Was Virginia Woolf nu maar in dat dagboek blijven schrijven

Virginia Woolfs’ Schrijversdagboek, in 1976 verschenen als Privé-domein no. 37, is een van de vele schrijversdagboeken uit de wereldliteratuur. Woolf maakte in 1941 haar laatste dagboekaantekening. Maar vandaag de dag is het bijhouden ervan aan te raden.

De Huff Post zet de voordelen van het schrijven van een dagboek, in een tijd dat social media onze aandacht opeist, op een rijtje. Uit onderzoek blijkt om te beginnen dat steeds meer teenagers in Amerika naar de pen grijpen en een dagboek bijhouden in een tijd van groeiend gebruik van social media. ‘Unpluggen’ blijkt wenselijk. Het uitzetten van computer en telefoon, als is het maar voor een uur per dag, werkt. Zo maakt het gelukkig en is het zinvol om in een dagboek alle dingen te noteren waarover je dankbaar kunt zijn.

En het bijhouden van een dagboek reduceert stress. De Huff Post haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat mensen beginnen met het schrijven van een dagboek na emotioneel moeilijke fases. Het uittekenen van je gedachtes blijkt dan ook de invloed van negatieve gedachtes te kunnen beperken. Je kunt ze als het ware ‘weggooien’. Hoewel het bij Woolf niet heeft gewerkt - die pleegde drie weken na haar laatste dagboeknotitie zelfmoord - moet schrijven in een dagboek volgens onderzoek zorgen voor een ‘vrij hoofd’.

Tot slot geeft, zo schrijft de Huff Post, het schrijven over de ups en downs in je leven kracht en laat het zien dat jij degene bent die controle uitoefent over je leven. Dat laatste moet dan wel daadwerkelijk als een geruststellende gedachte gezien worden.

De top-5 lijst van de Huff Post is hier te vinden.

 

Geplaatst in:
Nieuws
Lees meer over:
Huff Post
social media

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.