Nieuwe roman Donna Tartt in september 2013

Donna Tartt bij de Amsterdamse boekhandel Scheltema na de publicatie van haar tweede boek in 2002. Foto ANP / Koen Suyk

Donna Tartt bij de Amsterdamse boekhandel Scheltema na de publicatie van haar tweede boek in 2002. Foto ANP / Koen Suyk

Er komt een nieuwe roman van de Amerikaanse schrijfster Donna Tartt (1963), zo weet The Bookseller. De roman van de Verborgen geschiedenis-schrijfster gaat The Goldfinch heten en verschijnt op 22 oktober in Amerika. In Nederland verschijnt Tartts roman een maand eerder al, meldt De Bezige Bij.

In Engeland zijn de rechten van het boek nog niet verkocht. Bloomsbury, die Tartts vorige twee romans The Secret History (1992) en The Little Friend (2002) uitgaf, zegt in gesprek te zijn met Tartts Amerikaanse uitgever. Tartts Nederlandse uitgever, De Bezige Bij, laat weten dat de Nederlandse vertaling van haar nieuwe roman een maand eerder zal verschijnen dan de Amerikaanse versie. In september 2013 dus.

The Goldfinch wordt omschreven als ’a haunted odyssey through present-day America’. De roman gaat over de New Yorkse jongen Theo Decker. Hij overleeft de explosie waar zijn moeder bij om het leven komt. Via het schilderiuj dat hem aan zijn moeder doet herinneren komt Theo terecht in de onderwereld van de kunst.

Donna Tartt, een studiegenoot van Bret Easton Ellis, groeide met haar debuutroman The Secret History (vertaald als De verborgen geschiedenis)  in één klap uit tot een literaire sensatie. In Engeland en Amerika werd ze gezien als een kruising van Fitzgerald en Dostojevski. In Nederland, dat ze in 1993 bezocht, was Tartt enorm populair. Van The Secret History werden hier achthonderdduizend exemplaren verkocht. Haar tweede roman, The Little Friend, was een stuk minder populair. The Goldfinch wordt Tartts derde roman.

Geplaatst in:
Nieuws
Lees meer over:
Bret Easton Ellis
De Bezige Bij
Donna Tartt
Dostojevski
Secret History
The Bookseller
The Goldfinch
The Little Friend
The Secret History

Volg nrc.nl op en , lees onze dagelijkse nieuwsbrief

nrc.nl plaatst cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden. De cookies worden ingezet om het gebruik van de website te monitoren en analyseren zodat we de website kunnen verbeteren. Daarnaast plaatsen we cookies die het mogelijk maken content te delen via social media en om de inhoud van de site en advertenties af te stemmen op uw voorkeuren. Dit soort cookies kunnen ook geplaatst worden door derden. Door deze melding weg te klikken of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.