Ze leeft nog. Christiane F. komt na 35 jaar met vervolg op cultboek ‘Wir Kinder’

Christiane F. tells story of her 'second life'

Christane Felscherninow Foto ANP

Ze leeft nog: Christiane F. Ze werd 35 jaar geleden wereldberoemd met ‘Wir Kinder vom Bahnhof Zoo’ (1978), haar autobiografie over de Berlijnse subcultuur. Vandaag komt haar tweede boek uit: ‘Mensen wilden weten hoe het verder ging.’

Ook Christiane F. zelf vindt het verbazingwekkend dat ze nog leeft, schrijft NRC-correspondent Berlijn Frank Vermeulen vandaag in nrc.next. Alle aan de heroïne verslaafde tieners die zich eind jaren zeventig samen met Christiane bij een Berlijns station te koop aanboden, en wereldberoemd werden door het boek en de gelijknamige film Wir Kinder vom Bahnhof Zoo (1981), zijn inmiddels overleden.

Vandaag presenteert Christiane F., die nooit gestopt is drugs te gebruiken, met Mein zweites Leben (Mijn tweede leven) het vervolg op haar autobiografische werk. Een klein wonder, zegt ze in een booktrailer op YouTube-film: “Ik ben vijfendertig jaar later nog steeds niet dood. Bijna niemand geloofde dat ik 51 jaar zou worden.”


Volgens de Facebook-pagina van het boek betreft haar tweede werk:
“Een geschiedenis van hoop en hel, gelukkige jaren in Griekenland, de overlevingsstrijd in de vrouwenbajes, avonturen met rockidolen, literaire sterren en drugsdealers.”

Ontluisterende geschiedenis over de ‘Babystrich’

Eind jaren zeventig schreven Stern-journalisten Kai Hermann en Horst Rieck samen met de toen zestienjarige Christiane F. Wir Kinder vom Bahnhof Zoo. De twee journalisten spraken enkele maanden met F. over de Berlijnse scene van verslaafde kinderhoertjes waar ze in verstrikt was geraakt. F., die vanaf haar twaalfde in die wereld verkeerde, deed er nuchter verslag van. Het boek werd zo’n drie miljoen keer verkocht. Vijf miljoen mensen zagen de film, die in z’n geheel op YouTube staat:


Hoewel ze de beide Stern-journalisten over een periode van een paar maanden sprak, zag Christiane tot haar eigen stomme verbazing in 1978 in een kiosk haar gezicht prominent op de cover van Stern staan. Over dat moment zegt ze deze week in een groot interview met Die Zeit:

“Dat was een behoorlijke schok, niemand had me daarvoor gewaarschuwd. Maar goed: we praten ook over een tijd dat mobiele telefoons en antwoordapparaten nog niet bestonden.”

Geplaatst in:
Nieuws
Lees meer over:
Berlijn
Christiane F.
Horst Rieck
Kai Hermann

19 reacties op 'Ze leeft nog. Christiane F. komt na 35 jaar met vervolg op cultboek ‘Wir Kinder’'

Eisso Post

Wat is in godsnaam ‘de Berlijnse subcultuur’? In Berlijn bestond een uitgebreide subcultuur van krakers, linkse activisten, muzikanten etc., en heroïne en prostitutie vormden hoogstens een voor velen ongewenst randverschijnsel. De woordkeus van meneer Nieuwenhuis suggereert dat er in Berlijn alleen brave burgers óf aan lager wal geraakte junkies bestonden.

afke toren

heeft indertijd grote indruk op me gemaakt.en het is bijzonder dat zij nog leeft.zal haar boek zeker lezen!!

Paula Schneider

Wie noemt het eerste boek nou in vredesnaam een roman????

Mieke Schepens

Wat speciaal ! Ik ben daar heel benieuwd naar !

lousaa

Roman?

Jacqueline Duineveld

Ik zie het word roman nergens staan. Maar leuk dat ze nog leeft en ze ziet er op de foto goed uit. Haar vaten zullen echter wel niet veel soeps zijn, dat wordt nog lastig mocht ze ooit ziek worden.Bloed prikken is bij dit soort patienten altijd redelijk moeilijk.

Roderick Nieuwenhuis

aangepast, dank.

DELPHINE

Zou ze, net als velen onder ons, nog steeds Bowie-fan zijn?

Margreet Nijman

Wat een indruk heeft het het destijds gemaakt ! Heb me altijd afgevraagd hoe het haar zou zijn vergaan. Ga het boek zeker lezen !

Sonja

Is er ook een verschijningsdatum en ISBN bekend? Een rondje google levert alleen een hit op de duitse amazon op :-( Net als velen ben ik er benieuwd hoe het Christiane verder is vergaan.

Jantaart

# 3 fictieve roman

Jantaart

Geweldig mij stiefmoeder zei mij dat zij vroeger altijd op moest passen voor moeke de Ranus en ze gaf me het boek van Christiane F., dan weet je waar ik het over heb.

Nu ben ik nieuwsgierig dus wie is moeke de Ranus en hoe loopt het verder het Christiane.

elly lousberg

hoeveel pensioen zou ze opgebouwd hebben en welk arbeidsverleden heeft ze?

Gerard van Kralingen

Zie je wel, er is niets mis met goede drugs.

Legalize!

koos meuldijk

Heb haar boek ook nog steeds in de kast staan .
Heb ook de film gezien , en nu weer een nieuw boek , Wanneer is er een nederlandse vertaling ?
Ben benieuwd !!!

Sue

Wauw.. wie had dat ooit gedacht? Het is echt al heel erg lang dat ik het boek heb gelezen. Heeft net als Het verrotte leven van Floortje Bloem veel indruk gemaakt. Ben erg benieuwd hoe het Christiane is verlopen de afgelopen jaren.

Martine

Waar is het boek te koop?

Miesjz

Fictieve roman is een pleonasme

stefan

ik heb het boek meerdere keren gelezen,en blijft steeds indruk op me maken.ik ben benieuwd naar het nieuwe boek,ga het zeker lezen.

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.