eigen ogen gezien hoe de machines door zijn hele huis stonden en zelfs dus op de wc kon hij zijn inspiratie direct aan de type
machine toevertrouwen .

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.