Boek van de Week: Starinks ‘Duitse wortels’

duitse-wortels

Journaliste Laura Starink (1954) schreef met ‘Duitse wortels’ een ‘document humain’ over de Duitse familie van haar moeder. Het leverde een onthutsend portret op van gewone mensen in een door de oorlog geteisterd uithoek van Europa, die vaak niet wisten wat hen overkwam.

Centraal in Starinks boek staat haar moeder Elinor, met wie ze in 1994, na vijftig jaar, teruggaat naar haar geboorteplaats en naar het zestig kilometer verderop liggende Auschwitz. Dat komt het tot een pijnlijke scène, schrijft Piet de Moor vandaag in de Boekenbijlage in zijn recensie van Starinks boek:

‘De schrijfster begrijpt niet dat de lokale bevolking, die er met haar neus opzat, destijds niets van de Jodendeportaties naar het dodenkamp heeft gemerkt. Maar Starinks moeder ervaart die opmerking als een verwijt en verweert zich heftig: ‘Dat snap jij niet, maar wij gingen nooit ergens heen.’

Een antwoord, zo schrijft De Moor vanmiddag, waarmee Elinor wil verduidelijken dat ze als jonge vrouw gewoon niet wist wat er tijdens de oorlog om haar heen in Silezië gebeurde. Elinors generatie werd, hoewel onschuldig, bestraft voor de misdaden die de nazi’s in de naam van de Duitsers hadden begaan. Daarover schrijft Starink in haar boek.

‘Mijn moeder is geboren in Silezië. Dat klinkt romantischer en onschuldiger dan: mijn moeder was Duits.’

Verder vandaag, in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad, aandacht voor SF-boeken in de Library of America, interview bij de oude Nobelprijswinnaar Imre Kert, de Goelag, de nieuwe Rob Wijnberg, 1001 vrouwenlexicon, het destijds geweigerde debuut van Jan Siebelink, Woolfs’ Mrs. Dalloway, Camus’ De vreemdeling, Max Frisch’ Still, Marja Pruis’ De Martelaereboek, Hippies als leiders in de natuurwetenschappen.

 

 

Geplaatst in:
Nieuws
Lees meer over:
Jan Siebelink
Library of America
Marja Pruis
Piet de Moor
Rob Wijnberg

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.